Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, maminky, mám dotaz na ty, které se má budoucí situace bude týkat.
Mám již 2 děti (30 měsíců a 11měsíců) a nyní čekáme dvojčata. Jak to zvládáte? Bydlíme v bytě 3+1, takže čekám, že se budeme stěhovat, do auta se taky nevejdeme
Prosím o praktické rady. Děkuji ![]()
Ahoj, tak rada za mě: (mám jenom dvojčata -4 roky a malou 2,5 let). Auto - jedině transporter, nikam jinam se nevejdete. A určitě s dvojčaty i těmi ostatními od malička režim, režim a režim jinak se zblázníš. Držím palce, myslela jsem si, že já to mám skoro jako očistec, ale ty jsi dobrý střelec
. Jo a taky se dát na modlení, aby se jim nic nestalo, protože tuhle smečku sama neuhlídáš.
@ASAndrea No to bude teda fičák. Přeji hodně štěstí a sil. Bohuzel, neporadím, dite mam jedno a uz je mu 7 let… ale dokážu si predstavit, ze mit 3 leté, 1,5 roku staré a 2 novorozené. První dva roky na masli. Dalsi dva na provaz a pak to bude zase strasne hezké, i kdyz finančně náročné, taj úplně vidim ty mega Vánoce, darky z obyvaku až do kuchyně, hystericka radost, co vsechno přinesl Jezisek a vubec… Jsem se na začátku letních prázdnin zasnila ![]()
Kamaradka ma deti 4, poridili si Chrysler voyager, koupili na hypo velky domeček… je fakt, ze uz na me nema vubec cas, vubec se nevidíme, ale ona je tak proste maximalne stastna, žije jen pro rodinu a jen pro deti a jeji manzel taky. Maji tedy to stesti, ze oba pracuji z domova a dum maji v rekonstrukci, (je tak velky, ze budou rekonstruovat do smrti), ale myslim, ze to je drzi v dobre náladě. Paradoxně. Ja to nechapu, jsem jiny typ člověka, ale ona je vazne stastna. 100% stastna. Tak preju hodne stesti. A pardon za to moje vánoční rozjímání ![]()
My máme 4 a koupili jsme Opel Vivaro (dodávku). Je 9ti místná, poslední řada se dá sklopit a pak mame velký kufr, kam se v pohodě vejde kočár a další věci. ![]()
@0___Lenka___0 Hele, a tu posledni radu schovávate pro dalsi členy? ![]()
Ahoj,to je kraaaasa,taky máme dvojcatka a dva starší sourozence,stihli jsme to do 4 let a zatim je to paráda. Je fakt,že u vás jsou starší jeste drobci,ale predpokladam,že do porodu máš jeste nekolik mesicu,to taky hodne udela. A jestli máš nekoho na pomoc,tak bych se nebála. My máme celou rodinu stovky kilometru od nás,takže bez pomoci a jde to. Mela jsem obavy,ale kdyz je.dnes vidim pohromade,je mi skvele.
uvidíme jak to pujde,až se dvojky rozchodi
držím palce ![]()
Já mám děti 3… Nejstarší má 6, prostřední 3,5 a nejmladší 1,5. Organizačně zvládám úplně v pohodě
. Někdy je mi líto, že si s dětmi moc nehraju, práce kolem dětí je pořád moc- ale stojí to za to
. Pro 4 děti bude stěžejní to auto, ostatní bych neřešila. Když jsem čekala 3., vyházela jsem doma spoustu věcí a najednou bylo tolik místa kolik jsme potřebovali…
Pokud bychom čekali 4. dítě, taky by se vešlo
. Je to o nastavení priorit. A důležité je mít sušičku ![]()
Gratuluji k dvojčatům. Chápu, že i když jsi zkušená matka, je to celkem šok a přichází spousta otázek a obav.
Kolik bude nejmladšímu dítku v době porodu?
Nám se dvojčata nadělila k 7 dětem, nejmladší měla v době porodu 14m, čili nechodící batole. Zvládli jsme to dobře. Já teda měla upřímně největší vítr z těhotenství s dvojčaty. To jsem se opravdu klepala, že skončím v nemocnici na několik týdnů. Naštěstí se mé černé scénáře nepotvrdili a já to dotáhla s kluky do plánované sekce 36+5.
Stěhování a auto se nás naštěstí netýkalo, ale pořizovali jsme trojkočár, protože nevím, kam bychom jinam novorozence a nechodící batole naskládali. Muž sice remcal, ale vzhledem k tomu, co potřebuji za den oběhat - nákup, škola, školka, občas doktor. Občas kočáru téměř líbám kola ještě teď ![]()
Nevím, co ti moc poradit. Režim tu padl, to je opravdu nejdůležitější. Kdyžtak se ptej, mě nic moc nenapadá. Poradím ti, aby ses hodila do klidu, nenechala se jako já stresovat kontrolami u MUDr., protože u nás se ze začátku pořád něco řešilo. A pokud by se něco dělo, nehledej na netu, to je opravdu cesta do pekel. Teď je nejdůležitější, abys vydržela s dětmi co nejdéle 3v1 a zbytek se vyvrbí. Po porodu zjistíš, co je a co není důležité, utřídíš si priority. Já třeba myslela, že bez vyžehleného prádla zemřeme. No, nezemřeme, žijeme spokojeně dál.
Hodně štěstí a přeju klidné těhotenství.
Mam sice jen 3deti,ale behem 5 let. Museli jsme poridit vetsi auto. Pro 3nam staci ford galaxy. Jinak z praktickeho hlediska fakt jen ten rezim. Aby deti vedely co kdy a jak zhruba. Potom varit na vic dni,v tomhle poctu bych si poridila susicku pradla a nebazirovat na uklidu.
Drzim palce
Mám tři děti během 3,5 let(nejmladšímu je 5 měsíců) a momentálně jsem na masli.Protoze malému zjistili ABKM a celkově spatne ji a je to neustále takové nespokojené mimino.Takže jsem hotová a tlačím před sebou cas,kdy už z toho všeho konecne vyroste.Kazdopadne hodně sil všem nám odvážným zenam
.PS:auto máme Citroen Grand Picasso a bydlíme v domě 3+1
@ASAndrea píše:
Dobrý večer, maminky, mám dotaz na ty, které se má budoucí situace bude týkat.Mám již 2 děti (30 měsíců a 11měsíců) a nyní čekáme dvojčata. Jak to zvládáte? Bydlíme v bytě 3+1, takže čekám, že se budeme stěhovat, do auta se taky nevejdemeProsím o praktické rady. Děkuji
Holka zlatá drž se. Mě stačí děti dvě + senior s demencí na plenách a mám toho až až.
Mě velmi pomohlo „zautomatizování domácnosti“ formou zakoupení myčky, sušičky prádla, výkonného robota i se zabudovanou indukcí (vaří i míchá zároveň a ty můžeš klidně nechat bublat něco v míse a přitom třeba přebalit miminko nebo tak něco)..Moc mi to pomohlo tohleto..
Auto pro tolik lidí fakt jen větší, do klasiky se nenaskládáte..
Mám ,,zatím,, čtyři děti.Zvládáme v pohodě,dvojčátka bych chtěla taky,ale takové štěstí nemá každá ![]()
Auto.. 8míst.Pořídit určitě sušičku,super věc ![]()
Prosím anonym,osobní informace.
díky moc, holky. Vše jsem si poctivě zapsala, auta zkoukla ![]()
Momentálně jsem ve stavu, že v noci nespím, čučím do blba a přemýšlím, co bude…
![]()
@fragola 9 deti je hustyyy… ale pocitam, ze, jak to pomalu odrusta, tak se ty starosti ustálí na nějakém počtu 3-4 a zbytek je témeř samostatný a zaroven i pomuze s menšími, ne? Z logiky veci bych rekla, ze treba 3-4 musi byt možná vetsi zahul na psychiku, nez 9. I kdyz 9 je proste hustyyy
Neplánujete to uz zaokrouhlit? Ja bych to tam soupla. 9 jako 10
Neber to moje postuchovani blbe, ja te obdivuju, je to z jedné části, se vzdání svého vlastního zivota. To, co ja bych neuměla, se takto rozdat. ![]()
@Tiffany1 Však já jsem nikde nepsala, že jsme po dvojčatech skončili
Pokračovali jsme dál a i tu desítku jsme už přešvihli, momentálně jsme na 11 dětech, nejmladší oslaví za týden rok.
Já teda spíš hlasuju pro ty 4 malé, to jsme měli do 4 let a 3 měsíců 4 děti. Je sice pravda, že je člověk musí všude vláčet s sebou, ale zase nelítá školka - školka - nákup - úkoly - vaření. Zase je pak horší, když jsou nemocní, to je masakr. Ale já si celkově nestěžuji, my jsme to takto chtěli. I ty větší děti mají hodně do sebe. Třeba naše 14 letá slečna je úžasná. Vyslechne, podpoří a tak, to kluci neumí
I když ti jsou zase takoví srandisti, člověk se s těmi staršími nasměje. Prostě děti rostou, vyvíjí se a tak to má být. Nedala bych ani jednoho ![]()