Propadlá občanka
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@lucad77 píše:
Tak totožnost se dá prokázat i jiným dokladem, třeba pasem nebo řidičákem, popř. jejich kombinací, zákon to nezakazuje.
Ridicak neni doklad totožnosti, je to sice podle me pitomost, ale je to tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
já třeba nemám ani pas, ani řidičák. A na poště ti řidičák neuznají. Vždyt i při dopravní kontrole ukazuješ oboje.
Tak to je potom smůla a je třeba myslet na výměnu OP včas. A při dopravní kontrole se povinně ukazuje řidičák, povinné ručení a malý techničák (prozatím, má se to změnit od roku 2025), občanka být ze zákona nemusí, pouze se doporučuje. Za to, že ji řidič u sebe nemá, ho ale nelze postihovat. On vůbec žádný zákon nestanoví povinnost nosit u sebe OP obecně. Jen povinnost prokázat svoji totožnost, jakýmkoli legitimním způsobem. Což např. znamená i své jméno, příjmení, datum narození oprávněnému orgánu nadiktovat.
Příspěvek upraven 15.05.22 v 18:01
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ridicak neni doklad totožnosti, je to sice podle me pitomost, ale je to tak.
Tak je to doklad totožnosti řidiče. Je blbé, že se nedá použít i v jiných případech, taky mi to přijde jako pitomost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně na řidičák doporučený dopis dali, stačí prý doklad s fotkou. Jen peníze na řidičák nevydaji, říkali.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A budu k tomu pozdnímu vyřízení potřebovat i nějaké jiné dokumenty krom propadlé OP?
- Citovat
- Upravit
Já myslím, že by mohli chtít znovu rodný list, když je ten OP už neplatný. Vzala bych ho s sebou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ono zase… při troše štěstí na to datum stejně nikdo nekouká. Přečtou jméno, mrknou na fotku. Kamarádku tuhle stavěli policajti na běžnou kontrolu, všecko v pořádku a že má řidičák rok prošlý, zjistila až ona sama o týden později ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já ho měla prošly rok
a cajk, sypala jsem si popel na hlavu a nikdo se na mě nijak nezlobil
akorát mama nebyla schopna pochopit, ze jsem si toho nevšimla. No a o dva roky později šla volit a komise ji nenechala, protože měla týden prošly OP ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, u nas ma propadlou obcanku babicka. Urcite si pujde pro novou, ale jelikoz je stara a spatne chodi, tak chci pozjistovat co nejvice info. Staci rodny list vzit? Ty udaje si vyplni s pani na prepazce, tj.jen je bude diktovat a pote ji to podepise elektronicky? Nebo jeste neco bude potreba?
Diky za zkusenosti ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ahoj, u nas ma propadlou obcanku babicka. Urcite si pujde pro novou, ale jelikoz je stara a spatne chodi, tak chci pozjistovat co nejvice info. Staci rodny list vzit? Ty udaje si vyplni s pani na prepazce, tj.jen je bude diktovat a pote ji to podepise elektronicky? Nebo jeste neco bude potreba?
Diky za zkusenosti
Na občanku stačí jen stará občanka, ne? Pokud není žádná změna, RL by neměl být potřeba, ten se dává jen při prvním dělání dokladu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Diky za zkusenosti
potřebuje jen starou občanku. Ale pokud má velké problémy, zkus se domluvit, jestli nepřijedou domů. Známé maminka to tak měla, přijeli domů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja cetla, ze je pri propadle obcance treba rodny list ![]()
Diky za zkusenost, ale asi to zmakne. Nastesti zastavku ma hned naproti uradu ![]()
- Citovat
- Upravit
Zdravíčkoo
oživuji tuto konverzaci, jelikož jsem si dnes všimla, ze mám měsíc propadlý občanský průkaz. Jaké mate zkušenosti s vydáním? Do kolika dni vám ho cca vydali? Máme s přítelem v plánu odletět za dva týdny na dovolenou a pas nemám, poletíme někam v EU, takže pas není nutný.
Předem děkuji za reakce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tynuss197 Standardne je to do 30 dnu, ale za 500 ti ho stihnou vydat do tydne, takze zitra fofruj na urad, at to stihne prijit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Afrikana
A nevydají mi ho do 5 dnů pouze v Praze jak píší zde? ( Jsem z Olomouce)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další témata z kategorie
Aktuálně na Instagramu
Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!