Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky. Nemáte někdo s tímto podobnou zkušenost? Nějak si nevím rady, co to může být. Syn měl od pondělí 40tky teploty, prášky nezabírali, včera jsme jeli k pediatrovi a diagnostikoval angínu, protože má bílé štěpy na mandlích, dostal ATB Sumamed, máme je brát 4 dny.Od noci je bez teplot, ale už v noci se mu tohle objevilo na puse. Nesvědí ho to, ale nikdy jsem se s tím nesetkala, jsou to takové zarudlé větší pupeny. Kamarádka měla před týdnem nemocné děti s tím, že obě měli jendodenní vysokou teplotu a druhý den takovéto pupínky, ale další den zmizeli, akorát jedno dítko mělo toto v pusince a na ruce a druhé 3 těčky na puse, stěr na streptokoka měli negativní s tím, ale nikdo to nedokázal z doktorů vysvětlit, co to mohlo být. Nemáte zkušenost? Eventuelně, jestli to něčím namazat.
Děti tvojí kamarádky měly lehkou formu sedmé nemoci, teď to řádí. Jen nechápu, že to lékař nedokázal diagnostikovat. Co má tvůj syn, netuším. Mohla by to být reakce na antibiotika nebo zároveň probíhající sedmá nemoc. Nemá pupínky i na rukou a nohou? V každém případě by ho měl vidět lékař, aby se vyloučila alergie na antibiotika.
Tak o sedmé nemoci jsem teda vůbec neslyšela. Právě že na nožkách ani na rukách to nemá,jen jsem objevila jeden takový pupínek a pravém boku,jinak nikde nic. Je pravda,že angínu má už podruhé,ale předtím měl Ospen(penicilin) a v pohodě,teď mu dal tohle a netuším jestli může být taková reakce.to bych spíš čekala reakci v pusu nebo po celém těle,včetně zvracení atd. Tak to mám já po penicilinu,na který mám alergii. Ale zítra zajedu k lékaři a uvidí se. Každopádně děkuji za odpověď ![]()
Mohlo by to být impetigo. Dcerka to měla, vypadalo to stejně.
Hele to impetigo jsem si původně taky myslela,ale to prý většinou neprovází teploty,syn měl teď dva dny 40tky. Každopádně zítra jedu za doktorem a budu chtít streptokokový test a to mi snad něco ukáže
děkuji
Je možné, že je to ruka-noha-ústa ( sedmá nemoc) - ohlídla bych dlaně a chodidla. Dcera to měla loni a taky jsme šli nejdřív s ‚angínou‘ a osypala se o 2 dny později, kdy dr. volala že streptokok je negativni a angínu tedy nemá - pak diagnostikovala toto.
Ruce nohy ústa mě taky napadly, to dcerka měla taky, ale ve velmi lehké formě bez horečky. Na nohách a rukách to téměř neměla, jen velmi malé tečky, ani bych si toho nevšimla… Je fakt, že u Impetigo horečky taky neměla, najednou to tam bylo.
Holky,všem děkuji,v životě jsem o sedmé nemoci neslyšela,dnes nám u doktora byla potvrzena. Takže sice budeme zavřeni doma,ale alespoň nemusí brát antibiotika. ![]()