První stupeň ZŠ

Anonymní
24.1.23 23:40

První stupeň ZŠ

Dobrý večer,
mám asi hloupý dotaz na maminky i učitelky druháčků na ZŠ.
Chápu, že druhá třída je spíše odpočinková, ale přijde mi, že paní učitelka má trochu volnejsi přístup. Nevyžaduje po dětech psát opravy, když udělají chybu. Čtení doma je na bázi dobrovolnosti. Úkoly jsou minikratke, někdy i jen na minutu. V diktatech jsou často prehlednute chyby, takže deti stále nosí samé jedničky, i když píší s chybami. Nase dítko je spokojené, paní učitelku miluje a do školy chodí rádo. Ale…

Budu ráda, když se někdo podelite o zkušenosti, jak to chodí u vás :D kdyby tu náhodou byla nějaká učitelka prvního stupně, budu ráda za názor a tipy, co si ohlídat (trénovat doma), aby dítě nebylo úplně mimo.

Prosím anonym, citlivé info, děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3745
25.1.23 00:09

Nejsem tedy učitelka na prvním stupni, ale aktuálně řešíme nástup do 1.tridy od dalšího školního roku, tak odpovím z pozice rodiče.
Pro mě je prioritní, aby dítě bylo ve škole spokojené a chodilo tam rádo, nějaké znalosti jsou pro mě druhořadé, obzvláště v prvni nebo druhé třídě. Podle mě je v tomto věku nejdůležitější dítě motivovat, aby ho to bavilo, a ne mu hned dávat horší známky, zahltit ho úkoly a školu mu celkove znechutit.
Na Tvém místě bych nechala dítěti dětství a nedávala mu další úkoly a přípravy, když to škola nevyžaduje, jedině, že by o to dítě samo vyloženě stálo, pak jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
25.1.23 00:40

Mate skvelou pani ucitelku.
Hlavne aby to dite bavilo.
Veci, co se ted uci, pojedou porad dokolecka jeste minimalne dalsi dva roky. Na upravu chyb casu habakuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
25.1.23 00:43

Z mého pohledu to dělá učitelka správně a jde vidět, že je orientovaná na děti a ne na nějaký zajetý školský systém. Nejdříve je potřeba dítě motivovat a vytvořit mu kladný vztah ke škole a učení.
Proč to malé dítě hned kritizovat a demotivovat, kolik udělalo chyb? Teprve se vše učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
25.1.23 01:58

Souhlasim s viz vyse…navic - Mam taky druhaka…napriklad chyby v diktatech jake? I/y se jeste neucili pravidla treba, tak by spis bylo divne, kdyby jim za to srazeli znamky. Hodnoti to, co probiraji. Syn treba dostal dvojku za to, ze napsal vetu s malym pismenem na zacatku a i po dotazu ucitelky s klidem tvrdil, ze to ma spravne…to beru :mrgreen: Co se neucili, to neopravuji. Cteni dostavaji za ukol jednou tydne plus maji precit 3 knizky za rok do ctenarskeho deniku. Pokud dite cte plynule, neresila bych. Stejne tak vysedavani nad ukoly, pokud stihaji ucivo, jen dobre, u nas toho nekdy maji dost a vede to tak akorat k zpruzenenu diteti.
Doma trenujte, pokud vidis, ze ma v necem problem, jinak bych to nechala byt :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.23 02:12

Díky za názory! :) Jde mi o to, aby si děti nezafixovaly chyby, coz už se částečně děje, když je na ně nikdo neupozorni..aby příští rok ve třetí třídě nedojely na to, že se začátek tzv. odflinkl. Dostanou jinou paní učitelku, která jede rychle a moc se s ničím nepáře. Proto se ptám na srovnání, jak je to jinde. Kolik času trávíte domácí přípravou, kolik nebo jak dlouhé ukoly dostávají vaši druhaci a co (a jak dobře) by mělo dítě na konci pololetí umět..

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.23 02:31

@beruska9
já to myslela tak, že pokud je ve slově něco špatně napsané - chybí písmenko, háček, čárka - buď si paní učitelka vůbec nevšimne, že něco někde chybí nebo mu to opraví, ale on už to znovu napsat nemusí (za nás se muselo napsat „oprava“ a slovíčko napsat správně, to už se dnes nedělá? 8o už jsem asi stará :mrgreen: )

Zakl.

• Citovat
  • Upravit
33005
25.1.23 04:18

Chyby v jevech, které se neučili ucitelka většinou označí, ale nerozebírá, jen detem vysvětlit, že tohle se třeba budou učit za rok, dva. Úkoly mělo jedno dítě tak na 5 minut a ještě ne každý den (a často si je udělalo už ve škole, když se čekalo na pomalé spolužáky), druhé má občas víc věcí, tak to má tak na 10 minut.
Domácí příprava nula, mám chytré děti, v tomhle věku jsme jim stačí to ve škole. Číst měly obě děti doporučení na denní bázi alespoň pár vět, čtecí úkol byl asi dvakrát týdně. Nicméně oba četly dobře, takže jsem to každodenní cteni nehrotila.

Opravy chyb nenutila psát děti ani jedna učitelka. Ani já si nepamatuji, té by to za mě někdo chtěl. :think:

Za mě to zbytečně hrotis. Pokud máš strach z přechodu od children friendly na výkonnostně orientovanou učitelku, res to s nimi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
25.1.23 05:49
@Svistice píše:
Chyby v jevech, které se neučili ucitelka většinou označí, ale nerozebírá, jen detem vysvětlit, že tohle se třeba budou učit za rok, dva. Úkoly mělo jedno dítě tak na 5 minut a ještě ne každý den (a často si je udělalo už ve škole, když se čekalo na pomalé spolužáky), druhé má občas víc věcí, tak to má tak na 10 minut.
Domácí příprava nula, mám chytré děti, v tomhle věku jsme jim stačí to ve škole. Číst měly obě děti doporučení na denní bázi alespoň pár vět, čtecí úkol byl asi dvakrát týdně. Nicméně oba četly dobře, takže jsem to každodenní cteni nehrotila.

Opravy chyb nenutila psát děti ani jedna učitelka. Ani já si nepamatuji, té by to za mě někdo chtěl. :think:

Za mě to zbytečně hrotis. Pokud máš strach z přechodu od children friendly na výkonnostně orientovanou učitelku, res to s nimi.

Fakt jste nepsali opravy? Zajimave. Me uz davno dospele deti je psaly. Na prvnim stupni ucitelky jeste ted opravy chteji, na druhem uz na to „dlabou“, hlavne ti mladsi. Ti ale nedelaji treba ani opravy ctvrtletek, coz jsem byla zvykla, ze decka delaly, aby si uvedomily, kde je chyba, protoze matika a cestina vetsinou to ucivo pouziva i v dalsich rocnicich

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67419
25.1.23 06:20
@Anonymní píše:
Dobrý večer,
Chápu, že druhá třída je spíše odpočinková, ale přijde mi, že paní učitelka má trochu volnejsi přístup. Nevyžaduje po dětech psát opravy, když udělají chybu. Čtení doma je na bázi dobrovolnosti. Úkoly jsou minikratke, někdy i jen na minutu. V diktatech jsou často prehlednute chyby, takže deti stále nosí samé jedničky, i když píší s chybami. Nase dítko je spokojené, paní učitelku miluje a do školy chodí rádo. Ale…

Budu ráda, když se někdo podelite o zkušenosti, jak to chodí u vás :D kdyby tu náhodou byla nějaká učitelka prvního stupně, budu ráda za názor a tipy, co si ohlídat (trénovat doma), aby dítě nebylo úplně mimo.

Nic z toho u nas neni. Deti maji ve druhe tride normalne ctenarsky denik a musi denne cist jednu kapitolu nebo nekolik stran, pokud jsou kapitoly mega dlouhe). Kdyz maj neco blbe v dikatu, tak pisi opravu, pokud se to tyka probirane latky atd. To pisi teda hned ve skole, domu tohle nenosi, ale parkrat jsem zahlidla ten sesit. Uci se gramatiku, ted konkretne tvrde/mekke/obojetne a s tim spojene psani i/y. Pisi z CJ normalne petiminutovky na gramatiku. Syn vse umi dopredu nebo pochopi behem vykladu ve skole, tak nedokazu vyhodnotit jak je to pro ostatni tezke/lehke, ale prijde mne to v podobnem tempu jak prvni trida. Rozhodne mne neprijde, ze by k tomu ucitelka mela pristup, ze si ted odpocinou. Ale ani nijak deti nepretezuje, ale to nedelala ani v prvni tride. Ukoly jsou tak 10-15min plus to cteni knihy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30953
25.1.23 07:03

Takto, mezi skolami a jejich pristupem ke klasifikaci/narokum jsou obrovske rozdily, zalezi, co je ve vasi rodině priorita, co od školy očekáváte. U nás nezastáváme přístup „hlavně aby to dítě bavilo“, musí dělat i věci, které ho nebaví. My bychom ale chteli, aby šly děti na pražský osmiletý gympl, kde ten náraz od „školkové školy“ bude pořádný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
25.1.23 07:07
@Anonymní píše:
@beruska9
já to myslela tak, že pokud je ve slově něco špatně napsané - chybí písmenko, háček, čárka - buď si paní učitelka vůbec nevšimne, že něco někde chybí nebo mu to opraví, ale on už to znovu napsat nemusí (za nás se muselo napsat „oprava“ a slovíčko napsat správně, to už se dnes nedělá? 8o už jsem asi stará :mrgreen: )Zakl.

Učím druhou třídu. Zjišťuji s hrůzou, že i volnější přístup k dětem se může stát z pozice rodiče terčem kritiky, protože děti nepíší opravy jako „za nás“. Moje děti je také nepíší, naučíme se to později. Úkoly máme minikrátké a čtení na bázi dobrovolnosti. Násilím se stejně nikdo nic nenaučí a já nebudu nikoho do ničeho nutit. Pravděpodobně taky občas nějakou chybu přehlédnu, ale nemyslím si, že by kvůli tomu děti byly mimo. Ty máš prostě pocit, že jakmile škola není lágr, tak je něco špatně, viď? Snad tenhle předsudek taky časem zmizí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
@Anonymní píše:
Dobrý večer,

Ani jedno moje dítě naštěstí nemělo laxní až flinkací přístup učitelky. Nic z toho, co píšeš, nepraktikuje ani učitelka dítěte orientovaná na zážitkovou pedagogiku. To je teď v páté třídě, připravuje se na přijímačky na 8G.
Mám aktuálně druhačku. Opravy se píší, denně je vyžadováno čtení a psaní diktátu. Do chyb se počítá pouze to, co už se učili. Často se učí básničky, úkoly tak na 20-30 minut. V pátek nedostávají. Říkala, že sem tam přistane nějaká trojka, jen jedničky nedává.

Tímto přístupem hrozí, že učivo bude nedocvičené, děti si chyby zafixují. A učitelka ani nepozná rozvíjející se poruchy učení, když spoustu věcí po dětech nevyžaduje. Zajímalo by mě, jestli si těch chyb sama všímá. Každopádně vypadá blbě, když někdo vezme do ruky(její kolegyně, inspektor) opravený diktát a tam neopravené chyby a jednička.

Trvání na určitých věcech neznamená, že si dítě nemůže vypěstovat kladný vztah ke škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131

U nás je to podobne, čtení na doma nemají, opravy sme psali naposled loni, ukoly mají na chvíli, třeba jedno cvičení v pracovním sešitu. Akorat teda známky dává i horší, syn občas donese i trojku. Ty chyby, možná opravuje jen to, na co byl ten diktát zrovna zaměřený (u/ů, i/y apod) a ostatních si nevšímá, nebo je třeba nepočítá no :nevim: u nás opravuje vše, tak těžko říct. Ale nemůžu si stěžovat, ona je tak úplně nedemotivuje a doma holt mame občas nějaké učení co si sami vymyslime :nevim: syn má nakoupeno spoustu pracovních sešitů, čte si i mimo školní zadání, takže nevidím problém v tom, se na něco zaměřit a dělat doma, i když to učitelka nezadava :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
25.1.23 07:09

@beruska9 vy ještě nedelate měkké a tvrdé slabiky? Pokud se dítě naučí něco s chybou, těžko se to bude odnaučovat. I psaní velkých písmen na začátku věty je věc, kterou má druhák vědět…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin