Prvorodička rady od zkušenějších

339
3.3.22 15:41

Prvorodicka rady od zkušenějších

Dobrý den. Mám na Vás pár otázek. Jsem prvorodicka, doma mám dnes 14 denní miminko. Od začátku na UM. Chci se zeptat,1. navyšovaly jste dávky samy od sebe. Už od porodnice mi pije 70 ml až do dnes. Můžu mu začít dávat více? Někdy to vypije a má dost, jindy hledá.2. Prsa se mi nenalívají, ale když zmáčknu bradavky vytéká ještě mléko, piji matovy čaj a zavazuji, můžu ještě nějak pomoci, aby mléko neteklo? (léky nechci, od začátku jsem skoro bez mléka) 3. Vždycky trošku mléka ublinkne, myslím že je to tím jak hltá? A poslední věc stolice. Od včerejška nebyl, po porodu byla stolice velmi časta a teď 1× denně a teď vlastně 24 hod nebyl. Moc děkuji za odpovědi a krásný zbytek dne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76727
3.3.22 17:07

1. můžeš dávat více mléka sama od sebe
2. nevím, nemám zkušenost
3. mimina ublinkávají běžně, je to normální, proto se dávají do svislé polohy odříhnout, ale ne vždy to pomůže, blinkají UM i MM
4. dítě nemusí kakat každý den, spíš je důležité, zda nemá koliku, než jestli kaká
na MM někdy nekakají i 14 dní, na UM asi častěji, ale nemívají stolici každý den

• mnoho zdaru s miminkem :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
3.3.22 17:38

1. Navyšovala jsem podle toho, kolik vypila. Někdy se stalo že jsem udělala UM víc ale zrovna tolik nevypila, tak se to vylilo.. je těžký najít to správný množství..
2. Nemám zkušenost, nerozkojila jsem se.
3. Mě ze začátku blinkala i 3× denne. Cca po 2 měsících už vůbec.
4. Neřešila bych. Když mi nekakala víc jak 2 dny, tak jsem více masírovala bříško a cvicila nožičkama (ručičky a nožičky křížem proti sobe). Později jsme používali i rourku, když ji hodně bolelo bříško. Po tom 3. měsíci se to srovnalo samo.
Od porodnice byla na UM od Hipp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
3.3.22 18:28
@Tamara86 píše:
Dobrý den. Mám na Vás pár otázek. Jsem prvorodicka, doma mám dnes 14 denní miminko. Od začátku na UM. Chci se zeptat,1. navyšovaly jste dávky samy od sebe. Už od porodnice mi pije 70 ml až do dnes. Můžu mu začít dávat více? Někdy to vypije a má dost, jindy hledá.2. Prsa se mi nenalívají, ale když zmáčknu bradavky vytéká ještě mléko, piji matovy čaj a zavazuji, můžu ještě nějak pomoci, aby mléko neteklo? (léky nechci, od začátku jsem skoro bez mléka) 3. Vždycky trošku mléka ublinkne, myslím že je to tím jak hltá? A poslední věc stolice. Od včerejška nebyl, po porodu byla stolice velmi časta a teď 1× denně a teď vlastně 24 hod nebyl. Moc děkuji za odpovědi a krásný zbytek dne :kytka:

Když kojit nechceš, masíruj prsa do úlevy v teplé sprše - aby se ti neudělal zánět. Tohle by samo o sobě mělo stačit. Kdo mléko má, chodí ze začátku do té sprchy i víckrát denně.
A jinak prsa vůbec nemačkej. Po zmáčknutí ti může vytékat tekutina z prsa ještě velmi dlouho, je to individuální.
Prsa bych rozhodně nezavazovala, nedělá to dobře prsní tkáni.
Můžeš pít na zastavení laktace šalvěj, ale s ní opatrně, obsahuje thujon, víc jak hrnek denně bych raději nepila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
3.3.22 19:02

1. Dávej tak, jak si mimčo řekne. Pokud pláče, hledá, dalo by si ještě, tak mu určitě můžeš zkusit třeba dalších 30 ml udělat.
2. Mně se kojení nepovedlo vůbec, neporadím.
3. Dcera mi ublinkávala neustále a ani teď v 6 měsících nepřestala. Je to normální, pokud nehází šavle.
A u ní je jedno, jestli je to při říhnutí, hodinu po jídle nebo i těsně před krmením. Dokonce i při oblékání ven.
4. Měla bolesti bříška, občas jsem musela použít rourku, ale kakala od 2× denně po 1× za 2 dny. Teď už je to jednou denně určitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5987
3.3.22 19:42

Ahoj, já kojila bohužel jen 4 týdny, pak nám dcera řvala hlady a já se rozhodla plně přejít na um a netrápit se kojením a ještě dávat flašku.

Momentálně má 6 týdnů, míchám 90ml, někdy nedopije a někdy vypadá, že by si ještě dala, ale chvíli čekám, většinou chvilku trvá, než má po jídle pocit sytosti.
Pokud ji to nestačí, řekne si o jídlo dříve.
Navyšovat budu, až opravdu uvidím, že je po jídle nespokojená/plačtivá.

Se zastavením laktace mám stejný problém. Nejdříve jsem odsávala do úlevy. Teď už se mi prsa 3 dny nenalívají, takže jen masíruji v teplé vodě, nestahuji, jen nosím stále podprsenku i na noc a bohužel v nich taky ještě něco málo mám a mléko z prs teče, takže neporadím.

Dcera taky ublinkává, je to normální, dokud neháže regulérní šavle.

Stolici má nepravidelnou, někdy je to 1× za 2 dny a někdy 5× denně. Dokud ji nebolí bříško, tak to neřeším :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1429
3.3.22 23:36

1. Ano, můžeš dávku navyšovat sama. Ideálně dítě plně na Um by mělo vypít 150-180 ml. UM na kilogram své váhy za den.
2. Pila jsem šalvějový čaj, ale zároveň s těmi tekutinami při přestávání kojení opatrně. Prsa jsem stahovala, pokud jsem cítila, že se mi nalévají (hlavně ze začátku)… Pak jsem i dávala studené obklady. Pak i existují homeopatika na zastavení laktace.
3. Občasné ublinknutí je v pohodě, pokud to nejsou nějaké šavle.
4. Pokud nemá nějaký břichabol, tak bych se tím netrápila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.3.22 00:15

@Tamara86 ahoj, ja toto prožila cca pred mesicem. Stahovala jsem prsa cca 10dni, pila caj a davala tvarohove obklady aby mi mizly boule ktere jsem mela v prsou..do dneska mam prsa vetsi a po znacknuti mi taky neco ukapne..ale to pry nevadi a vstreba se to pry samo. Ale kdyby si mela prsa horka a delali se ti boule - zatvrdliny tak obklady z tvarohu, ledovat. Ja neodstrikavala ale kdyby se ti zvětšovali tak to asi trochu chtit bude. Cim ale vic odstrikas tim vic je pobidnes k tomu aby zase tvorily mleko.

Mlicko bych mu klidne navysila, co nezvladne vylejvam.

Po case na UM mi kadil ob den.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí