Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, můžete mi prosím poradit?Moje holčička (dnes 3 měsíce) má 14 dní rýmu-ale už pomalu mizí (odsávám,kapu Libenar). Ale od pátku je uplakanější, začala slinat,hodně si kouše ručičku a vše co se jí mihne kolem pusiny.Do pátku pila přes den po 3 hod, teď tak po 1,5-2hod, zkrátilo se i noční pití na 2,5-3hod.Při kojení musím střídat prsa,s pláčem se odtrhává,pije tak max.3-4min.V noci pije bez přeušení asi 5min. Když pláče, tak nezabírá chování, už ani dudlík a hlásek má takový trochu ochraptělý - nevím jak ho popsat.Dnes se nechtěla ani ve vaničce koupat a to jí nikdy nevadilo, sotva jsem jí tam strčila, tak šílený řev. V úterý mámejít do poradny, ale nevím jestli raději nemám zavolat doktorce zítra, ale nerada bych otravovala s prkotinou, ale už nevím co jí může být -měřila jsem teplotu - 37,0, na prdíky to nevypadá, dávám Sab, nezabírá ani osvědčená poloha na tygříka, pálení žáhy při kojení? - kojím ve zvýšené poloze, postýlka je taky zvýšená… Tak nevím, nenapadá vás prosím něco? Je to první mimi a tak se v tom tak nějak plácám. Děkuji a klidnou noc.
Ahojky
no řekla bych že je to klasický 3měsíční růstový spurt.tím si procházejí všechna miminka.najednou musí častějí jíst (já kojila i po hodině), při kojení se mi neskutečně vztekala, tak jsem pořád střídala prsa dokola.Takže neboj, je to normální, brzo to přejde. Radím kojit kdykoliv si řekne, střídat prsa, jo a to koupání, to u nás taky bylo, tak jsem zkusila posunout koupání o půl hodiny dříve a byl klid.tak jestli už třeba není přetažená,unavená.u nás to tak bylo.
Popisujes presne chovani nasi male pri trimesicnim spurtu, a ja si nejdriv myslela, ze ji rostou zuby, jak porad slintala. A ona mela hlad, chudera…
Ahoj naše malá sice žádný růstový spurt neměla, byla krmená z lahve a když měla hlad, tak se prostě přidalo…
nicméně koncem třetího měsíce ji už začaly zlobit zuby. Doktorka mi řekla že zuby zlobí i měsíc před proříznutím.
Díky. Jak dloho ten spurtík tak může trvat - týden, 14 dní?Asi je to u každého miminka jiné.
Připrav se na to, že to může být klidně i celý ten měsíc. Je to ale opravdu hrozně individuální, třeba to za týden bude dobrý. U nás je to jak kdy. Je třeba týden, kdy jí jak za dva a pak zase týden, kdy jí těch svých standardních 5 minut. Takže jestli a kdy u nás probíhá růstový spurt nemůžu ani přesně říct. Tak hlavně vydrž!!!! ![]()
Jestli se vam ke spurtu nepridaly i zuby. Lea to tak mela. V necelych 4 mesicich se prorizly. ![]()
Ahojky přidám se k holkám, nejspíš to vypadá na spurtovací období, my ho měli taky kolem 3m a úplně stejné příznaky jako popisuješ. Musíš vydržet, nic jiného na to nepomáhá, u nás to trvalo 10dní, byli to nervy,ale zvládli jsme to. Tak držíme palečky a vydrž brzy to přejde a zase bude papat v klidu a spokojené jako předtím.
Zuzík+Anička
Díky za podporu, dneska to potřebuju. Přes den jsem kojila už po hodině, v noci po 1,5hod. Mám pocit, že ty prsa jsou uplě prázdny.Hned z večera teda usla na 3hod/jaké to byla úleva/, tak jsem zkusila odsát - po 20 min z obou prsů jen 70ml. Tak nic moc. Tak se trochu bojím. Dneska jdeme do poradny, tak nevím jestli mi nebude doktorka chtít dávat nějaké UM. Ale už máme 4 dny za sebou, tak aspoň malé pozitivum. ![]()