Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja teda deti odkladala na zem nebo do postylky, tudiz z gauce mi takhle stare mimino nespadlo, ale zato muj prvni syn v tomto veku jiz hazel 5× denne zada a tyl, protoze se uz postavoval a byl moc blbouckej, aby chapal, ze kdyz se postavi, nesmi zacit radosti skakat ![]()
jinak jsem tedy udelala zkusenost, ze ikdyz jsem blizko u nej, casto svou reakci nejenzýe padu nezabranim, ale jeste to nejak zhorsim (tim, ze mu pridrzim nevhodnou cast tela a on spadne na hlavu misto na ruku treba).
Zdravím vás, jsem úplně na prášky a zralá na infarkt, malá - 13 měsíců - mi v noci spadla z postele. Nevím jak se to povedlo, mám z jedné strany vždy udělaný val, spí na mé straně, zřejmě ho v noci musela přelézt, překulit se..netuším a to cca po 30-ti minutách co jsem ji zkontrolovala, dám si pár facek, že jsem ji neuhlídala. Spadla z cca 50-ti cm na koberec, podle červených fleků hlavně na čelo a přední část hlavy, chvíli plakala, určitě se i lekla. Chtěla jsem jet hned na pohotovost na kontrolu, manžel mě seřval, že ji nebudou ozařovat, když ji určitě nic není. Držela jsem ji doteď cca 3 hodiny vzhůru, vykládaly jsme si, hrály, kojila se, pila, nezvracela, zorničky ok. Mám strašný strach a strašně se stydím. Na hlavičce má červený flíček, trochu napuchlý, nevím jestli to není spíše odřenina od koberce. Na pohotovost jsem i volala, ale samozřejmě bez odezvy, zřejmě se jim střídají směny, plánuji malou po cca 2,5 hodinách vzbudit a zajet s ní, máte prosím někdo podobnou zkušenost, že to bylo ok?
@Anonymní píše:
Zdravím vás, jsem úplně na prášky a zralá na infarkt, malá - 13 měsíců - mi v noci spadla z postele. Nevím jak se to povedlo, mám z jedné strany vždy udělaný val, spí na mé straně, zřejmě ho v noci musela přelézt, překulit se..netuším a to cca po 30-ti minutách co jsem ji zkontrolovala, dám si pár facek, že jsem ji neuhlídala. Spadla z cca 50-ti cm na koberec, podle červených fleků hlavně na čelo a přední část hlavy, chvíli plakala, určitě se i lekla. Chtěla jsem jet hned na pohotovost na kontrolu, manžel mě seřval, že ji nebudou ozařovat, když ji určitě nic není. Držela jsem ji doteď cca 3 hodiny vzhůru, vykládaly jsme si, hrály, kojila se, pila, nezvracela, zorničky ok. Mám strašný strach a strašně se stydím. Na hlavičce má červený flíček, trochu napuchlý, nevím jestli to není spíše odřenina od koberce. Na pohotovost jsem i volala, ale samozřejmě bez odezvy, zřejmě se jim střídají směny, plánuji malou po cca 2,5 hodinách vzbudit a zajet s ní, máte prosím někdo podobnou zkušenost, že to bylo ok?
Bud uplne v klidu a nikam nejezdi, poucenim budiz to, ze ma dite spat ve sve postylce a nikoliv s rodici, neprospiva to ani jednem…
Nestyď se, děti jsou prostě sebevrážci, nemůžeš jí hlídat úplně nonstop
naše nejstarší padala z postele každou chvíli (no dobře, každou chvíli ne, ale tak čtyřikrát se jí to stalo) a nikdy jí nic nebylo.. prostřední dokonce jednou vylezla kus po žebříčku na palandu, když jí byl asi rok a půl a spadla odtamtud po zádech na zem, naštěstí bez úhony
to už jsem se bála víc, když měla vzteklé období a schválně se řachla hlavou o podlahu na dlaždičkách… na pohotovost bych jela, kdyby začala vypadat nějak divně, kontroluj zorničky, reflexy, hlavu a tak(vygoogli si jak poznat otřes mozku), nejspíš bude úplně v pohodě ![]()
Podle me teda dost zbytečně plasis.. kdyz ti rocni dite spadne na koberec z postele, neni to nic strasnyho.. (to ja spis teda nechapu, ze maminkam bezne z postele padaj uplne mala miminka, to bych pak obavy i chápala) jinak malej mel i daleko horsi pady na hlavu, nez z postele a nikdy mu nic nebylo
Dulezity je, sledovat dite, pokud je v pohode, nezvraci, zornicky reagují stejne na světlo, tak nevidím duvod, s ni nekam jezdit ![]()
Buď v klidu. Nikam bych nejela a to jsem dost plašan. Když jsme měli první pády, ptala jsem se na to dr. a ta mi řekla, že nebezpečný jsou pády z větší než vlastní výšky dítěte (takže až tak k metru a víc) - prostě když padá z něčeho a to na dlažbu a beton. Pokud je to max. z vlastní výšky a na plovoučku nebo koberec, je to o. k.
Také se mi to stalo, dcera se mi přesunula k nohám mimo zábranu a tam spadla, nic se jí nestalo, jen boule.
Teď jsem postel zabezpečila tak, že jsem ji přirazila ke zdi, čelo postele dala k nohám a z druhé strany dala zábranu, zbyl je malý průlez, kde může bezpečně slézt.
Ono malá postýlka také není úplně bezpečná, dítě ji kolem roku a půl (některé děti i dřív) už bez problému přeleze a to je potom už jiná výška než normální postel.
Nam se to stalo zrovna pred dvěma dny. Malá má malý šrám na čele…ale neplaším. Má jedenáct měsíců, chodí a sama si zase vlezla zpátky do postele.
Neblazni, nikam nejezdi. Kdby to bylo miminko, mozna
ale rocni dite spadnouci z postele na koberec je urcite v pohode, neboj.
Mne jednou u tchyne spadl podobne stary syn z postle na navsteve u tchyne. Koberec tam byl, ale uhodil se u toho o topeni. A nastesti byl ok.
A jinak bych rekla, ze val u takhke velkeho ditete ti uz moc nepomuze. To preleze raz dva, i ve spanku. Vymysli si jine opatreni.
Obdivuju že spadla až ted, malej spad už ve 4 měsících, tenkrát jsem byla zralá na infarkt, ale byl v pohodě dokonce se tomu smál
sledovala jsem ho, ale nic mu nebylo tak jsme to neřešili. Myslim že neznam (osobně) matku, kterej by dítě odnikud nespadlo
Malymu je 14 měsíců a neni den aby se někde nepraštil nebo nespad…
Klid, obě nám spadly jako miminka, nejsem na to pyšná ale stalo se… a starší pak spadla ještě kolikrát… z odrážedla, když začala běhat tak stále narážela čelem do futer, jednou nalítla na roh stolu - i přes umělý chránič hlava hrála všema barvama. Na pohotovosti jsme byli často
a z doktora si nic nedělej. My jsme byli teď naposled s mladší, bylo jí půl roku a spadla poprvé z postele a pipina doktorka se chovala jak kdybych jí snad shodila schválně a div na nás neposlala sociálku