Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj holky.
Procetla jsem par diskusi o prvnich botickach. Ale porad nejak nevim. Malemu je 9 mesicu. Neleze, nesedi. Jen se plazi. Posledni tyden si stoupa. Porad se snazi splhat do vysin a stat. Mama mne uz nuti at uz mu koupim capacky. A ja vubec nevim.
Mam uz mu boty na doma koupit? Jake znacky jsou nejlepsi?
Podle toho co jsem vycetla, musi vetrat, mit klinek, byt pevne, idealne kozene… Ja myslela ze se kupujou backurky. No jsem z toho jelen ![]()
dokud nechodi tak bez bot, kluci jeste boty na doma nemaji a treba to neni, pro nohu je lepsi jen v protisluzne ponozce,, jinak muzes koupit jen takove ty navlekaci, kozene, co vlastne jen udrzuji teplo, ale pevna bota to neni
Příspěvek upraven 13.02.11 v 11:17
Pokud nechodí sám, tak nekupuj nic, max. protiskluzové ponožky, až si začne stoupat.
Botičky až bude z velké části převládat chůze nad lezením… V pevné botě nemůže „správně“ lézt a blbé lezení v botech je horší, než občasná chůze bez bot=)
Určitě boty ne, dokud nechodí sám. Kup nějaké kožené capáčky, musí to mít úplně měkkou podrážku. Nebo ty protiskluzové ponožky - ty úplně stačí, protože capáčkama mamku stejně neuspokojíš - bude chtít pevnou podrážku, kotníkové a šněrovací
Ale takové fakt, až začne úplně sám…
Angua píše:
protože capáčkama mamku stejně neuspokojíš - bude chtít pevnou podrážku, kotníkové a šněrovací
Alpaka píše:Angua píše:
protože capáčkama mamku stejně neuspokojíš - bude chtít pevnou podrážku, kotníkové a šněrovací
třeba by toto prošlo - alespoň nakreslené šněrování http://www.nosenideti.cz/…_hnedeM1.jpg
Jo, to by mohlo klapnout, když je nebude moc zkoumat
![]()
jo takovy capacky sme meli taky…pac v choditku na dlazbe to jinak klouzalo…a tohle je protiskluzovy. jinak na doma nema boty ani ted kdyz uz chodi…jen na ven ![]()
Boty až bude chodit sám. Když převažovalo lezení, měly moje děti taky protiskluzové ponožky nebo kožené měkké capáčky.
Doby, kdy se dětská nožka šněrovala od prvního postavení jak do ortézy jsou dávno pryč. Bránilo by to sílení svalů a vývoji klenby - vše se ohýbá při lezení.
Tak neurolog i dětský doktor mi říkají, že na doma boty vůbec ne!že to brzdí ve vývoji.Je prý důležitý kontakt s podložkou.Já se držím toho, mám koberce takže je to v pohodě v ponožkách
A mě zase ortoped i dětská doktorka říkali, že pokud už obchází nábytek, je dobré dávat botičky. Máme dětské papučky s pevnou patou od 10 měsíců. Ze začátku se dávaly jen na pár hodin a pak nožičkám odpočinout. Ale je to opravdu až víc stojí než leze. Teď má prcek přes rok a krásně ťape a chytá balanc
Pokud ti ještě prcek neleze a neobchází tak bych počkala a mámě řekla, že teď jsi máma ty!
Já se taky s tou svojí hádala ohledně chodítka a nedala jsem se! ![]()
ferda30 píše:
A mě zase ortoped i dětská doktorka říkali, že pokud už obchází nábytek, je dobré dávat botičky. Máme dětské papučky s pevnou patou od 10 měsíců. Ze začátku se dávaly jen na pár hodin a pak nožičkám odpočinout. Ale je to opravdu až víc stojí než leze. Teď má prcek přes rok a krásně ťape a chytá balancPokud ti ještě prcek neleze a neobchází tak bych počkala a mámě řekla, že teď jsi máma ty!
Já se taky s tou svojí hádala ohledně chodítka a nedala jsem se!
Je fakt, ze co doktor, to jiný názor. Já jsem dala na neurologa, protože bych řekla, že to vidí komplexneji než ortoped.S tím, že máma jsi ted ty, taky souhlasím, tak s mámou diskutuji a dělám si po svém
![]()
my kupovali boty až nedávno a to malýmu bude 15 měsíců,dr.mi řekla,že pokud jen obchází nábytek a ručkuje,tak nekupovat boty,až se sám pustí,koupit boty a nejlépe kožené s pevnou patou a ohebnou podrážkou,když v nich i poleze,tak ted máme boty a chodí v nich i ven i na doma,venku jen na chvilku když je sucho. ![]()
Ahoj holky, také se přidávám, že botičky nekupovat,dokud se nepokouší chodit! My jsme malé koupili botičky v 10ti měsících, jelikož už chodila, ale dřív to nemá vůbec smysl,si myslím… a na doma nemá dodnes, pze je nechce, ale hlavně by dítě mělo hcodit občas bez botiček, kvůli zdravému růstu nožiček ![]()