Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím všechny maminky,
o neštovicích jsem našla spoustu informací, ale na svůj dotaz nic, tak se obrací na vás. Malý se v sobotu probudil a měl na bříšku dvě vyrážky a na nohách asi tři. Mi to přišlo spíše jako štípance od komáru. Tak jsem to neřešila. Do večera se mu na nohách objevilo asi 9 nových vyrážek a taky tři na ruce. Vypadá to jako štípance, některé jsou o velikosti tří centimetrů (ne všechny jsou tak velké) a každá vyrážka má jakoby puchýřek s tekutinou, a taky svědí. V neděli malý dostal teploty 38,5C, tak jsem s nim byla dneska u doktorky. Řekla mi že to můžou být neštovice, ale to se prý uvidí. A v pusince má jeden puchýřek (to našla mudr.).Všude jsem četla, že neštovice začínají ve vláskách, na tváří, na krku a potom se teprve rozšíří na končetiny. Máte s tím někdo podobnou zkušenost? Můžou to být opravdu neštovice?
Děkuji za jakoukoliv odpověď.
Vlasta
U nás začly na prsou, na bříšku, na hlavě se začaly objevovat až asi 3. den, takže určitě to neštovice budou, když se objevují nové a nové puchýřky.
Kluky nejvíc svědily ty na bříšku, jinak na nohách, rukách, zádech a hlavě ne. Prostě asi nejvíc svědí ty první co vylezou, pak už tolik ne, protože jsou pak i menší, ale tedy že dr nepozná neštovici? ![]()
No tak vzhledem k tomu jak popisuješ jak to vypadá a k teplotám, to mohou být neštovičky. Každý je má jinak, v jiné míře a v jiných místech…
Máte tekutý pudr a genciánu? Taky dávají Fenistil kapky na zmírnění svědivosti…Pár dní a bude zase fit ![]()
@Vlastička, objevila jsem je kdysi kamarádově holčičce a první měla na bříšku, asi 2, do dvou dnů byla osypaná po celém tělíčku. Podle toho co píšeš, že je to malý puchýřek s tekutinou to vypadá nejspíš na ty neštovice a věřila bych doktorce ![]()
Já jsem našla dětem vždycky první neštovici na těle, taky jsem u staršího nejdřív myslela, že je to štípanec. Až když měl další den těch štípanců víc, tak jsem to začala zkoumat. Pak jsem se na radu kamarádky dívala do vlasů a opravdu tam měl jednu velikou, jasnou - puchýř. Mladší měla taky první na tělíčku a vzápětí jsem našla ve vlasech. A řekla bych, že se vyrazily tak současně, jsem si jistá, že ve vlasech ji ještě přes den neměla, protože jsem neštovice u ní už čekala a dívala se +- několikrát denně ![]()
Já osobně si pamatuju, že první neštovici jsem měla na ruce, byla 2 dny sama, krásně jsem si ji rozškrabala (jizvu mám dodnes) a teprve pak jsem se osypala celá. První syn měl první pupínek na krku, druhý tuším na nožkách. Podle tvého popisu bych si byla na 99% jistá neštovicemi.
Já našla první puchýřky v tříslech, ve vlasech se udělali až po cca dvou dnech.
Moc děkuji.
Dneska mu nepřibyla žádná. Je možné, že jich už nemusí mít více?
Koupila jsem mu ViraSoothe gel, ten mi doporučila doktorka, tak snad bude dobrý. A dávám fenistil kapky.
Doktorka si nebyla jistá, protože malý má docela velké fleky kolem puchýřků. Nejprve viděla na ruce ty menší a u toho mi řekla, že to budou neštovice a jak viděla nohy, tak si tak jistá nebyla.
No uvidíme. Už aby to byly neštovice, ať to má malý za sebou
.
Mame cerstve po nestovicich u obou a musim teda rici, ze stejne tak jak u tveho, mely moje deti teplotu az druhy a treti den vyrazky a ve vlasech se objevily az pozdeji (jestli tam byla jedna, kterou jsem prehledla? maji huste vlasy). Zaclo jim to ale na krku a po stranach obliceje.
@Vlastička malé se taky dělaly trochu větší červené flíčky. U jedné se jí udělal takový flek, že mi nevěřila, že tam byla fakt jenom neštovice a chtěla nás hnát na test na boreliózu
(jsem si na beton jistá, že ji tam nikdy nic neštíplo, ale spala bez gatí a asi si ji trochu rozškrábla) Dávali jsme na to i jakousi smradlavou zelenou desinfekci a višňák ![]()