Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím poradte. Dneska jsem malému našla na krku, na hrudi a na zádech neštovice. Uvnitř je tekutina, zatím ho to nesvědí, nestěžuje si. Má zvýšenou teplotu, kašle je mu 5 roků. U nich ve školce neštovice proběhly minulý týden. Dětská doktorka posledně říkala, že kdyby měl neštovice at nechodíme a mažeme mu to fialkou. Kamarádky zase radí pudrem tak nevím, čím mu to mazac a jak často. Vím, že nesmím koupat a že nesmí ven, ale nevím jak dlouho je infekční a jestli může nakazit někoho kdo to už měl. Prosím o rady, vůbec nevím ![]()
Zrovna s nima jsme doma, dcerka 3,5roku je dostala tento týden, vyrašila se v úterý, teploty, kašel a rýmu má od neděle. Je unavená, teploty po 5 dnech ustoupily ale přesto jsem zašla k Dr. a ta řekla, že není nic potřeba, pouze koupat v heřmánku…Mám svoji hlavu, koupila jsem Tanno Hermal Lotio a mažeme tímhle. Naštěstí jich dcera má málo, a nesvědí ji to.
Ven se nesmí kvůli nachlazení, asi by to přitížilo a infekční bude do té doby, než pupínky zastrupovatí
Ahoj, já to řešila před pár dny:
https://www.emimino.cz/…-vas-171784/
Ahoj, dcera (4 roky) prodělala cca před měsícem.
Infekční jsou do zaschnutí poslední neštovice (dokud je to puchýřek s tekutinou), tzn. v praxi 7-10 dní. Ven určitě po tuto dobu nechodit- organismus je značně oslabený. Kdo neštovice prodělal, neměl by se znovu nakazit.
Mazat nejlépe jen ty, které svědí či bolí. K mazání Tanno Hermal (volně prodejný, cca 200Kč), na velké, špatně se hojící neštovice je ideální Betadine mast- i dezinfikuje. Pokud se objeví v pusině, pak výplachy heřmánkem, ev. Herbadentem. Jinde na sliznicích (genitál) bezvadně zabírá Sudocrem.
Hlavně neškrábat, zůstávají jizvičky.
Pokožku je dobré moc nemočit- my jsme jen sprchovaly.
Jinak celkově na teplotu klasika- Panadol, Nurofen. A vhodný je Dithiaden- dcera má 18kg, dávala jsem 3× 1/2 tabletky- pak to nesvědilo.
K dětskému se ani hnát nemusíte, stačí zavolat, ať si udělá záznam do karty.
Přeji rychlý průběh bez komplikací ![]()
Dodam k již napsanemu - koupat lze v slabě růžovém roztoku Hypermangamu.
Mladší měl neštovice v květnu. Mazali jsme pupínky Tanno Hermal, fialku bych na to nedávala. moc by se to nemělo namáčet, takže já jen omývala žínkou zadek.
infekční jsou do zaschnutí posledního pupínku.
ten kdo neštovice měl, by se neměl nakazit. ale může se někdy projevit pásový opar, je to stjený virus, dojde k jeho reaktivaci. druhé prodělání přímo neštovic je vzácné.
na svědění jsem dávala fenistiil
Ahoj,
tak u nas probehly nestovice v lete. Hned jak se objevily, tak jsem nasadila homeopatika. Oba kluci byli vyseti do tri dnu a pak hned zasychali, takze u nas prubeh velmi kratky. Teplotu meli pouze jeden den. Nicim jsem nemazala, na noc jsem dala fenistil kapky. Existuje gel, specialne urceny na nestovice Virasooth - tim jsem mazala prcka pod plinou, protoze jsem ho nemohla nechat rozbalenyho, pac se skrabal.
Co se infekcnosti tyce, tak nejvic to je den az dva pred vysevem a pak az do zaschnuti posledniho pupinku, ale po vyseti infekcnost prudce klesa (aspon podle lekarnice).
@-Sára ahoj my je měly před 14dny, pudr, koupala jsem 3den v hypermanganu-jen prolítnout vanou, kolem 5dne by se měly pupínky zastavit a dělat stroupky, po týdnu mohly do školky
@-Sára, nečetla jsem diskusi, napíši co pomáhalo nám. Obě děti jsem koupala v Hypermanganu (oproti nekoupané hlavě rozdíl v hojení tak cca týden). Opravdu jen napustit 10 cm + trošku Hypermanganu, namočit (oblít) a hned ven. Starší syn říkal, že to pomáhalo i na svědění (měli jsme koupený i pudr a ten vůbec nechtěl nechtěl
). Dávala jsem vitamín B - to je celkem důležité, pomáhá to - je mírnější průběh (klidně kup ten B-komplex). A děti se prý nemají moc dívat na TV a být u počítače. Ať jste brzy fit
.