Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, chtěla bych poprosit touto cestou o pomoc, zda byste nemohli (vy, co jste více připravené, organizované a hlavně zaběhnuté) sem dávat rady a tipy, co děláte, jak se právě připravujete na nadcházející Vánoce. Např.: dnes/zítra/za pár dní jdu koupit věci na pečení, jdu shánět dárky, umyju si okna, uklidím atd.
Myslím, že měsíc a půl je dostačující, je mi jasné, že některé z Vás už jsou pár kroků napřed, ale já myslím, že listopad je měsíc vánočních příprav. Já jakožto matka jednoho dítěte a malé rodiny pořádně nic neřeším a nechávám vše na poslední chvíli, pak týden před Vánoci peču cukroví do noci, den před Vánoci sháním dárky. Proto bych byla ráda za každou Vaši radu a hlavně jsem i zvědavá na zvyky v jiných rodinách.
Děkuji a hlavně nestresovat ![]()
Ahoj. Tak zkusím pomoc..
Já momentálně teď dělám advetní věnce + výzdobu - dělám i na zakázku, tak aby to vše bylo v pořádku včas dodáno.. Takže pokud plánuješ nějakou vlastní výrobu výzdoby, doporučuji teď.
Zároveň pokud chceš koupit k vánocům nějaký dárek jako je duplo, aktivity, carcassone a podobné trháky (nevím, jak steré dítě máš) je čas teď - před vánocei to neseženeš.
Na začátku listopadu peču perníčky.
Od půlky listopadu dle času zbylých 5-12 druhů (podle toho, jestli mám nějaké objednávky na cukroví nebo ne
.)
Vánoční výzdobu dělám společně s první zapálenou advetní svíčkou. S tím spojím takový ten větší úklid.
Stromeček zdobíme den před štědrým dnem.
Kdyby ještě nějaké dotazy, tak se ptej, ráda pomůžu - Vánoce zbožňuji.
Jo a vánoční dárky už nakupuji teď - ale ne cíleně.. když mě něco zaujme, tak to koupím. Prostě už mám Vánoce v hlavě, tak funguje „Radar“ ![]()
@tessika píše:
Ahoj. Tak zkusím pomoc..
Já momentálně teď dělám advetní věnce + výzdobu - dělám i na zakázku, tak aby to vše bylo v pořádku včas dodáno.. Takže pokud plánuješ nějakou vlastní výrobu výzdoby, doporučuji teď.
Zároveň pokud chceš koupit k vánocům nějaký dárek jako je duplo, aktivity, carcassone a podobné trháky (nevím, jak steré dítě máš) je čas teď - před vánocei to neseženeš.
Od půlky listopadu dle času zbylých 5-12 druhů (podle toho, jestli mám nějaké objednávky na cukroví nebo ne.)
Vánoční výzdobu dělám společně s první zapálenou advetní svíčkou. S tím spojím takový ten větší úklid.
Stromeček zdobíme den před štědrým dnem.Kdyby ještě nějaké dotazy, tak se ptej, ráda pomůžu - Vánoce zbožňuji.
Jo a vánoční dárky už nakupuji teď - ale ne cíleně.. když mě něco zaujme, tak to koupím. Prostě už mám Vánoce v hlavě, tak funguje „Radar“
to zní jako dobrá rada, možná se podle tebe taky trošku zařídím
ještě v tom nejsem úplně zběhnutá s mou novou malou rodinkou
![]()
@Markétka91
Hele já mám letos 2 roční holčičku, takže taky žádná zaběhnutá rutina. Ale moji rodiče nikdy vánoce moc neprožívali - prostě nakoupili dárky (mamka pekla 2 druhy cukroví, pak už to nehcávala na mě), výzdoba minimální, zvyky žádné.. Tak jsem to od svých 15 let přebrala doma, aby aspoń nějaké Vánoce byly a teď jsem šťastná, že to můžu mít podle sebe. Sice teda na Štedrý den jezdíme k rodičům, ale letos jsem si prosadila, že si aspoň zazpíváme společně koledy, pustím s malou oříšky po vodě, rozkrojíme jablíčko. ![]()
Nechci, aby to vyznělo, že jsem nějaký fanatik, ale vždyt to jsou tak krásné svátky, tak se můžou lidé zblížit, užívat si jeden druhé a společné chvíle.. Vánoční výzdoba je nádherná, samé pozlátko.. Cukroví tak krásně provoní byt. Tak proč si to neužít? ![]()
Tak jediné, co dělám je: před první adventní nedělí vyndám výzdobu a nazdobíme během jednoho odpoledne byt. Během listopadu - pokud je teplo - umyju okna (jinak je dělám až je teplo), začátkem prosince začínám péct a protože mě nebaví u toho stát celý den - např. během jednoho dne upeču 2 těsta lineckého, za pár dní během večera další těsto… nepečené dělám den před štědrým dnem, stejně tak salát, zdobení stromku…
@tessika píše:
Ahoj. Tak zkusím pomoc..
Od půlky listopadu dle času zbylých 5-12 druhů (podle toho, jestli mám nějaké objednávky na cukroví nebo ne.)
Stromeček zdobíme den před štědrým dnem.Kdyby ještě nějaké dotazy, tak se ptej, ráda pomůžu - Vánoce zbožňuji.
Jo a vánoční dárky už nakupuji teď - ale ne cíleně.. když mě něco zaujme, tak to koupím. Prostě už mám Vánoce v hlavě, tak funguje „Radar“
Diky, jo jo presne tak nejak jsem si to myslela.Je mi jasny, ze darky resi kazdy individualne dle potreb a ty lepsi je uz maji od leta tak jo, zacnu shanet tipy na vyrobu vencu (akorat nemam tavnou pistoli, tak nevim, jestli nejaky „spichnu“) a neni na pernicky brzy? ja mam testo, ktery neni treba nechavat ulezet (vim, ze moje mamka taky perniky pekla mesic dopredu, aby zmekly).
Jo a pro upresneni mam jedno dite (4 dny po vanocich bude mit 2.naroz.,takze me pak po vanocnich pripravach cekaji pripravy narozeninove na to se fakt tesim )
@tessika píše:
@Markétka91
Hele já mám letos 2 roční holčičku, takže taky žádná zaběhnutá rutina. Ale moji rodiče nikdy vánoce moc neprožívali - prostě nakoupili dárky (mamka pekla 2 druhy cukroví, pak už to nehcávala na mě), výzdoba minimální, zvyky žádné.. Tak jsem to od svých 15 let přebrala doma, aby aspoń nějaké Vánoce byly a teď jsem šťastná, že to můžu mít podle sebe. Sice teda na Štedrý den jezdíme k rodičům, ale letos jsem si prosadila, že si aspoň zazpíváme společně koledy, pustím s malou oříšky po vodě, rozkrojíme jablíčko.
Nechci, aby to vyznělo, že jsem nějaký fanatik, ale vždyt to jsou tak krásné svátky, tak se můžou lidé zblížit, užívat si jeden druhé a společné chvíle.. Vánoční výzdoba je nádherná, samé pozlátko.. Cukroví tak krásně provoní byt. Tak proč si to neužít?
Já mám tří měsíčního chlapečka, Vánoce budeme slavit s přítelem poprvé spolu. Předtím jsme byli ještě zvlášť se svými rodinami. Takže to bude pro mě premiéra, taky miluju Vánoční atmosféru, tu vůni cukroví, výzdobku, nejlépe za okny sníh, stromeček, pohádky… krásné svátky
na krájení jablíček a zvyky se taky těším, ale to až bude malinký větší
Jinak u nás v rodině se slavily Vánoce hezky, ale když se naši rozvedli, to jsem nebyla ještě ani v pubertě, už to nebylo ono ![]()
@verrda01
Tak malá má 2. narozeniny 3. prosince, tak já to mám před Vánocemi.
No ty perníčky - to je jediné, co mě až tak nebaví(potom to zdobení), tak si je udělám dopředu a když mě pak někdy popadne nálada, tak je můžu kdykoli ozdobit.
To je asi tak jediný důvod, proč tak brzo - je s tím nejvíc práce.
Ja to teda taky nemam moc organizovane, ale snad necim taky pomuzu.
Darky kupuju uz ted - dle vyplaty. Hotovou mam dceru a z velke casti syna. Po dalsi vyplate zaridim notebook do rodiny a pak ty ostatni.
letos budu sit adventni kalendar, takze uz taky pomalu zacnu.
venec nedelam, doufam, ze dostanu od segry, jinak bych ho klidne delala chvilku pred adventem.
uklizim taky uz zacatkem prosince, moc nepecu, delam spis nepeceny a to jde max. tyden pred. peceneho nedelam moc, takze tak dva tydny pred.
graduje to vse 23. kdy doklizime, udelam salat, vecer zdobime strom, na 24. jen obalujeme kapra a to dela muz.
darky chci balit prubezne.
No tak přípravy u nás:
Dárky sháním už tak měsíc, část mám už zabalenou a uschovanou. část věcí na cukrový už je také koupeno, většinou když byla nějaká akce.
Ale s úklidem, výzdobou a pečením počkám až před Mikulášem.
Takže cca 4dny před Mikulášem čistím okna+peru záclony, umyju lustry, dveře, vydrbu sedačku(alespoň z nejhoršího) a udělám část výzdoby. Většinou na okna, adventní věnec. Začnu péct perníčky.
No, pak jen peču bo jakýkoliv úklid nemá v naší domácnosti moc cenu. ![]()
Až tak týden před štědrým dnem drbu zbytek, uklízím skříně a dodělávám zbytek výzdoby. No, bydleli jsme v bytě 2+1 tak jsem byla zvyklá v menším a tam to takhle fungovalo, teď máme první vánoce v domku 7+1 tak uvidíme jak budu stíhat.
Tak já se zatím poohlížím po dárcích, co komu koupím. Vybírám nové ozdoby na stromeček, vymýšlím dekorace, aby mi všechno ladilo, taky už mě chytla uklízecí mánie, ale s dvojčaty musím dělat všechno postupně, na nějaké honem honem vše na poslední chvíli bych vážně neměla potom kdy
Něco málo mám nakoupené na pečení, ale péct budu až v prosinci. V prosinci vyzdobím okna, pověsím věnec na dveře, koupím něco na stůl a spoustu svíček, asi tak týden před Štědrým dnem ozdobím stromek, pár dní před uděláme poslední velký nákup někde v obchoďáku, zabalím dárky a pak už budu mít doufám „volno“.
Teda hledím, jak to máte zmáknuté! zkusím se od vás letos inspirovat a naladit se na správnou pozitivní vánoční vlnu:-)
@amela.karamela píše:
Teda hledím, jak to máte zmáknuté! zkusím se od vás letos inspirovat a naladit se na správnou pozitivní vánoční vlnu:-)
asi tak nejak. ![]()
Tak nevim, nevim, Vanoce se kvapem blizi a ja porad nic. Kazdopadne jdeme dneska s manzelem se podivat po kramech po nejakych darkach, tak jsem zvedava, co nakoupime (manzel nadsenej, jako asi vsichni chlapi, ze). Bez tak koupime jen koberec k nam domu, ktery potrebujem a bude to vse. Ale ja se pustila do vyroby vanocnich pranicek, tak snad je na zacatku prosince poslu. Pak uz jen udelat to cukrovi, venec a dal nevim. a co vy? jak jste pokrocily?
Holky, ráda bych se přidala k vám do diskuze. Kdy pečete linecké? Nepekla jsem ho, tak vůbec nevím, jestli se musí nějak hodně s předstihem. Nebo s předstihem se pečou jen perníčky?