Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím
s nezletilým bratrem jsem zdědila byt, který chceme pronajímat. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte zkušenosti jak to funguje. Vůbec o pronajímání nic nevím. Mám připravenou smlouvu a asi předpokládám, že s ní budu muset s bratrem na finanční úřad a tam pak mi řeknou víc a každý měsíc oba s bratrem budeme z příjmu odvádět 15% daně? Na co si dát pozor? Je lepší podnájem nebo nájemní smlouva
Příští rok si podáte daňové přiznání. Měsíčně se nic neřeší.
Pokud máte každý část bytu, tak na konci roku budete podávat daňové přiznání ze všech svých příjmů včetně pronájmu a poté odvedete daň - každý zvlášť. Na FÚ vám určitě nic neřeknou, musíte si najít účetní nebo daňového poradce, který vám daňové přiznání udělá. Nájemní smlouva je přímo od vlastníka nemovitosti a podnájemní je od třetí osoby, takže tam si nevybíráte, co zvolit, ale podle toho kdo to bude pronajímat.
Daňové přiznání podáváš za rok zpětně v březnu. Od nájmu odečteš paušál 30% a ze zbytku odvádíš 15% daň. Pokud ti dělal roční zůčtování daně zaměstnavatel, budeš si ho dělat sama a bude ho podávat i bratr. Nájemní smlouvu si nech udělat u právníka, hlavně nestahuj nic z internetu!
Takže se smlouvou teďka nikam chodit nemusím. Jen pak zajdu na finančák udělat daňové přiznání? ☺️ děkuju moc za odpovědi
@Janli píše: Více
S pravnikem souhlas, zvlast, kdyz jeden spoluvlastnik je nezletily, ten s majetkem sam nakladat nemuze.
@Lowewolf96 píše: Více
Muzes ho udelat doma a podat online.
30 % pausal je nejsnazsi, ale je moznost uplatnit i realne naklady, ale ne kazdemu se to chce vest a pocitat.
Ne, smlouva vlastně nikoho nezajímá (čímž nezpochybňují, že v jiných ohledech je sakra důležitá), daňové přiznání si uděláš sama doma (na ten příjem z nájmu vyplnit jednu kolonku a nezapomeň odečíst paušál 30 %, ať se neosidis) a pokud ho chceš mít v papírové podobě, tak ho na tom financaku jenom odevzdáš u okénka podatelny. Ale být tebou, nastudují si i další náležitosti, předávací protokol, opsat stavy měřidel, tvoje povinnost provést vyúčtování. A mimo jiné nařízení vlády 308/2015.
A taky si zjisti, jestli k pronájmu nepotřebuješ souhlas opatrovnickýho soudu. Já mám totiž pocit, že ano.
Jak píšou ostatní, na začátku příštiho roku podáte daňová přiznání. Tam uvedete celkový příjem z nájmu (50% z nájemného každý z vás), služby se tam nepočítají - elektrika, voda, topení atd. Pak záleží, jaké výdaje jste s bytem měli, jestli jste ho rekonstruovali, vybavovali, měli výdaje za právníka skrz smlouvu nebo platili provizi realitce, plus fond oprav. Pokud ta čísla stojí za to, přidají se ještě odpisy a budete uplatňovat skutečné výdaje, tím si vykážete minimální zisk a daň může být zanedbatelná nebo dokonce nulová. Na všechny částky musíte mít doklad (faktury, účtenky). Pokud jste kolem bytu nic neplatili, tak uplatníte 30% paušál. Formulář přiznání vás jednoduše navede, nic na tom není 🙂