Propadlá občanka

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
101499
15.5.22 17:55
@lucad77 píše:
Tak totožnost se dá prokázat i jiným dokladem, třeba pasem nebo řidičákem, popř. jejich kombinací, zákon to nezakazuje.

Ridicak neni doklad totožnosti, je to sice podle me pitomost, ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24591
15.5.22 17:59
@vokishka píše:
já třeba nemám ani pas, ani řidičák. A na poště ti řidičák neuznají. Vždyt i při dopravní kontrole ukazuješ oboje.

Tak to je potom smůla a je třeba myslet na výměnu OP včas. A při dopravní kontrole se povinně ukazuje řidičák, povinné ručení a malý techničák (prozatím, má se to změnit od roku 2025), občanka být ze zákona nemusí, pouze se doporučuje. Za to, že ji řidič u sebe nemá, ho ale nelze postihovat. On vůbec žádný zákon nestanoví povinnost nosit u sebe OP obecně. Jen povinnost prokázat svoji totožnost, jakýmkoli legitimním způsobem. Což např. znamená i své jméno, příjmení, datum narození oprávněnému orgánu nadiktovat.

Příspěvek upraven 15.05.22 v 18:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24591
15.5.22 18:00
@j.a.n.i1 píše:
Ridicak neni doklad totožnosti, je to sice podle me pitomost, ale je to tak.

Tak je to doklad totožnosti řidiče. Je blbé, že se nedá použít i v jiných případech, taky mi to přijde jako pitomost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21714
15.5.22 18:08

Mně na řidičák doporučený dopis dali, stačí prý doklad s fotkou. Jen peníze na řidičák nevydaji, říkali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.5.22 20:53

A budu k tomu pozdnímu vyřízení potřebovat i nějaké jiné dokumenty krom propadlé OP?

• Citovat
  • Upravit
24591
15.5.22 20:59

Já myslím, že by mohli chtít znovu rodný list, když je ten OP už neplatný. Vzala bych ho s sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68887
16.5.22 09:35

A ono zase… při troše štěstí na to datum stejně nikdo nekouká. Přečtou jméno, mrknou na fotku. Kamarádku tuhle stavěli policajti na běžnou kontrolu, všecko v pořádku a že má řidičák rok prošlý, zjistila až ona sama o týden později :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13675
16.5.22 09:41

Já ho měla prošly rok :D a cajk, sypala jsem si popel na hlavu a nikdo se na mě nijak nezlobil :D akorát mama nebyla schopna pochopit, ze jsem si toho nevšimla. No a o dva roky později šla volit a komise ji nenechala, protože měla týden prošly OP :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.23 17:10

Ahoj, u nas ma propadlou obcanku babicka. Urcite si pujde pro novou, ale jelikoz je stara a spatne chodi, tak chci pozjistovat co nejvice info. Staci rodny list vzit? Ty udaje si vyplni s pani na prepazce, tj.jen je bude diktovat a pote ji to podepise elektronicky? Nebo jeste neco bude potreba?
Diky za zkusenosti ;)

• Citovat
  • Upravit
16177
20.11.23 17:20
@Anonymní píše:
Ahoj, u nas ma propadlou obcanku babicka. Urcite si pujde pro novou, ale jelikoz je stara a spatne chodi, tak chci pozjistovat co nejvice info. Staci rodny list vzit? Ty udaje si vyplni s pani na prepazce, tj.jen je bude diktovat a pote ji to podepise elektronicky? Nebo jeste neco bude potreba?
Diky za zkusenosti ;)

Na občanku stačí jen stará občanka, ne? Pokud není žádná změna, RL by neměl být potřeba, ten se dává jen při prvním dělání dokladu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64933
20.11.23 17:24
@Anonymní píše:
Diky za zkusenosti ;)

potřebuje jen starou občanku. Ale pokud má velké problémy, zkus se domluvit, jestli nepřijedou domů. Známé maminka to tak měla, přijeli domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.23 17:52

Ja cetla, ze je pri propadle obcance treba rodny list :think:
Diky za zkusenost, ale asi to zmakne. Nastesti zastavku ma hned naproti uradu :palec:

• Citovat
  • Upravit
5
9.7.24 17:50

Zdravíčkoo
oživuji tuto konverzaci, jelikož jsem si dnes všimla, ze mám měsíc propadlý občanský průkaz. Jaké mate zkušenosti s vydáním? Do kolika dni vám ho cca vydali? Máme s přítelem v plánu odletět za dva týdny na dovolenou a pas nemám, poletíme někam v EU, takže pas není nutný.
Předem děkuji za reakce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5215
9.7.24 17:53

@Tynuss197 Standardne je to do 30 dnu, ale za 500 ti ho stihnou vydat do tydne, takze zitra fofruj na urad, at to stihne prijit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
9.7.24 18:03

@Afrikana
A nevydají mi ho do 5 dnů pouze v Praze jak píší zde? ( Jsem z Olomouce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!