Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky a těhulky.Jsem ve 12.týdnu a lékař mi oznámil že mé tělo má protilátky proti miminku,bral mi znovu krev a bude se pátrat co to přesně je.Má krevní skupina je Rh+,a tady jsem se dočetla že problémy mají maminky s Rh-.Chtěla jsem se zeptat jestli se stím někdo nesetkal nebo o tom něco neslyšel.Můj doktor mi k tomu nic neřekl,takže teď musím celý měsíc trpět a čekat na výsledky krve.Předem moc děkuji za odpovědi.Pa Sylva
Sylvo, jakou máš krevní skupinu a jakou manžel? Už máš nějaké dítko? Protilátky můžeš mít i Ty, ale nebývá to až takový problém jako při protilátkách proti RH faktoru.
ahoj sylvo-
Ty máš Rh+ a tvoří se Ti protilátky??? to je zvláštní…
Já mám Rh- a manžel Rh+, takže to je ta „špatná“ kombinace. Nicméně těhotenství a porod a miminko bez problémů. Ale zezačátku jsem se vystrašila, a to dost brutálně, jaký budu mít problémy atd… obrečela jsem si to, to víš.
Myslela jsem si, že protilátky je schopen tvořit pouze člověk s Rh minus! (to znamená že nemá v krvi ten antigen… a při styku s krví, která ten antigen má, si začne tvořit protilátky, které už pak zůstávají natrvalo). většinou při prvním těhotenství se u „negativních“ maminek ty protilátky neudělají, a dělají se až při druhém těhotenství. Po prvním porodu se píchá taková injekce.
Kámoška má tutéž kombinaci jako já, a při druhém těhotenství se jí protilátky zvedly, ale všechno bylo v naprosté pohodě.
Lékaři to umí…
Ale není mi jasné, jak Ty jako pozitivní Rh můžeš tvořit protilátky??
Možná to tady někdo vysvětlí - prosím?
Vím, že je možné, když je matka i otec Rh-, tak děťátko může mít i Rh+, a potom teda u mamky se eventuelně mohou ty protilátky tvořit.
Ale u matky s plusem…
zde odkaz
http://www.safebryo.cz/odpovedi.htm
nepřihlášená pitrisek - pardon, odhlásilo mě to a já jsem teď líná -dík ![]()
Jo, na to výše uvedeném odkazu píšou, že situace podobná s protilátkami může nastat, když má maminka skupinu 0, a dě´tátko skupinu A nebo B. - tak nevím, jak to máš, sylvo, ty??
Ale nedělej si s tím, prosím, velké trápení, to dobře dopadne…
neboj!
pitrisek (nepřihlášená)
Ahoj Sylvo,
tak já jsem na tom byla podobně, oba jsme s manželem Rh+ a měla jsem pozitivní protilátky. Pohledala jsem o tom informace na www.porodnice.cz - taky mě to totálně překvapilo, myslela jsem si, že mi pozitivní protilátky vyjít nemůžou.
A vyšly. Prý existuje asi 150 různých krevních skupin a podskupin, systémy AB0 a Rh jsou nejznámější, protilátky ale mohou být i v jiném systému. Mě vyšly nějaké nepravidelné, chodila jsem k Apolináři na měření protilátek a taky UTZ miminka, ke konci se měří průtoky mozkovou arterií. Co jsem si z toho odnesla je, že nejzávažnější jsou protilátky v systému Rh, ty ostatní VĚTŠINOU ne tolik, nicméně se to musí hlídat a dle dr.Kouckého z Porodnice je to hlídatelné a hlavně OHLÍDATELNÉ dobře. Byla jsem z toho vedle asi jako ty, taky jsem čekala měsíc na další odběry a výsledky, ale neboj, bude to OK. ![]()
Ahoj.Mám už dcerku a u té bylo těhotenství bez komplikací.Má krevní skupina je A+,a manželovu nevím,lékař ji po mě nevyžadoval,tak ji musíme teprve zjistit.Moc děkuji za odpovědi,jsem hned klidnější.Ještě se podívám na ty odkazy.Moc Vám děkuji.Přeju hezký den.Sylva ![]()
Krev se skládá ze spousty zložek (erytrocyty ? - nejsem si jistá) a Ty některé můžeš mít a některé ne. Nejznámější je právě Rh faktor a ten taky dělá největší potíže. Já mám např. krevní skupinu 0 RH- a když mi dělali fenotyp, tak mám skoro vše negativní (mám dvě zdravé děti s krevní skupinou B+
).
S prvním dítkem jsi samozřejmě neměla problém, ale pokud má jinou krevní skupinu než Ty, jeho krev při porodu mohla proniknout do tvé a tvoje tělo automaticky vytvořilo protilátky proti zložkám, které tvá krev neobsahuje. Tyto protilátky pak můžou pronikat do krvi dalšího dítka a spůsobovat u něj rozpad červených krvinek. Zní to hrozivě, ale vlastně jde o to, že dítko má poporodní žloutenku.
V úplně nejhorším případě se musí dítěti po narození vyměnit krev, ale myslím, že to se stává jen v případě RH protilátek.
Nemáš se čeho bát, doktoři se jistí a budou Vás víc sledovat. Uvědom si, že pokud by byl velký problém, nikdy by s vyšetřením nečekali měsíc. ![]()
Ahoj holky.Tak jsem byla včera u lékaře a krev už mám v pořádku,jsem ráda.Mějte se fajn a děkuji za rady.papa
Tak holky právě jsem se taky dozvěděla, že si vytvářím protilátky. Já A+, přítel 0+. Jsem z toho vedle jak ta jedle.
@Lucajz Dobrý den. Omlouvám se, že píši na starý dotaz. Mohla bych se prosím zeptat, jak to dopadlo? Mám stejnou skupinu jako vy a mám údajně zvýšené protilátky. Jsem v 18.týdnu. Moc děkuji ![]()