Dary neziskovkam

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.4.22 17:46

Dary neziskovkam

Dobry den, zajimalo by me jestli nekdo kontroluje ucelnost vynalozeni daru v neziskovkach? Jsou treba neziskovky, ktere zamestnavaji invalidy a vybiraji sponzorske dary na zamestnavani invalidu. Zaroven si ty invalidy dost vybiraji a neda se rict ze by malo pracovali nebo ze by ta samotna cinnost byla nejak prodelecna.Urad prace na platy invalidu prispiva 75%. A jsou ruzne dotace od EU. Takze mi vrta hlavou na co ty dary od firem a osob ta neziskovka pouzije. A jestli se to nejak sleduje atd.?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76069
20.4.22 17:51
@Anonymní píše:
Dobry den, zajimalo by me jestli nekdo kontroluje ucelnost vynalozeni daru v neziskovkach? Jsou treba neziskovky, ktere zamestnavaji invalidy a vybiraji sponzorske dary na zamestnavani invalidu. Zaroven si ty invalidy dost vybiraji a neda se rict ze by malo pracovali nebo ze by ta samotna byla nejak prodelecna.Urad prace na platy invalidu prispiva 75%. A jsou ruzne dotace od EU. Takze mi vrta hlavou na co ty dary od firem a osob ta neziskovka pouzije. A jestli se to nejak sleduje atd.?

na co to použije? na svůj vlastní provoz, přece ;) :? účelnost některých neziskovek je tragicky malá, nedávno to bylo i na Radiožurnálu, i jmenovali neziskovky, u nichž přes 90% jde na vlastní provoz - ale už si to nepamatuji, které to byly - lépe řečeno, raději jsem to zapomněla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
20.4.22 17:54

Každá neziskovka zveřejňuje výroční zprávu - tam si to můžeš zkontrolovat. Každá neziskovka je jiná. Ale třeba Dobrý anděl všechny peníze do halíře rozdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76069
20.4.22 17:57

@Modra1 jo Dobrý anděl je opravdu dobrý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
20.4.22 17:57

Je neziskovka a „neziskovka“. Kamarádka pracovala pro jednu neziskovku ve chráněné dílně. Dvousměnný provoz, úkolová mzda, ohledy na zdravotní omezení žádné. Když nesplnila normu, žádné odměny. A že ty normy měli pěkně našponované, prémie tam z běžných zaměstnanců neměl nikdo. K tomu různé dotace, sponzorské dary. Například neziskovka dostala darem ergonomické židle do dílen. Za přítomnosti novinářů se židle slavnostně předali, zaměstnanci si na nich dvě hodiny poseděli a pak nazdar. Vrátili jim staré židle, nové odvezly kdo ví kam a už je nikdy nikdo neviděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2379
20.4.22 18:06
@Modra1 píše:
Každá neziskovka zveřejňuje výroční zprávu - tam si to můžeš zkontrolovat. Každá neziskovka je jiná. Ale třeba Dobrý anděl všechny peníze do halíře rozdá.

No, měla by, ale kolikrát ty účetní uzávěrky hledám, a najdu třeba jen 4-5 let staré. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
20.4.22 18:07
@Tomie píše:
No, měla by, ale kolikrát ty účetní uzávěrky hledám, a najdu třeba jen 4-5 let staré. :nevim:

U které konkrétně? Já to moc nesleduji, znám jen Ranou péči Dorea a Dobrého anděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.22 18:32

@Modra1 do ucetni zaverky jsem se divala, ale moc se tam toho vycist neda. Treba jine ostatni vydaje 800 000 kc atd. Ale co to je??

• Citovat
  • Upravit
2379
20.4.22 18:39

@Modra1 Pro mě je relevantní, aby to bylo ve sbírce listin, a tam je pozadu třeba i Patron dětí (byť to na svém webu má). Kdyby se ty pokuty vymáhaly, tak ty organizace vrátí třetinu toho co od státu získaly… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
20.4.22 18:46
@Tomie píše:
@Modra1 Pro mě je relevantní, aby to bylo ve sbírce listin, a tam je pozadu třeba i Patron dětí (byť to na svém webu má). Kdyby se ty pokuty vymáhaly, tak ty organizace vrátí třetinu toho co od státu získaly… :think:

Je to relevantní pro tebe, ale ze zákona to mají správně? Výroční zprávy tam mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
20.4.22 18:48
@Anonymní píše:
@Modra1 do ucetni zaverky jsem se divala, ale moc se tam toho vycist neda. Treba jine ostatni vydaje 800 000 kc atd. Ale co to je??

To já nevím, kde na to koukáš? Pokud máš opravdu zájem o informace, nestyď se jich zeptat. Klidně jim pošli email. Může v tom být nákup rehabilitačních pomůcek, které se pak nemocným půjčují (to dělá například Dorea) nebo dávají. Ale to vařím fakt z vody, nevím, o jaké neziskovce píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.4.22 20:24

Najdi si web dané organizace, stáhni si výroční zprávu a pročti si ji. dozvíš se tam přesně to co tě zajímá.
Pokud organizace nezveřejňuje jak nakládá s penězi, tak ji nepodporuj.

Jinak vůči státu je potřeba vést účetnictví, které je čas od času kontrolvoáno.

V případě že organizace má peníze z veřejných peněz, tak tam bývají důkladné kontroly ze strany dárce (ministerstvo/město/kraj atp).

Výjkimkou je tedy „neziskovka“ která dostává od státu nejvíc peněz - tedy Fotbalová asociace ČR. Tam to celé funguje jinak :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
20.4.22 20:27
@Anonymní píše:
@Modra1 do ucetni zaverky jsem se divala, ale moc se tam toho vycist neda. Treba jine ostatni vydaje 800 000 kc atd. Ale co to je??

pokud tě zajímá konkrétní organizace, tak proč se ptáš obecně na emiminu, kde samozřejmě nedotstaneš odpověd a nezeptáš se přímo někoho v té organizaci?

Pokud mají i veřejné sbírky, tak tyhle otázky odpovídají běžně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
20.4.22 20:35
@Ou píše:
Najdi si web dané organizace, stáhni si výroční zprávu a pročti si ji. dozvíš se tam přesně to co tě zajímá.
Pokud organizace nezveřejňuje jak nakládá s penězi, tak ji nepodporuj.

Jinak vůči státu je potřeba vést účetnictví, které je čas od času kontrolvoáno.

V případě že organizace má peníze z veřejných peněz, tak tam bývají důkladné kontroly ze strany dárce (ministerstvo/město/kraj atp).

Výjkimkou je tedy „neziskovka“ která dostává od státu nejvíc peněz - tedy Fotbalová asociace ČR. Tam to celé funguje jinak :-(

jj Fotbalová asociace, Česká unie sportu, Český atletický svaz, Český olympijský výbor, Český svaz ledního hokeje, Sportovní areál Praha, Český tenisový svaz
ty jsou v první desítce, co se peněz týče
samé skvělé neziskovky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!