Zkušenosti s pronájmem chalupy

2527
10.12.14 13:09

Pronajímá tu někdo chalupu?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je tady někdo, kdo pronajímá chatu/chalupu na víkendové/týdenní turnusy. Pokud by se byl ochotný někdo se mnou podělit o to, jak začít, co se nejvíc v chalupě využije (sauna, bazén,…) a další info, budu ráda :) koupili jsme 90 let starou roubenku po komplet rekonstrukci, s pozemkem cca 5000 m2. Na vlastním pozemku je velká stodola (zde bychom rádi vybudovali právě nějaké zábavní centrum-wellness nebo posezení (proto zde chci nasbírat inspiraci).Chalupa je hódně na samotě u lesa v lokalitě na pomezí Beskyd a Hostýnských vrchů. Pozemkem dále protéká potůček, tak třeba jak využít i toto..? Taky bych se chtěla zeptat, jestli pronajímáte na vlastní triko nebo přes agenturu. Já si můžu smlouvy obstarat sama, ptž pracuji v ak.Ale spíš, jestli se vyplatí dát agentuře těch 20-30% a vodí pak více hostů..Prostě budu ráda za vaše postřehy, co vám v začátku pomohlo, co bylo zbytečné a co byste třeba udělali jinak. Moc děkuji.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
619
10.12.14 13:18

Moje kamarádka si před šesti nebo sedmi lety koupila chalupu v JIzerkách, od začátku s tím, že ji chce částečně využívat pro rodinu a v hlavních sezónách (zima a léto) pronajímat. Pronajímá vždy celou chalupu, ne jednotlivé pokoje. První rok nabízela pronájem na více serverech, nyní již jen na serveru e-chalupy, tam je moc spoojená, navíc to je prý jediný (píšu prý, protože jsem sama tuhle info nikdy neověřovala a navíc se to klidně mohlo změnit). Hodně lidí se jí pravidelně vrací.

Všichni letní ubytovaní poptávají bazén, ideálně pak bazén, který je možný bezpečně přikrýt, zimní chtějí saunu. Absolutně všichni chtějí bezplatné wi-fi připojení k internetu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
10.12.14 13:21

@LennaZS Kamarádka mají chalupu. Mají svůj web a přes sezonu má plno i bez zprostředkovatele. Mají teda dost známých, kterým dali vědět.
Mají pěkné zastřešené venkovní posezení. A ze stodoly udělaný velký společenský prostor, který se dá využít za nepříznivého počasí, tam je trampolína, stolní tenis, hračky pro malé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
10.12.14 13:26

@ra-du @Ukulina super, holky. Děkuji. Beru každý podnět a zatím mi potvrzujete to, co máme s manželem v hlavě. Ty e-chalupy.cz máme taky naťuklé, tak vidím, že je to správná volba. My místo bazénu chceme koupací sud. Rádi bychom, aby to bylo co nejvíce stylové, jiné a mělo nějaké vychytávky a pasovalo výzorem do prostředí Valašska. A do Jizerek jedem na hory v únoru :pankac: kdyby vás ještě něco napadlo, klidně připište. Třeba i jestli je zájem mimo sezónu o víkendové pobyty, atd..díky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
10.12.14 13:29

Muj kamarad pronajima prvorepublikovou horskou vilu, tedy neco jako velika chalupa se 7 pokoji. Ma kolem spoustu atrakci pro deti v prirodnim duchu (teepee, lanovka, ohniste, prolezacky…), kdyztak mrkni na jeho stranky do fotogalerie: http://www.penzionjizerky.cz/ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.12.14 13:35
@LennaZS píše:
Třeba i jestli je zájem mimo sezónu o víkendové pobyty, atd..díky :palec:

V hlavní sezóně, tj. letní prázdniny a pak zima, od nového roku cca do půlky března pronajímá jen celé týdny a zatím se snad nestalo, že by neměla obsazeno. Mimo sezonu jednak snižuje cenu za týdenní pronájem a často jí tam jezdí třeba skupina maminek s předšolními dětmi a jednak nabízí i možnost pronajmout chalupu na prodloužený víkend (tj. alespoň tři noci). Nečekala od toho nic moc, ale fakt to jde a má hodně plno i mimo sezonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.12.14 13:38

Jo, a ještě: třeba ten povánoční „silvestrovský“ týdne pronajímá každý rok hodně draho (normálně má týden za 17 tisic, ten silvestrovský za 40 tisíc) a pokaždé je zadaný hodně dlouho dopředu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
10.12.14 13:47

@Aliik Děkuju :pankac: taky chceme co nejvíce splynout s přírodou, tady se to i nabízí, když je to na samotě. Podívám se a manžel se třeba ispiruje, bude si hřiště a zábavní centrum dělat sám..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
10.12.14 13:50

@ra-du Super :-) tak snad se nám zadaří stejně jako tvojí kamarádce. My jsme zrušili dětem spoření a chceme je zabezpečit takto. Máme velký nový dům, ale přece jen tři děti a kdoví, jaká pak bude doba, tak aŤ po nás něco mají. Moc rádi mizíme někam do přírody, kde jsme sami a když budeme mít chalupu, kam budeme utíkat do klidu a ještě to něco vydělá, tak to bude parádička. S touto vizí do toho jdeme. A když vidím, že to funguje druhým, věřím, že bude i nám. Děkuji za povzbuzení :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.14 14:09

Pronajimame pres agenturu, toto doporucuji.

• Citovat
  • Upravit
K82
2202
10.12.14 21:00

@LennaZS
Dobry vecer, my nepronajimame, ale jsme ti, kdo hojne takove nabidky vyuzivaji. Co bych dodala za nas-pokud je to pro vice, jak 6lidi, tak my uprednostnujeme, co nejvetsi pocet pokoju, aby treba nemusely byt 2rodiny v 1mistnosti a kazdy mel sve soukromi. Jinak v lete hledame koupani, pinces a tramposku, v zime saunu. Pokud stylove, tak s kamny a peci. Hodne stesti a tesime se, ze se treba podivame i k vam! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
11.12.14 08:46

@K82 Dobrý den, moc děkuji za váš postřeh. Tak třeba by se Vám u nás opravdu líbilo. Vše výše zmíněné tam bude a určitě i něco navíc. Pec a kamna v každém pokoji zde již jsou, sauna je objednaná a taková ta klasika, jako dětské hřiště, skluzavky, trampolína, fotbálek,..je samozřejmostí. Jakmile budeme finišovat, určitě vám pošlu fotky a třeba budete mít ještě nějaký podnět ke zlepšení a tímto nám moc pomůžete s rozjezdem. My Vám pak za to uděláme pěknou cenu v nabídce :lol: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
11.12.14 22:23

@LennaZS
Neni vubec zac, moc Vam to preju… A zavidim :mrgreen:. Tak at se to brzy zadari a hodte pak odkaz! Jinak my letos jedeme na lysecinky.cz tak juknete, pro inspiraci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
21.2.16 11:06
@Anonymní píše:
Ahoj holky, případně přímo zakladatelko - jak se Vám daří? :kytka:

Já o něčem podobném taky přemýšlím, i když ne v takovém měřítku jako Vy. U nás by se jednalo o menší roubenku 3+kk pro jednu rodinu cca 4 lidi. Taky bych se asi zaměřila na týdenní turnusy a za rozhodně menší peníze, než se zde uvádějí, viděla bych to tak 6-7 tis za 7 dní.

Ráda bych vsadila na prostředí, které mám ráda já, takže bych asi v rámci týdenního pobytu měla i léhev vína, celý domácí moučník, kuchyňku vybavenou základními surovinami (nesnáším, když si někam musím vozit sůl nebo olej…), herničku pro malé děti s bezpečnými hračkami (IKEA, duplo, knihy, vláčky), možnost postýlky a jídelní židličky, venku posezení, stavěný gril, pískoviště, houpačka, houpací síť. Pár set metrů od chalupy les a koupaliště. Za tu cenu by to bylo vč. energií, vody i dřeva.

Myslíte, že by o něco takového za takovou cenu byl zájem? Může mi někdo poradit ohledně živnostenského listu? Jak se z takového pronájmu platí daně, když se nejedná o jediný příjem a tento majitel nemovitosti odvádí odvody normálně jako zaměstnanec? Pochopila jsem z jiných informací, že není třeba řešit nějakou hygienu, povolení atd, pouze musí být živnosťák. Plus mě ještě zajímá, jak je to v praxi s odváděním rekreačních poplatků obci? Moc děkuji

Ahoj, tak my už rok úspěšně, troufam si říct, pronajimame. Přesně jak píšeš..lidi u nás dostanou jako uvítací občerstvení sekt nebo víno, ovoce, koláče, děti sladkosti. V kuchyni je běžně k využívání sůl, cukr, káva, koření, jar, houbičky, uterky, atd..toaletní potřeby a ručníky jsou samozřejmostí. Máme tady venkovní vyhřívaný koupací sud, posezení ve stodole u grilu, ohniště u potůčku, vinotéku, projektor. Pro děti skluzavky, pískoviště, domeček, obří trampolinu ve stodole, terénní koloběžka, odrazedla, houpačky, atd atd..je to v naprostém klidu, není výjimkou, že se ukáže u sudu jelen, srnka. Potvora liška nám krade hračky z pískoviště :mrgreen: mloci chodí za nama na terasu, na podzim v těsné blízkosti chalupy koše plné hřibu. Na jaro a v létě zdobim každý pokoj svíčkami, lučním kvitim. Teď momentálně máme super akci při objednání pobytu do konce února a to za 6000 Kč/týden, tedy pro osm lidí. Jedná se o měsíce březen, duben, květen. Léto prodavame za 12-15 tis a je už teď z poloviny obsazeno. Lidi se k nám rádi vrací. Pobyty nechavam i dražit v aukcích a výtěžky jdou do „naší“ nadace pro onkologicky nemocné děti. Takže já ti fandim a držím palce, pokud to člověk dělá s láskou a lidi vidí, že ti záleží na tom, aby se měli krásně, tak se ti to vrátí. Na zbohatnutí to není, ale privydelek slušný. Třeba u nás už byli Slováci, Němci, Holanďané, Rakusaci. I vánoční pobyt byl obsazeny. To jsme chystali velikansky strom s tradičními ozdobami, domácí cukroví, vinko..mělo to fakt atmosféru. Vždy když lidé přijedou, tak máme pustenou hudbu, k Valašsku Cechomory, atd. Pejsci jsou u nás taky vítání, což je pro hodně lidí důležité. Poplatky obci domluv se starostou. My je máme v ceně. U nás se doplácí za elektřinu a brikety. Když to tak nebylo, tak nám lidi v horkém létě v sudu ztopili půl stodoly dřeva, tak bacha na to. I víno z vinoteky, i brikety prodavame za nakupku. Daně platit musíš, my taky pracujeme..manžel jako zaměstnanec, já mateřská a OSVČ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2527
21.2.16 14:08

Moc děkuji..myslím, že web sem dát nemůžu. Vždy mi to bylo smazáno. Na ukázku dám pár fotek. Jinak je to v podstatě tak, jak píšeš. S hosty se domluvím hned po objednání pobytu na záloze, ta je u nás dva tisíce Kč, ta se hradí bezhotovostně na účet. Zbytek měsíc před nástupem na pobyt nebo dle domluvy. Ložní prádlo si vozím do prádelny, stojí to pár korun a prádlo je krásné a voňavé. Pak se po příjezdu napíše stav elektřiny, vemu si vratnou kauci ve výši 2000 Kč a na konci pobytu z toho odečtu energie a spotřebované brikety. Pak chalupu uklízím a chystám na další pobyt. Nezdá se to, ale vždy to minimálně 3-4 hodiny zabere. Zatím nikdo nenechal vyloženě binec, lidi zatím byli vždy slušní a moc spokojení. Jednou nám totálně rozbili trampolínu, ale já to vyřešila s pánem z obchodu tak, že nám to dal do reklamace a hosti platili jen poštu 200 Kč. Tak jsem od paní dostala poukaz do jejich kosmetického salonu jako poděkování :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí