Pronájem nebo hypotéka

Anonymní
12.3.19 15:47

Pronajem nebo hypoteka

Zdravim,
co si myslite, ze je lepsi? Pronajmout so byt nebo si vzit hypoteku na cca 27 let?
Diky za odpovedi

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37131
12.3.19 15:51

Hypo, když na ní máš. Splatis si ji a pak si ve svém. Pronajmout si byt tak celý život budeš jenom někomu sypat peníze a nic z toho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32086
12.3.19 15:53

Já bych šla spíš do hypotéky, vadilo by mi cpát peníze do bytu, který nikdy nebude můj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
12.3.19 15:53

Já jsem v pronájmu bydlela s přítelem 5 let a děkuju pěkně už bych do toho nešla. Vyloženě mě štvalo že dávám každý měsíc cca 12 tisíc čistého nájmu někomu cizímu a v bytě si tzv.nemůžu ani vyvrtat díru ve zdi :( Takže jsme se s přítelem dohodli a koupili si byt, nedělám si iluze že v něn zůstaneme do konce života ale platíme každý měsíc za ,,svoje" a kdyby jsme ho chtěli za pár let prodat tak se nám vložené peníze vrátí. Radši budu 27 let platit bance za něco co jednou bude moje než někomu cizímu a nemít z toho nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1935
12.3.19 15:55
@Anonymní píše:
Zdravim,
co si myslite, ze je lepsi? Pronajmout so byt nebo si vzit hypoteku na cca 27 let?
Diky za odpovedi

Vlastní bydlení je vždy lepší. Ale hypotéku musíš dobře uvážit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
12.3.19 16:02

Teď bych šla do pronájmu a byt kupovala za pár let až se vrátí ceny bytů na nějakou normální hladinu. O tom, že musíš hodně zvážit svou finanční situaci ani nemluvím.

• Citovat
  • Upravit
299
12.3.19 16:03

A není jedno jestli člověk platí nájem nebo hypotéku? Myslím finančně. Ta hypotéka vyjde dokonce kolikrát i levněji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
12.3.19 16:04

@Janli nevěřím tomu, že ceny bytů o tolik klesnou. Možná v řádech desetitisíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31630
12.3.19 16:08
@Anonymní píše:
Zdravim,
Diky za odpovedi

Záleží co, kde, za kolik… to je docela individuální :) nám se pronájem nevyplatil ani u bytu ani u domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31630
12.3.19 16:09
@ellie94 píše:
A není jedno jestli člověk platí nájem nebo hypotéku? Myslím finančně. Ta hypotéka vyjde dokonce kolikrát i levněji :think:

Tak po splacení hypotéky máš majetek, po splacení nájmu ne :) a každé má své pro a proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
12.3.19 16:09
@ellie94 píše:

Už to tady několikrát bylo. Před pár lety klesly ceny bytů skoro na polovinu, vyjma Prahy samozřejmě, a zase to přijde. Ne tak dramatický pokles, ale přijde. Teď je doba na prodej bytů, ne na jejich koupi.

• Citovat
  • Upravit
31630
12.3.19 16:11
@ellie94 píše:

V řádech desetitisíců už poklesly a pak zase o pár set vyrostly :mrgreen: nicméně to všechno bude záviset hlavně na lidech. Pokud budou mít všichni štěstí a udrží si práci, tak neklesnou. Pokud přijde krize, začne se vyhazovat, tak všichni ti co mají rizikový úvěr budou muset ty nemovitosti začít prodávat. Vznikne převis nabídky a ceny klidně mohou spadnout na polovinu. Náš trh není ničím až tak výrazně vyjímečný oproti zbytku světa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
12.3.19 16:17
@Nimie píše:
Tak po splacení hypotéky máš majetek, po splacení nájmu ne :) a každé má své pro a proti.

Jen je potřeba taky počítat s tím, že po třiceti letech bude nemovitost potřebovat rekonstrukci na kterou je, vyjma splácení hypo, taky potřeba našetřit. Jinak se to řeší další hypo a ve finále je člověk sice ve svým, ale platí pořád. Vyhoda nájmu je, že veškerý opravy platí majitel… Pokud má člověk opravdu slušný příjem, tak je lepší hypo. Pokud máale v plánu žít z ruky do huby, pak v každým případě nájem.

• Citovat
  • Upravit
299
12.3.19 16:17

@Nimie ok, to je možné, nejsem ekonom, nerozumím tomu. Ale přijde mi lepší si vzít co nejdřív hypo a platit „na svoje“, i když nejsou teď dobré ceny, než čekat třeba 5 let až klesnou ceny :think: just sayin'.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
299
12.3.19 16:19

@Janli tka zrovna byt se dá po několika letech prodat a pořídit jiný s tím, že už mám něco málo do základu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí