Prosím o rady - začátek podnikání

Anonymní
3.1.16 11:28

Prosím o rady - začátek podnikání

Dobrý den. Moc prosím o rady od holek, co podnikají. Mám v úmyslu začít podnikat na internetu. Plán mám takový, že bych nastoupila do práce na zkrácený úvazek a k tomu bych rozjížděla podnikání, když se bude dařit, tak práci na HPP položím a budu pak už jen podnikat, když se dařit nebude, tak naopak položím podnikání.

Máme docela slušnou finanční rezervu.

Jde mi o to jak začít. Musím mít někde sídlo podnikání a v bytě, kde bydlíme to nejde. Ačkoliv právě z něj budu pracovat. Takže předpokládám, že si budu muset pronajmout nějakou maličký nebytový prostor vyloženě jen za účelem, že si tam napíši sídlo, je to tak?

Pak si zažádám o ŽL, zaplatím kolek, ano?

A v další fázi co dál? Musím se přihlásit na finančáku, zdravotní pojišťovně a sociálce nebo si předají info z místa, kde budu zakládat ŽL? A budu něco platit hned na začátku, nebo se vše bude odvíjet až od výdělku z prvního měsíce a budu to tedy platit až zpětně, jakoby za předchozí měsíc? A jaké jsou sazby pro sociální, zdravotní a daň?

Budu moc vděčná za info a prosím o zachování anonymity. Mám tu známé a nemusí vědět, že něco zvažuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101678
3.1.16 11:31

Pokud tam kde bydlíš máš trvalé bydliště, tak tam můžeš mít i sídlo a žádný souhlas nepotřebuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
3.1.16 11:42

Jestli chces podnikat po internetu, nepotrebujes mit zadnou provozovnu. Mam 3 e-shopy, a provozovnu hlasenou nemam. Nemusi to byt. Platit budes od zacatku, nastavi ti minimalni zalohy na soc a zdrav. Pojisteni, dan z prijmu az pristi rok v breznu podle toho jak se ti povede. Doporucuju vsechny instituce obehat osobne. Musis se tam stejne zaregistrovat k platbam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611

No pročti si jakpodnikat.cz
Jsou tam ověřené informace a velmi dobře vysvětlené.

A raDa ode mě. NIKOMU NEVĚŘ. I za chybu úřednice platíš ty. Úřady ti neřeknou jak to máš dělat, pouze jak to dělat nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678

@Elephantka Provozovnu ne, ale sídlo ano…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
3.1.16 11:43

Jo tak elephantka zrovna píše nesmysly. Toto platilo tak před deset lety. teda neplatilo nikdy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
3.1.16 12:21

@jakanas Co presne je podle tebe nesmysl? Sidlo (misto) podnikani mam na adrese trvaleho pobytu, provozovnu nemam - na cinnost, kterou provozuju, neni proste nutna (a podle Zivnostenskeho zakona dodnes byt nemusi).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
3.1.16 12:22

@Elephantka Ano, ale pokud má třeba trvalko na úřadu, tak má se sídlem problém. A o provozovně zakladatelka nic nepsala, psala o sídle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sunshinegirl
3.1.16 12:23

@j.a.n.i1 Je to tak, i když mám trvalé bydliště hlášeno v podnájmu v družstevním bytě?

• Citovat
  • Upravit
101678
3.1.16 12:24

@Elephantka A jinak tedy zakladatelka píše, že to bude mít jako vedlejší činnost, pak ji na první rok žádné minimální zálohy na sociální a zdravotní nenastaví, dále pokud to zatrhne na formuláři, tak ji živnosťák k platbám zaregistruje, tedy to vůbec nemusí dělat ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101678
3.1.16 12:25

@sunshinegirl Ne, pak jsi v pohodě a sídlo pro podnikání tam klidně můžeš mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sunshinegirl
3.1.16 12:26
@j.a.n.i1 píše:
@sunshinegirl Ne, pak jsi v pohodě a sídlo pro podnikání tam klidně můžeš mít.

No asi bych to taky zkusila, jsem si myslela, že bych musela řešit pronájem obchodních prostor a to už mi nevycházelo s náklady.

Příspěvek upraven 03.01.16 v 12:28

• Citovat
  • Upravit
sunshinegirl
3.1.16 12:27

@j.a.n.i1 No asi bych to taky zkusila. Jsem si právě myslela, že bych musela řešit podnájem.

• Citovat
  • Upravit
9556
3.1.16 12:46
@j.a.n.i1
@j.a.n.i1 píše:
@Elephantka A jinak tedy zakladatelka píše, že to bude mít jako vedlejší činnost, pak ji na první rok žádné minimální zálohy na sociální a zdravotní nenastaví, dále pokud to zatrhne na formuláři, tak ji živnosťák k platbám zaregistruje, tedy to vůbec nemusí dělat ona.

a zrovna toto u našeho ŽÚ nešlo, museli jsme sami oběhat FÚ,zdrav.poj. apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6611
3.1.16 13:28

@Elephantka no myslím že už ti to napsali. Vše co jsi napsala bylo špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat