První ovocný příkrm

522
27.9.15 11:48

První ovocný příkrm

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat. Syn má 5 měsíců. Už dva týdny dáváme v poledne zeleninový příkrm. Začali jsme mrkví, ta mu moc nejela. Pak jsme přidali postupně brambor a dýni. To papá pěkně. Vyzkoušela bych ještě asi květák a kedlubnu a pak bych chtěla postupně začít dávat i ovoce.

Doktorka nám řekla, že můžeme začít sezonním ovocem - tedy jablky. Zajímalo by mě jen, jestli je mám převařovat… Nebo je dát do jogurtu? Jen tak nastrouhat syrové jablko mi příjde pro tak malého prcka agresivní.

Jak jste to dělaly vy? Případně jaké další ovoce do začátku? Banán a broskev? A taky nějak tepelně upravit?

Kupované skleničky zatím dávat nechci, příjde mi že je to plné konzervantů a chemie…

Děkuji za cenné rady :-) Docela v tom ještě tápu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
27.9.15 11:53

Ja zacala bananem, prave proto, ze je nejjednoduseji stravitelny i bez prevareni atd. proste rozmackej pul bananu vidlickou na srajdu a zkus. pak bych do toho po par dnech pridala kousek jablka.
samotne cerstve jablko mi taky prijde moc na zacatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3443
27.9.15 12:00

@LaEllaX klidne povarenym a rozmixovanym cervenym sladkym jablickem muzes zacit i hruskou ;) banan stavi tak opatrne, nebo dat pul na pul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9819
27.9.15 12:10

Nezapomenout na piškoty do 6. měsíce (první kontakt s lepkem v rámci imunotolerančního okna).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44319
27.9.15 12:24

Na imunotolerační okno jsem se já osobně vykašlala, nepřijde mi rozumné zapatlat dítěti žaludek lepkem sotva s prvními příkrmy. Dávám až teď, po ukončeném 8. měsíci, jako dvěma starším dětem. Alergici nejsme a nemáme to ani v rodině, takže riziko je nízké, ať to podám kdy chci. V tomto tak nějak věřím na genetiku a to, že to dítě má „v sobě“ zakódované.

Banán sice staví, ale dobře každé ovoce dosladí. Pokud nechceš použít cukr, tak nevím, jak by Ti dítě jedlo povařené první podzimní jablko, které bývá kyselé. Já jsem dělala přesnídávky až někdy v prosinci, z jablek před tím uskladněných ve sklepě, která jsme dostali(jinak bych se na to vykašlala, fandím skleničkám).Bylo to sladké(jablka uležená, moučná) a nebylo třeba ničím doslazovat.

Jinak teda víc věřím skleničkám a převážně je používám. Ty kvalitní a dražší nejsou plné konzervantů a chemie, dokonce nemají ani cukr. A na rozdíl od domácího ovoce je to kontrolované.
Nevím, co může být závadného na stoprocentní ovocné skleničce nebo na té, kde je malé procento kukuřičného škrobu :nevim:
Dcera miluje Hami první lžičky a hodlám u toho zůstat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44319
27.9.15 12:26

Já si pamatuju jak mamka strouhala sourozencům jablko na skleněném struhadle, aby se nezničily vitaminy :roll:.A potom do toho půlročnímu dítěti nasypala „kilo“ cukru, aby to vůbec děcko pozřelo :zed:
Ještě doslazuje vyzrálá hruška.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33091
27.9.15 13:09
@Doctus píše:
Nezapomenout na piškoty do 6. měsíce (první kontakt s lepkem v rámci imunotolerančního okna).

Proč proboha všichni prezentují piškot jako nejideálnější potravinu na zavedení lepku? :zed: To kurnik doktoři neznají nic racionálnějšího, co by mámám poradili?

@LaEllaX Jablko nebo hrušku jsem oloupala, nakrájela a buď podusila chvilku v páře nebo v rendlíčku s drtkem vody )ono si to ovoce pustí). Po změknutí rozmixovala. Ničím jsem nedoslazovala, vybírala jsem ale spíš sladší odrudy jablek. Totéž lze pak praktikovat se švestkama, třešněma (jen před mixováním stáhneš šlupku), borůvkama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
27.9.15 14:19

Díky holky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44319
27.9.15 14:33

Když jsme u toho zavádění lepku v rámci „okna“,tak když už někdo chce, doporučuje se to tak, že do bezlepkové kaše se přimíchá lžička kaše s lepkem(např. krupicové) a sleduje se reakce. Rozhodně by se ale ani podle této teorie neměl lepek stát každodenní součástí výživy.

@Svistice Jednodušší než stahovat slupku je uvařit i se slupkou, potom propasírovat. Je ale fakt, že já jsem darované ovoce ze zahrádky využila spíš na kompoty a džemy(kterých se u nás taky moc nesní),než na přesnídávky pro mimino.
Záleží na odrůdě, ale nešlo mi to vše jen tak lehce dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 14:52

Skleničky by měly být kontrolované a bez chemie. Dokonce i to ovoce se do toho prý vybírá a testuje, jestli v něm nejsou škodlivé látky.

Ale osobně taky nejsem fanda skleniček, protože minimálně část roku máme ovoce a zeleninu svoje domácí. U ovoce jsem začala banánem, jablka a hrušky jsem zezačátku podusila, až později malá dostala syrové. Sezonní ovoce jsem k tomu přidávala jak bylo dostupné, vždycky ve směsi s tím banánem, jablkem nebo hruškou.

A na lepek jsem slyšela názor, že na první kontakt stačí žužlání chlebové kůrky. Malá teda suché chlebové kůrky milovala, když se chleba dlouho zpracovává slinami, je sladký a trochu i chutná po perníku :-) Já teda to uklízení rozslintaného chleba tak nemilovala… Piškoty dostala mnohem později, a ani v 18m nevidím ráda, když jí někdo cpe piškoty, připadají mi zbytečně sladké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44319
27.9.15 16:35

@Suzuveverka Tak drobky chleba měla naše malá včera poprvé, a byl to druhý kontakt s lepkem.
Co se týče chleba, tak v půl krajíčku je denní dávka soli pro kojence. Některé názory ho zavrhují. Ale na druhou stranu prý ta dnešní nesolená strava až bůhví dokdy může za vyšší kazivost i mléčných zubů. Sůl je minerál a utváří zubní sklovinu.Tak si vyber :D
Ten chleba jsem ji „užmoulala“ mezi prsty a tak pár drobků snědla, zatím by se s ním asi ještě dávila.
Každopádně pro dítě upřednostňuji krajíček chleba s máslem/lučinou než piškoty. Taky jsem jsem nikdy nechtěla, aby mi tím někdo cpal děti. To už jsou lepší různé druhy křupek(kukuřičné, pohankové, jahelné),ale některé se lepí na patro, taky je potřeba vyzkoušet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 17:52

@Jana206 Chleba si peču doma a solím ho méně, pro malou jsem dokonce pekla neslané a nasušila jí z toho suchárky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
27.9.15 20:30

Ahoj, vetřu se s dotazem, od jakého měsíce nemusím převařovat ovoce? nebo nemusím? když bych dala třeba jogurt a do toho švestku, blumu, jablko atd. a nepřevařila, tak by se něco stalo? dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 21:03

@Markéta456 Záleží jak starému dítěti a co všechno už jedlo… Já začala s ovocem v necelých 6m a s jogurtem až někdy v 8m :nevim: Mě to syrové ovoce připadalo pro začátek moc ostré, ale nikde jsem nezkoumala, jestli se převařovat má nebo nemá. Převařovat jsem přestala po dvou nebo třech týdnech, nebo jsem kombinovala rozvařené jablko s něčím syrovým, jak bylo zrovna ovoce po ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5010
27.9.15 21:07

@Jana206 Ještě mě napadlo s tím chlebem… Malá ty kůrky vážně jen slintala a rozmatlávala po okolí, snědla toho minimum, takže soli bych se v tomhle případě nebála. Krajíček chleba s něčím jsem do jídelníčku zařadila mnohem později. A půl krajíce chleba mi nesní ani v 18m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí