Refluxní potíže u dospělého

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.4.26 13:17

Refluxní potíže u dospělého

Dobrý den,

v říjnu mi byla zjištěna inkompetence kardie. Beru lanxhib na snížení kyseliny v žaludku. Teď je to tak měsíc co po poradě s lékařem zkouším brát pouze obden. Byla jsem také na rehabilitaci se zádami. Často mě bolí mezi lopatkami, vím, že to může souviset s refluxem, ale zároveň i naopak. Vyzkoušela jsem při bolesti zad i mezi hrudníkem kdy jsem nevěděla co je původce jestli záda nebo reflux vzít paralen a všechna bolest byla pryč (ne vždycky). Proto si myslím, že můžou být největší příčinnou bolestí záda. Příznaky mám spíše jen bolest mezi hrudníkem, ani dietu už moc nedržím a není v tom žádný rozdíl. Zkouším posilovat bránici a záda - cviky od fyzioterapeuta. Spím s podloženým polštářem a jím maximálně 3 hodiny před spaním. A pořád teda nevím z čeho to pořádně je.
Máte někdo s tímto zkušenost?

A ještě prosím o radu, přemýšlím, že začnu chodit na jógu, ale nevím jakou bych si zvolila - jóga pro silný střed těla nebo jóga s prvky DNS pro zdravá záda nebo fasciální jóga, tak pokud je tady nějaký odbroník, prosím o radu co by bylo nejlepší v mé situaci.
Děkuji všem moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3656
14.4.26 14:44

Mám stejný problém. Přes rok jsem měla chronické bolesti mezi lopatkami, které se zhoršovaly a nepomohly žádné masáže nebo rehabky. Bolest to byla taková, že jsem že zoufalství až brečela. Co pomohlo, tak návštěva chiropraktika (ale to jen asi), ale hlavně nahřívání termoforem. A to pořád, v posteli, ale i během dne, co to šlo. Bum, bolest byla do týdne skoro úplně pryč, prostě zázrak. Jenže trpím i na panické ataky, které ne a ne zmizet. A když mi seplo, že to může být refluxem, tak jsem si řekla o prášky a opět - zázrak, ataky a úzkost prakticky zmizely :)
Takže zkus rozhodně ten termofor minimálně týden dva :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.26 15:01

@WhiteCrow Děkuji za napsání zkušenosti. Určitě vyzkouším 🙂. Občas jsem měla také úzkosti, to bylo ještě předtím než jsem zjistila že mám reflux.

• Citovat
  • Upravit
77
14.4.26 16:19

@WhiteCrow Cože, chápu správně, že reflux způsobuje úzkosti nebo jsem to špatně pochopila??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3656
14.4.26 16:44
@datlefiky píše: Více

Ano, přesně tak. Může způsobovat typické projevy úzkosti a panické ataky. Vygoogli si „gerd and anxiety/panic attacks“, má s tím zkušenosti opravdu hodně lidí. Kdo úzkosti mívá, tak to pro něj může být silný trigger. Opravdu ne vždy mají úzkosti čistě psychický původ, jak se někteří doktoři snaží namluvit :) Já třeba psychické spouštěče prakticky nemám nebo o nich nevím. Myslela jsem si, že za to může hlavně kofein a některá tučná a sladká jídla, ale reflux v tom podle mě hraje větší roli, i když je to ostatně spojené. Naštěstí jsem hned nevěřila kecům o křehké psychice a nezačala brát zbytečně AD, protože to by správná cesta nebyla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
14.4.26 17:04

@WhiteCrow A ten reflux spouští teda co? Řekla bych, že kofein a sladká a tučná jídla, ne? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3656
14.4.26 17:31
:roll: Ano, vždyť píšu, že je to spojené, proč mě chystáš za slovo? Samotný kofein a tučné ti ale reflux nespustí, pokud k němu nemáš predispozice. A hraje v tom roli ještě stres, samozřejmě. Navíc jsem si předtím myslela, že mi ty stavy spouští třeba zrychlený tep po kávě nebo když po sladkém rychle vyletí glukóza, ale zatím to vypadá čistě na reflux.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.4.26 19:43

Znáte prosím i jiné příznaky refluxu? Já mám již nekolik let značný discomfort po ránu v ustech, stomatologii mám v pořádku. Když večer jím více či déle, je to o dost horší. Ale žádné pálení žáhy apod. nemám. Může to být tzv. tichý reflux?
Co pomůže? Slyšela jsem něco o ústních probiotikách. Znáte?
Máte někdo zkušenost, které jsou opravdu učinné či které si pořídit?

Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
77
14.4.26 20:42
@WhiteCrow píše: Více

Promiň, nechtěla jsem tě chytat za slovo. A navíc jsem to četla v rychlosti. Teď už mám víc času :-) To je fakt zajímavé, co píšeš, o té souvislosti jsem netušila. Spíše jsem si myslela, že to funguje tak, že stres způsobí jiné držení těla (schoulení se do sebe) nebo třeba jídlo v rychlosti bez dostatečného žvýkání a taky povrchový dech místo bráničního, a toto všechno podpoří vznik refluxu. Plus když už k tomu má člověk sklony, tak určitá jídla to zhorší. A ještě může možná hrát roli snížená kyselost žaludku. Ale že by měl člověk reflux a to spustilo úzkost nebo dokonce panickou ataku, to jsem opravdu netušila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
14.4.26 20:46
@Anonymní píše: Více

Jak může a nemusí to být tichý reflux, kdoví. Zkus opatření a uvidíš, jestli to pomůže. Tím opatřením nemyslím tabletky, ale změnu životního stylu - např. nejíst večer hodně a pozdě, pokud víš, že to pak je horší. Plus další antirefluxní oaptření (určitě vygooglíš). Anebo rovnou zajdi k doktorovi, ten nejspíš nechá udělat nějaké vyšetření a napíše tabletky a uvidíš, jestli pomůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
14.4.26 21:15

Mám za sebou léčbu refluxu, hrozně dlouho mi trvalo přijít na příčinu a u mě je spouštěčem dlouhodobý stres a úzkost. Nemyslím, že reflux spouští úzkosti a deprese, ale naopak, reflux je důsledek těchto problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3656
15.4.26 05:49
@tezulka píše: Více

On je to samozřejmě důsledek, jenže jako skoro ve všem to funguje i obráceně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3656
15.4.26 05:54

V pohodě. U mě je to snad vše ze zmíněného, řekla bych. Jenže tohle je komplexní problém, který prostě nevyřeším za týden. A když mi tabletky pomáhají normálně žít a nemít záchvaty několikrát do týdne, tak jsou pro mě prostě spása :)
Je to prostě tak, že kdo má k atakám sklony, tak to reflux může spustit, protože se v těle „něco“ děje a tělo to nějak vyhodnotí. Že něco takového může způsobit ataku by mě taky nenapadlo, ale opravdu nejsem sama a má s tím zkušenost hodně lidí. Jen se o tom ještě neví :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
15.4.26 14:30

Tak tady se připíchnu. Nikdy mě žáha nepálila ale mám také inkompetenci kardie. K tomu už mám ale nějaké změny v krku. Beru omeprazol a vůbec to nepomáhá. Café je za mě nejhorší a největší spouštěč u mě. Jsou dny kdy si můžu dát třeba pět kafí a pak jsou dny kdy jsi jenom cucnu kafe a už cítím jak mě to v tom krku bobtná a tlačí. Zvláštní je žere flux je prý nejvíc vleže ale mě to teda dělá nejvíce ve stoje a když pracuji a něco zvedám. Do toho mám také diastázu a myslím si že to bude asi ten největší problém protože prostě břišní svaly mám rozestoupené Bránice nefunguje jak má a žaludek se tlačí nahoru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
15.4.26 20:52

@tezulka A když je spouštěč dlouhodobý stres a úzkost, tak jak to pak řešíš? Nějak se toho zbavíš a pak se reflux objeví znova? Nebo už se ti to nevrací?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí