Pronájem bytu a platba daně

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
28
17.6.24 15:56

pronájem bytu platba daně

Zdravím :srdce: s nezletilým bratrem jsem zdědila byt, který chceme pronajímat. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte zkušenosti jak to funguje. Vůbec o pronajímání nic nevím. Mám připravenou smlouvu a asi předpokládám, že s ní budu muset s bratrem na finanční úřad a tam pak mi řeknou víc a každý měsíc oba s bratrem budeme z příjmu odvádět 15% daně? Na co si dát pozor? Je lepší podnájem nebo nájemní smlouva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35593
17.6.24 16:09

Příští rok si podáte daňové přiznání. Měsíčně se nic neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81
17.6.24 16:12

Pokud máte každý část bytu, tak na konci roku budete podávat daňové přiznání ze všech svých příjmů včetně pronájmu a poté odvedete daň - každý zvlášť. Na FÚ vám určitě nic neřeknou, musíte si najít účetní nebo daňového poradce, který vám daňové přiznání udělá. Nájemní smlouva je přímo od vlastníka nemovitosti a podnájemní je od třetí osoby, takže tam si nevybíráte, co zvolit, ale podle toho kdo to bude pronajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
17.6.24 16:33

Daňové přiznání podáváš za rok zpětně v březnu. Od nájmu odečteš paušál 30% a ze zbytku odvádíš 15% daň. Pokud ti dělal roční zůčtování daně zaměstnavatel, budeš si ho dělat sama a bude ho podávat i bratr. Nájemní smlouvu si nech udělat u právníka, hlavně nestahuj nic z internetu!

• Citovat
  • Upravit
28
17.6.24 18:14

Takže se smlouvou teďka nikam chodit nemusím. Jen pak zajdu na finančák udělat daňové přiznání? ☺️ děkuju moc za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10838
17.6.24 18:20
@Janli píše: Více

S pravnikem souhlas, zvlast, kdyz jeden spoluvlastnik je nezletily, ten s majetkem sam nakladat nemuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10838
17.6.24 18:21
@Lowewolf96 píše: Více

Muzes ho udelat doma a podat online.

30 % pausal je nejsnazsi, ale je moznost uplatnit i realne naklady, ale ne kazdemu se to chce vest a pocitat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68927
17.6.24 18:27

Ne, smlouva vlastně nikoho nezajímá (čímž nezpochybňují, že v jiných ohledech je sakra důležitá), daňové přiznání si uděláš sama doma (na ten příjem z nájmu vyplnit jednu kolonku a nezapomeň odečíst paušál 30 %, ať se neosidis) a pokud ho chceš mít v papírové podobě, tak ho na tom financaku jenom odevzdáš u okénka podatelny. Ale být tebou, nastudují si i další náležitosti, předávací protokol, opsat stavy měřidel, tvoje povinnost provést vyúčtování. A mimo jiné nařízení vlády 308/2015.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
17.6.24 18:38

A taky si zjisti, jestli k pronájmu nepotřebuješ souhlas opatrovnickýho soudu. Já mám totiž pocit, že ano.

• Citovat
  • Upravit
1650
17.6.24 18:41

Jak píšou ostatní, na začátku příštiho roku podáte daňová přiznání. Tam uvedete celkový příjem z nájmu (50% z nájemného každý z vás), služby se tam nepočítají - elektrika, voda, topení atd. Pak záleží, jaké výdaje jste s bytem měli, jestli jste ho rekonstruovali, vybavovali, měli výdaje za právníka skrz smlouvu nebo platili provizi realitce, plus fond oprav. Pokud ta čísla stojí za to, přidají se ještě odpisy a budete uplatňovat skutečné výdaje, tím si vykážete minimální zisk a daň může být zanedbatelná nebo dokonce nulová. Na všechny částky musíte mít doklad (faktury, účtenky). Pokud jste kolem bytu nic neplatili, tak uplatníte 30% paušál. Formulář přiznání vás jednoduše navede, nic na tom není 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný