Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já mám holku narozenou 3,6kg. V roce měla 8 kg /72Cm a teď v 15m má ccca 8,5/75cm. A krom nemoci se laduje celkem slusne. Hlavně teď v lete. Je to prcek asi po tchyni, protože já mám 180 Cm a žádná trasoritka
na jaře přibrala za dva měsíce jen 10g i kvůli nemocem a doktor neřekl ani popel. Holka na to taky nevypadá, ze by stradala a není to první dítě. Holka ti za půl roku přibrala kilo a vyrostla 6 cm. Kluk mi vyrostl o 5 Cm a přibral 1,5kg… u holky čekám cca co ty 5cm a 1 kg za ten půl rok… nějak nevim kde je problem. Ji, přibírá, roste a prospívá.. jen nesedi v jejich tabulkách ![]()
Muj syn se postupne propadl vahove z 50. percentilu na 3. a ten si drzi ![]()
Proste jako mimino se chtel jen kojit, dokrm odmital jakoukoliv formou. Prikrmy mu nejely…taky mu delali testy na alergie, ale v tomto veku to neni moc prukazne. Ja sama pri kojeni vynechala lepek i mliko a nezabralo to. Ted je mu 6 let, porad vahove na 3.percentilu. Je drobny, ted uz ji dobre, hubeny nevypada, priste drobnejsi konstituce a za cely den se nezadtavi, hodne akcni. Uz to neresim ja ani domtorka. Takze proste zkusenost, u vas to muze byt podobne.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,tak jsme se vrátili z 18m prohlídky a doktorka nám řekla, že se dcera vlastně už od 6.měsíce propadá ve váze. Příště jí chce nabrat krev, zda nemá alergii na lepek, protože to prý bývá nejčastější příčina (nikdo v rodine alergii na potraviny a tedy ani na lepek nemá).
Dcera opustila porodnici s vahou 3kg (u porodu 3.3kg), dneska má 10,6kg. Na jednom roce měla 9.7kg. Moc tedy nenabrala. Nutno říct, že do 6.měsíce byla kojena na požádání a totálně me vycucala, já byla jak zombie a dcera s faldiky
Kojim dodnes, ale jen na uspani. Dcera není jedlík, sní velkou snídani, na svacinku si dá rada ovoce, kapsicku a pak to jde z kopce - obědy teď téměř nechce, nejradši má pečené kuře a bataty, občas mleté maso, někdy kasi, lososa, rizoto, těstoviny. Nic nového nechce, dokonce neochutna. Jí často jak vrabec (obědy). Na svačinu sní krajic chleba s máslem a třeba pak banan (ne cely), občas okurku, šunku. No a pak večeře je často studena typu mozzarella, avokado, sýry, sunka, občas udělám její oblíbené těstoviny s omáčkou. Většinou tohle vše sní, ale porce je to zas jak pro vrabce. Miluje kuře, takže když grilujeme, sní toho fakt hodně, ale přílohu žádnou. Občas ji jogurty a občas arasidovy máslo. Výjimečně sní zeleninu - musí byt třeba v rizotu. Polévky vůbec, max lžíci, takze to už ani nezkouším.
Na pohled rozhodne hubena není, navíc se od rána nezastaví. Má docela tvaricky. Vůbec by me nenapadlo, ze je někde problém a jsme z toho špatná. Ale jídla do ni víc proste nedostanu
Naopak - když nutim, je konec hned. A nová jídla ji nezajímají. Doktorka říkala ze u alergie na lepek jsou pak častý zácpy a prujmy, ale zácpy nemá teda vůbec a prujem taky ne, jen občas má řidší stolici, ale určitě ne prujem.
Mate někdo stejnou zkušenost? Zjistila se alergie na lepek? Nebo nějaký větší problém?
Já sama jsem velmi drobná. Tatínek je taky drobnější. Celkově v našich rodinách nikdo není při těle, všichni jsou spíš štíhlí. Moje mamka je taky hubeňour, celkově máme spíš problém přibrat, já ještě nenabrala to, co jsem zhubla po porodu díky kojení.
Výšku se změřit nepodařilo, vyvadela jak blázen, tak budeme měřit doma. Minule na 12m měla 79cm a teď bude mít tak 83-85cm. Oblečení má vše 86cm.
Dekuji za vaše zkušenosti a za info, co se bude a může dít dál.
Dcera má jenom o kilo víc a stejnou výšku, a to bude mít za měsíc 3 roky, a jí taky jak vrabec. A pediatrička to neřeší, ale já asi budu muset trpí zácpou a bez projímadla se nevykaká.
Je fajn, že to chce pediatrička zkontrolovat, nebránila bych se. Ale je dost pravděpodobné, že malá bude úplně v pořádku, jen pomaleji přibírá.
Dcera se narodila s váhou na 50. percentilu, délka nějaký 30. Pak postupně klesla váhou na nějaký 3.-5. percentil, který si držela dlouhodobě a až teď na prahu puberty se dostává na nějaký 10. Všechny testy, co se dělaly, vyšly negativně, je to zdravé dítě, jen je prostě hubená.
Takže paniku bych odložila ![]()
Ahoj,
dcera nyní 18 měsíců, váha 9,8 kg. Dle paní doktorky vše v pořádku, Chuť k jídlu má, sni, co jí nabídnu. Ani by mě nenapadlo, že je něco špatně
.
Dcera měla v roce 10 kilo. Na váze stala 2×. Jednou v půl roce a jednou kolem toho roka. Nám třeba Dr říkala, že práce kolem toho roka je to běžné u dětí. Víc se hýbají. Vědu z toho nedělala.
Schválně jsem si šla přepočítat mladší dceru
. Ještě v pěti letech byla na třetím percentilu, až teď v šesti a tři čtvrtě teprve odskočila. Lékařka nikdy nic neřešila.
V roce 8,1 kg, v osmnácti měsících 9,23 kg
Ale na vyšetření, když vás posílá, bych šla.
No,,propadá na vaze" si teda představuju jinak. Nechápu, co doktorka řeší. Neřeknu kdyby nenabrala vůbec nebo naopak zhubla, ale pokud je to šťastné dítě a ji tak jak píšeš (což je v 18m úplně normal), tak se mi to zdá trochu prepal od doktorky. Moje dcera ta se od jednoho roka nezastaví a papá jak kdyby nedostala týden najist(jakože hodne) a má ve 32 měsících 90cm a 11kg. V 18m už děti prostě mají velký výdej energie, dcera od 12m nabrala jen 1.5kg. Na délku má číslo oblečení 92,98. V pase se vejde i do 86.
ale nějak extra hubená taky není, má spíš zadek a stehna. Bych se tím nestresovala.
Díky holky. Me by vubec nenapadlo, ze je nějaký problém. Je stihla, ale rozhodne ne nějak moc, občas má dvojitou bradicku. Ona byla docela macek kolem toho půl roku, protože mi visela na prsu nonstop. Ale od doby prikrmu se ro proste asi víc zastavilo. Já sama měla podobnou váhu, jak říkala moje máma.
Máme velmi pečlivou a aktivní doktorku, což je fajn, ale taky mi přijde ze to vyhrotila. Respektive říkala ze proste chce pro jistotu udělat test na lepek a ze ten vahovy propad mají děti co mají prave nějakou alergii.
Jinak geneticky proste nemá byt po kom velká a naopak bude drobnější po mne a moji mamce.
Dneska jsem ji zmerila a má 83cm. Takže 83cm a 10,6kg. Jako jo, za půl roku přibrat 1 kg asi není moc, ale když ona ji fakt jak vrabecek. Dneska oběd jedna lžíce, pak kus chleba s máslem a já se musela stavět na hlavu a večer těstoviny s parmezanem a vajíčkem, ale jakoze 10 lzicek…víc nechce.
Sice ji 5× denně, ale kromě snídaně a ovoce je to proste trápení ![]()
Ahoj maminky,
tak jsme se vrátili z 18m prohlídky a doktorka nám řekla, že se dcera vlastně už od 6.měsíce propadá ve váze. Příště jí chce nabrat krev, zda nemá alergii na lepek, protože to prý bývá nejčastější příčina (nikdo v rodine alergii na potraviny a tedy ani na lepek nemá).
Dcera opustila porodnici s vahou 3kg (u porodu 3.3kg), dneska má 10,6kg. Na jednom roce měla 9.7kg. Moc tedy nenabrala. Nutno říct, že do 6.měsíce byla kojena na požádání a totálně me vycucala, já byla jak zombie a dcera s faldiky
Kojim dodnes, ale jen na uspani. Dcera není jedlík, sní velkou snídani, na svacinku si dá rada ovoce, kapsicku a pak to jde z kopce - obědy teď téměř nechce, nejradši má pečené kuře a bataty, občas mleté maso, někdy kasi, lososa, rizoto, těstoviny. Nic nového nechce, dokonce neochutna. Jí často jak vrabec (obědy). Na svačinu sní krajic chleba s máslem a třeba pak banan (ne cely), občas okurku, šunku. No a pak večeře je často studena typu mozzarella, avokado, sýry, sunka, občas udělám její oblíbené těstoviny s omáčkou. Většinou tohle vše sní, ale porce je to zas jak pro vrabce. Miluje kuře, takže když grilujeme, sní toho fakt hodně, ale přílohu žádnou. Občas ji jogurty a občas arasidovy máslo. Výjimečně sní zeleninu - musí byt třeba v rizotu. Polévky vůbec, max lžíci, takze to už ani nezkouším.
Na pohled rozhodne hubena není, navíc se od rána nezastaví. Má docela tvaricky. Vůbec by me nenapadlo, ze je někde problém a jsme z toho špatná. Ale jídla do ni víc proste nedostanu
Naopak - když nutim, je konec hned. A nová jídla ji nezajímají. Doktorka říkala ze u alergie na lepek jsou pak častý zácpy a prujmy, ale zácpy nemá teda vůbec a prujem taky ne, jen občas má řidší stolici, ale určitě ne prujem.
Mate někdo stejnou zkušenost? Zjistila se alergie na lepek? Nebo nějaký větší problém?
Já sama jsem velmi drobná. Tatínek je taky drobnější. Celkově v našich rodinách nikdo není při těle, všichni jsou spíš štíhlí. Moje mamka je taky hubeňour, celkově máme spíš problém přibrat, já ještě nenabrala to, co jsem zhubla po porodu díky kojení.
Výšku se změřit nepodařilo, vyvadela jak blázen, tak budeme měřit doma. Minule na 12m měla 79cm a teď bude mít tak 83-85cm. Oblečení má vše 86cm.
Dekuji za vaše zkušenosti a za info, co se bude a může dít dál.