Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte, před cca 3 týdny jsem se byl stříhat u jednoho barbera.. když mě ostříhal, tak mi neukázal zrcadlem jak to vypadá „zezadu“. Nějak jsem to neřešil a šel domů, když jsem se doma podíval, tak jsem měl nahlave tyto fleky
. Myslel jsem si, že je kůže na hlavě nejak citliva (tak jako po holení), ale nebyla.Jsem si víc než jistý, že jsem to v životě na hlave neměl. Včera jsem se byl ( po 3 týdnech) stříhat u mé holičky, ke které běžně chodím a ta mi potvrdila, že to u mě určitě neviděla a když jsem se jí ptal, co to může být, jestli třeba barber použil špinavý strojek a nečím mě nakazil, tak nevěděla. Já jsem nikdy netrpěl žádnými exémy nebo beďary a uz vůbec ne na hlavě.
V týdny určitě zajdu ke kožnímu, ale předtím bych se rád dozvěděl alespoň názor.. je mi to opravdu nepříjemné a Včera mě na to dokonce i někdo upozornil.. tak jsem z toho docela špatný, protože je ti fost viditelné.. ještě k tomu teď, když je zima, tak jsou ty fleky víc fialové a růžové..
Přeji vám všem hezký den
D.
Řekla bych, že je to reakce na slunce.
Dcera tohle má od narození a rok od roku to je větší, pokud je na slunci. Nyní je dospělá a z původního 1cm flíčku to má přes celou ruku. Během zimy se to relativně „ztratí“ a od jara do podzimu zase vyleze. Dá se říci podobně jako vitiligo, které zase jde do bílé barvy.
@Evkad není to od slunce. Přece by se mi to neobjevilo až teď na podzim ve 24 letech. Opravdu se to stalo až když jsem byl u toho barbera, můj 1. Barber v životě.. nezapomenu.
![]()
Nějaké pigmentové skvrny. Zajdi si na kožní. Holt si asi budeš muset nechat zase narůst vzadu trochu vlasů, aspoň ježka, pak to nebude vidět.
Za me take pigmentove skvrny. Mam je az od nejakych 20 let. Moje sestra jeste pozdeji.
Nějaká hyperpigmentace, buď reakce nějaké látky v šamponu a slunka (je jedno, že je podzim, s vylepanou hlavou a bez SPF ti tam slunce i tak svítí) nebo parfému a slunka - tam je to skoro jistota, otázkou je jestli si stříkáš parfém za krk, ale někdo asi preferuje voňavé temeno
Každopádně se toho dost těžko zbavuje - jsou nějaké krémy na pigmentaci, možná i dermabraze nebo tak, ale nevím, jestli se to dělá na hlavě a zda to neponičí kořínky vlasů apod.
Manžel má na hlavě něco podobného a víc do červena. Má to tam odjakživa, takže za mě to tak prostě můžeš mít a nedá se s tím nic dělat. Pokud ti to vadí nebo si nejsi jistý, tak zajdi na kožní.
Příspěvek upraven 09.11.24 v 15:52
@Dan24 nedočítala jsem odpovědi a též mi hned napadlo, že jsou to pigmentové skvrny, je to buď vrozené nebo tím, že hodně chodíš na sluníčko - a na hlavu si jaksi nedáváme krémy s ochranou proti slunci, že?
však navštiv kožní a zřejmě ti řekne to samé,
barber tohle způsobit nemohl