Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky jdu si sem pro radu, potřebuji vědět jestli když má doma senior propanbutanovou bombu 2kg na vaření a dnes jsme zjistily že jí uniká plyn, je možný v tomto množství nějak výbuch??Nebo orava??Netušíte???Sem z toho na mrtvici protože bydlí pod náma, a mám strach…
![]()
Jistě že může vybuchnout nebo se udusit. Mám jednou blbě těsnila ta hadice a začala hořet, naštěstí jsem stála u toho. Chtělo by to zkontrolovat jestli má vše pořádně utěsněné
@xvendasx Stačí to jako odpověď?
http://www.nasejablonecko.cz/…anova-lahev/?…
Samozřejmě že bouchnout může. Nám tímhle způsobem uhořeli tři skorosousedi. Pokud uniká plyn, stačí škrtnout zápalkou v místě, kde je plyn koncentrovaný a je to. Vždyť na tomhle principu tyto lahve fungují… Na všem místě bych něco rychle dělala..
Nemůžeme dělat nic…nejsme příbuzní, nevím co dělat, prý to bouchnout nemůže tato malá…ale nevěřím tomu..
@xvendasx Bouchnout může pouze v případě, že propanbutan naplní nějakou uzavřenou (i utěsněnou) místnost a když jeho koncentrace dosáhne nějakého stupně (někde jsem slyšel 14 procent, ale neber mě za slovo - nemám ověřeno). Jinak dojde k „vzdušnému zahoření“ - vzduchem proběhne ohnivá čára a to je všecko). Nejčastější způsob zážehu vybuchujícího plynu je jiskra od elektrického vypínače nebo domovního zvonku. Od cigarety nastane spíš ten druhý případ.
Moje osobní zkušenost: jednou, když jsem byl malý, nám naši vařili snídani na PB vařiči, protože nešla elektrika a plyn jsme doma zavedený neměli. Otec nějak špatně našrouboval vařič na bombu, plyn začal unikat a objevil se ohnivý chvost pod těsněním… Otevřel okno, vyhodil ji ven na trávník, kde hořela asi hodinu, než se spotřeboval všecek plyn. Pak sama zhasla. Bylo po nebezpečí.
Bouchnout může i malá. I když bouchne míň, tak na vzplanutí požáru to bohatě stačí…
@xvendasx píše:
Nemůžeme dělat nic…nejsme příbuzní, nevím co dělat, prý to bouchnout nemůže tato malá…ale nevěřím tomu..
No tak pokud bydlí pod vámi, tak bych normálně zavolala na policii, že cítím plyn - mají povinnost to přijet zkontrolovat, řekla bych jim co a jak a oni se o to postarají… Rozhodně bych nečekala, to není sranda!
Co se týká možnosti otravy: propanbutan je netoxický a je těžší než vzduch. Pokud by se hromadil někde v suterénu, můdojít ke snížení procenta kyslíku ve vzduchu a při pohybu v suterénních místnostech se vám bude špatně dýchat nebo můžete z nedostatku kyslíku i omdlít. Rozhodně se neotrávíte.
@Jura007 a ta ohnivá čára není nebezpečná, že by mohlo něco od ní chytit?
@Jura007 Taky bych spíš měla strach, že mu to tam buchne a založí požár než z otravy…
Jejda, to vám nezávidím, já bych asi taky volala policii, jak píše @alien21, ať to pořádně zkontrolují. Není to žádná sranda. ![]()