Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mám dceru na střední v prváku na oboru obchodní akademie a ze 30 lidi ve třídě mají vyznamenání pouze 2. Když dcera chodila na zakladku víc jak půlka třídy měla vyznamenání. Přijde mi to málo. Jak to měli na SŠ vaše děti nebo vy?
Bratranec byl na prumce, mival jednu az dve trojky a nejlepsi vysvedceni z cele tridy. Ja byla na gymplu a vyznamenani nas mivalo tak 7-10. ![]()
@Anet970 píše: Více
Já jsem chodila na gympl a vyznamenání jsem neměla nikdy, a to kvůli matice a fyzice. Je už to skoro 15 let, tak si to moc nepamatuju, ale myslím si, že vyznamenání až tak hodně lidí nemělo.
On stačí jeden předmět, který jde hůř a už se vyznamenání nepodaří.
Tak ono základy ted mají tu laťku krapet níž, alespon co vidím kolem sebe, dneska není problém tam mít vyznamenání takže tím bych se neřídila
Je to SŠ, za mě normální. U nás na gymplu mělo vyznamenání jen 5 lidí. Já to tedy nebyla, ale mně nikdy nešlo o známky.
Teď mám dítě na víceletém gymnáziu a z toho, že na ZŠ měli vlastne všichni samé jedničky klesli i na čtyřky a to je to výběrová škola. Co říkal syn, tak vyznamenání mívá maximálně půlka třídy, syn už je tam druhý rok. Jemu tedy o známky na rozdíl ode mě jde ![]()
Jinak teda koncem osmdesatek na zakladce jsem same jednicky na vysvedceni mela uz na prvnim stupni tak od druhe, treti tridy jenom ja
. Tenkrat to tak bylo. Mela jsem nekolik spoluzaku, co meli jako tu jedinou velkou znamku v prvni tride 3.
@Anet970 píše: Více
Není to jedno.
Hlavní je ať dojdou do 4 ročníku a udělají maturitu. Pak se jich nikdo nebude ptát zda měli nebo neměli vyznamenání, ale zda mají maturitu.
Ale jinak kolik nás na střední škole mělo vyznamenání ani nevím.. Rozdalo se vysvědčení a bylo, neřešili jsme mezi spolužáky zda je nebo není vyznamenání
Je to normální, že přijdou děti ze základek a najednou an střední po nich chtějí mnohem větší nápor. Tohle je často vidět i u víceletých gymplů. U nás, Praha, tzn. na gymply se dostaly děti, které prošly velmi přísným sítem, a už v primě byly na vysvědčení trojky, včetně češtiny a matiky, ze které ty děti dělaly zkoušky a Cermaty pod 40 z jednoho předmětu napsal málokdo. Jiný způsob učení, jiné prostředí, jiní kantoři, jiné nároky. V některých předmětech je to dost o přípravě a memorování, na což nebylo hodně dětí na základce vůbec zvyklých. Tam byli za hvězdy s jedničkou zadarmo, tady je holt srovnávají s jinými hvězdami. Pro mě je podstatné, jak dítě zvládá a chápe (nikoliv jaké známky nosí) klíčové předměty, což je pro mě čeština, matika a jazyky. A jestli dotáhne trojku z biologie, protože se vyfláklo na přípravu a nenašrotilo setřicetipoložkový seznam černých brouků, už mě tolik netankuje.
Je to úplně normální stav. Dcera je ve třeťáku na průmyslovce a vyznamenání má jen pár lidí v ročníku, kde je celkem 5 tříd po 30 žácích.
Jeste si vzpominam na spoluzaka na gymplu, jehoz vysvedceni komentovala tridni slovy: Michale, skoda toho chovani, mohls mit same (rozumej dvojky
).
@smajlik345 píše: Více
Známky mohou hrát roli při přijímání na VŠ. Na některé školy mohou být známky ze SŠ vstupenkou bez přijímaček. Syn taky po jakési besedě ve škole koukal na německé VŠ a taky zjistil, že co má zájem o obor, tak roli hrají výhradně známky ze SŠ (ne jen mautrita, celé studium). Známky a pohovor.
Je to normální, já měl na průmce vždy trojku z češtiny a třeba dvě dvojky a pořád jsem patřil mezi nejlepší tři. Takže vyznamenání měli max dva. Možná ani ne vždycky.
Naprosto normální, když holka vypráví, že už to mají znát že základky a oni to vůbec nebrali 😀 🤦
Velkou roli v tom mimo jiné hraje i to, že ty děti nemají „duvod“ o nějaké vyznamenání usilovat - na školu jakou chtěly se dostaly, 15-16 let - vrchol puberty, spousta jiných zajímavějších aktivit. Navíc příchodem na SŠ se zbavily pomalejších spolužáků, takže nároky stoupají a k tomu nové odborné předměty. Za mě v kdysidavnu na čtyřletém gymplu těch jedinců, co neměli trojku, bylo opravdu pár max 4-5 z 30, všichni mimořádně nadaní jedinci, kteří navíc dřeli, aby to měli.
@Anet970 Tohle porovnávání základky a střední není úplně ideální.
Na základní škole jsou děti ještě víceméně vedeni k tomu, aby se učili podle osnov a měli vyznamenání, aby rodiče byli spokojení. Na střední škole to ale neplatí, protože tu už spousta lidí bere úplně jinak. Začíná puberta, kdy mají vlastní zájmy a co si budem často škola není prioritou číslo 1, spíš naopak…
A co se týče vyznamenání, no, já měla 3, 4 a až na vysoké škole mě to začalo bavit, začala jsem se opravdu soustředit a učit se a měla jsem dobré známky. Vyznamenání na střední fakt nevypovídají o ničem, gympl mě třeba vůbec nebavil a neměla jsem žádnou motivaci, raději jsem trávila čas jinak. Některé děti se prostě až později v životě najdou a teprve tam dokážou ukázat, co v nich je.