Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dámy snažím se pomoct mé zoufalé kamarádce…
Jijí kluk 2 roky trpěl a trpí dost na laryngitidy. ted už je to ale půl roku kdy do něj cpou jen sirupy a kortikoidy. Na SONO vyš měl nějaké refluxové přihody tak dostal sirup. Alergie nic, jen podezření na zátěžové astma což se kamarádce nezdá. Trpí kašlem, který je nejhorší ráno ale pak trvá celý den i v noci. je střídavě vlhký i suchý.
nemáte někdo zkušenosti, rady nebo kontakt na nějakého odborníka co by do něj necpal jen sirupy a snažil se najít příčinu???
děkuji moc za každou radu
![]()
@zrzule23 Reflux je jednou z nejčastějších příčin kašle. Hlavně v noci, kdy se svěrač ještě více povolí a kyselina může snáze zatékat do dýchacích cest. Ať spí ve zvýšené poloze, 2 hodiny před spaním už nejí a dávat prokinetika a inhibitorty protonové pumpy-vyšetřit na gastoenterologii.
Bohužel neznám. Ale dcera jakmile dostane virózu a začne pokašlávat, dostane se do fáze urputného kašle, hlavně v noci a třeba se za noc i třikrát pozvrací, máme jí vždy strach nechat samotnou, aby se nám na zvratkách nedusila.
Když měla zase takový kašel před měsícem a k tomu vysokou horečku, jeli jsme o víkendu na pohotovost a tam nám jeden pan doktor řekl, že už se s tím setkal v kombinaci refluxu, dítě prý pokašlává a jak si vykašle kyselinu ze žaludku do jícnu, dráždí jí to až na další dusivý kašel a pak zvrací, tak nám napsal Helicid, že to máme zkusit podávat večer v době večeře a že se uvidí, je pravda, že se jí to zlepšilo, i tak ale čekáme na vyšetření na alergologii, kvůli vyloučení astmatu. ![]()
Nas syn mel od mala tyhle laryngitidy, treba do mesice dvakrat anebo tritydenni kasel, proste ho porad neco drazdilo v krku. Nakonec mu diagnostikovali taky reflux, na orl mu koukli kamerkou do krku. Nejvic kasle prave v noci, z niceho nic, ted uz tedy vime ze z refluxu. Kolikrat prokasle cely den a druhy den rano proste nic. Mame Helicid, davame na noc. Vetsinou kdyz je nemocny, tak se mu davka zvysi i, takze i rano. Kdyz je nejhur tak podavame Aerius a kortikoidove kapky do nosu Nasonex. Dve hodiny pred spanim neji, misto mlecnych vyrobku podavame sojove, nedavam mu bile a hlavme ne kynute pecivo a cistou cokoladu, aromaticke a korenene jidla. Zatim se drzime.
@BaMaK děkuju… taky jsem jí radila vyhledat gastroenterologa. jsem sice zdravotník ale v tomhle tématu neznalá. můžu jestě poprosit o přiblížení toho co jsou prokinetika a inhibitory protonové pupmy???
děkuji
@alisekR můj kluk 2,5 roku taky každou rýmu odnese prokašlanými nocemi, ale u něj je zase v podezření velká nosní mandle…
@zrzule23 Inhibitor je třeba Helicid-snižuje kyselost žaludku a prokinetika-třeba Degan zase zrychlují vyprazdňování žaludku…ale teď mě napadá, že u malých dětí se moc nedává-má častější nežádoucí účinky než u dopělých…No, tak ten helicid
a režimová opatření-jak jsem psala. Taky to zhoršují některé potraviny-třeba čokoláda, obecně sladké jídlo…to už by jí měl vysvětlit obvoďák.
@BaMaK ještě jednou děkuji…bohužel mám zkušenost že obvoďáci na to vysvětlování moc nejsou. vše přetlumočim ![]()
@zrzule23 No jo, jávím, a když člověk vidí ty davy v čekárně, tak se občas ani nedivím, ale toto je rozhovor na 2 minuty
A jako třešnička nakonec…hodně dětí z toho vyroste
Kdybys potřebovala nějaké zásady-tak mi napiš SZ-až budu mít chvilku tak nahodím mozkovnu a něco sepíšu ![]()
Dcera také kašlala z refluxu, potvrdilo ho sono žaludku. Cca od 2 do 5 měsíců kašlala furt, celé dny a noci:-( to se potom zlepšilo, ale i teď prostě občas kašle. Je jí jen 8m, tak nevím, jaký je vývoj v pozdějším věku.
Hezké odpoledne,
řeším neustálý kašel u dcery a až dnes jsem se dočetla o možné souvislosti s refluxem. Dcera kašle už od září, je to spíš takové odkašlávání, dává jí to strašně zabrat, aby si odkašlala. Má to ale jen přes den, jakmile usne, je klid. Jak se dá zjistit reflux? Jen ultrazvukem nebo stačí to orl?
Mam to podobne, obe holky jsou od listopadu nonstop nemocne… U starsi ted zjistili docela zavazny reflux, priznaky krome priserneho kasle byly i caste zvraceni po zachvatu kasle, nejcasteji ze spanku - kdyz teda zmenila polohu na vodorovnou… Metoda zjistovani - utz, ale pry neni uplne nejspolehlivejsi, melo by to byt potvrzeno z gastroenterologie, coz si neumim predstavit u takhle malych deti, jak to asi delaji… Kazdopadne za to nic nedas, kdyz se nechas objednat na ten utz - my sme napr. ted dokonce skoncily se zapalem plic - pry pravdepodobne jak se ji vraci neco z toho jidla a zaludecne stavy do jicnu, tak mohla neco vdechnout a chemicka pricina je tady ![]()
@Karleon Na ORL můžou vznést podezření podle stavu sliznice, ale vyšetřuje se buď Ph metrem-hadčka do žaludku, která se 24 hodin nosí, nebo scintigraficky- sní se označené jídlo a pak se „fotí“ scinti kamerou. Nebo se dájí léky a čeká se, co to udělá-což bybyl asi váš případ. ALe upřímně, nejhorší bývá reflux v noci-v leže. Co alergie na roztoče?
Děkuji, tak uvidíme. Cestou z práce manžel koupil Helicid, nasadím na týden dva a budeme vědět. Na alergo jsme objednaní na 30.3., zvažuji všechny možnosti, máme doma kočku.