Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím! ![]()
Mým snem bylo vždy si zrekonstruovat staré podkroví ve starém domě. Ta útulnost a klid, to mě láká. Tak mě zajímá kdo s tím má zkušenosti, co je na to vše potřeba, kolik to vychází finančně. Bylo mi řečeno, že se dá i svépomocí
a není potřeba posudek tesaře nebo statika
a někdo zase říká, že se to může celé zhroutit apod. ![]()
Někdo se staví skepticky a někdo mi říká, že dnes předělávat podkroví kde kdo. Barák je jinak obydlený, v přízemí. Je potřeba zaplatit si odborníka skrze střechu apod?
A jak se řeší podlahy? Je mi jasné, že to chce odlehčit nosnost a žádný beton. Samozřejmě nechceme, aby to spadlo někomu na hlavu..
nepřipadá mi, že by krov a latě byly na tom tak zle
Ale zase do podlahy nikdo zasahovat nebude. ![]()
Děkuji za jakoukoliv vaši radu a zkušenosti.
Každý chce mít „to své“ a v dnešní době stavět nebo kupovat nový barák? Nevím
![]()
Ahoj, podkroví jsme dělali sami. Pouze byl potřeba projekt. Nic víc. Žádný odborník u nás nepracoval, vše pouze svépomocí. Dělali jsme dřevěné, i podlahy. Je to moc pěkné. Když bylo hotovo přijel čumil že stavebniho úřadu a dostali jsme papír k povolení užívání. Nic složitého bych v tom nehledala.
Podkroví je super, v létě vedro na zdechdnuti, střešníma oknama věčně zatíká. Nikdy víc.
@JancaS84
Musíš si je při slejváku zavřít
jinak i když prší normálně a nefouká, tak dovnitř neprší.
Tak záleží co to je za barák, jak je dělaný krov, jestli to má věnec. Takže jo, klidně se ti neodbornym zásahem do střechy může vyvalit zeď. Nedávno se to stalo o pár vesnic dál. Vyměnili si střechu. Na co platit blbečka, ktere to spočte. Mno a starej barák neunesl novou krytinu, na věnec se vykašlali, a hezky se jim vyvalila zeď. Lidi utrácí za číčoviny a pak je jim líto dát za projekt na rekonstrukci vlastního baráku. Přitom v celkových nákladech je to prd.
@anonymka715 Dá se to, dělal jsem to svépomocí, ale není to úplně snadné. Je potřeba naučit se poměrně velké množství technických postupů a je to i poměrně fyzicky náročné. Dost pochybuju, že to ženská sama zvládne (nic ve zlém), tedy v jednom to je těžké i pro chlapa - někteří profíci mi tvrdili, že to nedám, pak docela koukali. Ale předně se to chce naučit všechny řemesla - musíš se stát tesařem, pokrývačem, oknařem, elektrikářem, statikem, topenářem, sádrokartonářem, podlahářem atd. Bystrému člověku trvá vstřebat každé z těch řemesel cca týden, nicméně každý zas tak bystrý není, takže nelze považovat tento časový údaj za bernou minci. Je třeba brát v potaz i to, že například statiku nebo elektrikařinu by správně měli dělat jen kvalifikovaní pracovníci, kteří na to mají štempl. Chceš-li podkrovní vestavbu legalizovat, měla bys na to mít projekt s razítkem.
@JancaS84 tak když je to špatně udělané, tak ano. ![]()
Podkroví a střešní okna jsem měla jako dítě u rodičů a mám i ve svém domě a nic nikde nezatýká a vedro je až po xx dnech 30tek. Ale zažila jsem byt známého, kde okna byla viditelné vytopena - prý zapomněl zavřít a začal slejvak
Dělali, stačilo povolení. K tomu potřebuješ prokekt, ten snad sami dělat nebudete ne? Jen místo střešních oken bych dala vikýře. Ta místnost vypadá daleko líp, víc světla, neřešíš v zimě napadáný sníh a nemlátí ti do oken déšť. Jinak určitě dobrou izolaci a za mě i klimatizací. Jinak je tam v létě teplo. Máme v bytovce kterou pronajímáme z půdy byt a pěkné. Jen to chce dobře udělat ( izolace, atd. ). Pokud si na to troufáte.
Jinak bych se došla optat na stavební úřad, co všechno případně chtějí.
Nejdřív si tam vem architekta a stavaře a pak teprve plánuj. Možná zjistíte, že se musí udělat věnec i nová střecha, že je potřeba udělat nový stropy a že vás to vyjde pomalu stejně jako nový dům. Za mě teda podkroví není nic extra, ono to sice hezky vypadá, ale bývá tam horko, často máš ve střeše kousek od hlavy myši a kuny, déšť dělá hluk, že se nedá spát.