Městský byt - jak to vyřešit?

Anonymní
26.1.24 10:13

Městský byt - jak to vyřešit?

Ahoj holky,
potřebovala bych radu, jak nejlépe vyřešit mou situaci s bydlením.
Jsem přes 6 let rozvedená, krátce po rozvodu se mi podařilo získat do nájmu byt od města, kde od té doby žiju víceméně sama. Nějaké vztahy jsem měla, ale na společnou domácnost to nebylo, takže jsem byla ráda, že mám slušné bydlení za dobrou cenu, zvlášť když šly komerční nájmy v posledních letech nahoru.
Teď mám ale přes rok přítele, vztah se celkově vyvíjí dobře a chtěli bychom společné bydlení. Šli bychom zase do nájmu, začali jsme se poohlížet a něco vhodného jsme už i našli. Hypotéku ani jeden nyní nechceme.
Vztahu hodně věřím a jsem ochotná v krajním případě „svůj“ byt i pustit, ale samozřejmě bych byla radši, kdybych měla nějaká zadní vrátka, kdyby se cokoliv stalo, a tak by mě zajímalo, zda je nějaká možnost, jak takový byt „legálně“ nechat v rodině? Mám ještě mladší sestru, která zatím z pohodlnosti i krátce před 30 bydlí u rodičů, ale vypadá to, že by případně měla zájem do „mého“ bytu jít bydlet.
Lze například sestru do bytu „připsat“ jako dalšího nájemníka s tím, že reálně by tam bydlela pouze ona? Asi by to znamenalo mírné zvýšení poplatků za služby, ale pořád by to bylo bydlení za dobrou cenu - lze to takhle udělat? Máte někdo zkušenost?
Děkuji a prosím o zachování anonymu :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
26.1.24 10:28

A proč nejde přítel bydlet s tebou do tvého bytu?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.24 10:34

Ano, mělo by to jít připsat, jako dalšího nájemníka. Takhle po sobě dostávají městské byty naši spoluobčané.

• Citovat
  • Upravit
11559
26.1.24 10:41

@Janli Tuším, že není moc velký.
Nemají obce různé podmínky pro tento typ bydlení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
26.1.24 10:47

Pripsat do bytu jinou osobu asi muzes, ale ikdyz je to sestra, jsi si jista, ze jakmile by ses ocitla v situaci, ze bys ten byt chtela zpatky, ze se ona odstehuje? Hlavne, pokud z pohodlnosti bydli jeste ve 30 u rodicu.
Zkuste s pritelem bydlet treba rok u tebe a pak se uvidi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.1.24 11:05
@zrnko píše:
Pripsat do bytu jinou osobu asi muzes, ale ikdyz je to sestra, jsi si jista, ze jakmile by ses ocitla v situaci, ze bys ten byt chtela zpatky, ze se ona odstehuje? Hlavne, pokud z pohodlnosti bydli jeste ve 30 u rodicu.
Zkuste s pritelem bydlet treba rok u tebe a pak se uvidi.

Bohužel pro společné bydlení je můj byt z několika důvodů nevyhovující, respektive nejde to udělat tak, že by přítel pustil svůj byt a šel bydlet jen ke mně.
Se sestrou si úplně jistá nejsem, ale pořád je to aspoň o variantu navíc pro případ nouze.

• Citovat
  • Upravit
33844
26.1.24 11:15
@Anonymní píše:
Bohužel pro společné bydlení je můj byt z několika důvodů nevyhovující, respektive nejde to udělat tak, že by přítel pustil svůj byt a šel bydlet jen ke mně.
Se sestrou si úplně jistá nejsem, ale pořád je to aspoň o variantu navíc pro případ nouze.

Chceš si nechat zadní vrátka, to chápu, ale když sestra v tomhle věku bydlí z pohodlnosti ještě u rodičů, a ty jí naservíruješ byt, tak počítej tak nějak s tím, že kdyby ses chtěla případně časem vrátit, tak se jí nezbavíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
26.1.24 11:15

Jestli te prasknou sousedi, ze tam bydli tvoje sestra a ty uz ne, tak o ten výhodný byt přijdete tak jako tak, protoze na tyhle byty s výhodným najmem urcite nekdo znamy urednicku z mesta ceka.
Nebo druha varianta - s mužem se rozejdes, budes se chtit vratit do bytu a sestra rekne ne, platim najem ja a ziju tu ja…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.1.24 11:27
@arinecka píše:
Chceš si nechat zadní vrátka, to chápu, ale když sestra v tomhle věku bydlí z pohodlnosti ještě u rodičů, a ty jí naservíruješ byt, tak počítej tak nějak s tím, že kdyby ses chtěla případně časem vrátit, tak se jí nezbavíš.

A můžu se zeptat, co byste v mém případě dělaly? Nabízí se nějaké lepší řešení, které mi uniklo?
Přemýšlela jsem nad tím dost a jsem už částečně smířená i byt úplně pustit. Je mi jasné, že pokud chci do toho vztahu jít naplno, budu muset v tomhle riskovat. Ale s tou ségrou mě to napadlo jako taková aspoň částečná pojistka. I pro ní by to bylo dobré, že by se třeba trochu rozhýbala. Spíš mě trápilo, aby tam z toho neudělala kůlničku na dříví, přece jen je doteď zvyklá dlouho na mamahotel.

• Citovat
  • Upravit
5084
26.1.24 11:38

Možností je několik:

1. S pronajímatelem se dohodnout, že se tam sestra přistěhuje (zpracovat dodatek smlouvy)
  2. Byt se souhlasem pronajímatele sestře podnajmout
  3. Sestře podnajmout část bytu - zde nemusí být souhlas pronajímatele, ale je nutno alespoň předstírat, že se nájemce neodstěhoval
  4. Nic neřešit a bydlet na černo
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12647
26.1.24 11:38
@Anonymní píše:
A můžu se zeptat, co byste v mém případě dělaly? Nabízí se nějaké lepší řešení, které mi uniklo?
Přemýšlela jsem nad tím dost a jsem už částečně smířená i byt úplně pustit. Je mi jasné, že pokud chci do toho vztahu jít naplno, budu muset v tomhle riskovat. Ale s tou ségrou mě to napadlo jako taková aspoň částečná pojistka. I pro ní by to bylo dobré, že by se třeba trochu rozhýbala. Spíš mě trápilo, aby tam z toho neudělala kůlničku na dříví, přece jen je doteď zvyklá dlouho na mamahotel.

Uprimne jak pises, vse je o risku. A byt bys mela opustit. Priznavam, ze ziram, ze Ti byt pridelili. Žila jsem v predstave, ze mestske byti prideluji mamkam v nouzi co utecou od tyrana apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
26.1.24 11:41
@Anonymní píše:

Pokud by v bytě delala bordel nebo kulnicku na dříví tak se neboj, ze byste se to od sousedu rychle nedozvedeli, zvlast jestli v domě bydli duchodci…

To je tvá sestra nejaky asociál, ze by byt vybydlela nebo jak si to myslela?

Holt do toho budes muset riznout s tim, ze pokud to s chlapem nevyjde, tak pujdes do komerčního najmu, jina varianta neni. Tak behem vztahu sj setri na zadni kolečka (nájem)…

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
26.1.24 11:43
@Luboš P píše:
Možností je několik:
  1. S pronajímatelem se dohodnout, že se tam sestra přistěhuje (zpracovat dodatek smlouvy)
  2. Byt se souhlasem pronajímatele sestře podnajmout
  3. Sestře podnajmout část bytu - zde nemusí být souhlas pronajímatele, ale je nutno alespoň předstírat, že se nájemce neodstěhoval
  4. Nic neřešit a bydlet na černo

Jen takove technická - pronajímatelem je město nebo nejaka městská cast a kazda ma podminky jine a v ruznych částech Prahy. Jinak mela stavenou nájemní smlouvu kolegyne bydlici v Holešovicích a jinak kolega bydlici v Nuslích, oba byty v majetku městské casti P7a P4×

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
26.1.24 11:48
@lilith1 píše:
Uprimne jak pises, vse je o risku. A byt bys mela opustit. Priznavam, ze ziram, ze Ti byt pridelili. Žila jsem v predstave, ze mestske byti prideluji mamkam v nouzi co utecou od tyrana apod.

V Praze je bytů od města dost, ale pleteš si bezne bydleni a sociální byty.

V běžném bytovém fondu platis najem podobny tomu komerčnímu.

Sociální byty s výhodným/dotovaným nájmem tech je samozrejme nedostatek vsude…

pokud ma zakladatelka výhodnou cenu najmu, tak at si je jista, ze po byte skočí nekdo známy známého z městské casti…

varianta sestry je dobra, ale taky s převedením najmu město nemusi souhlasit s tim, ze byt použije na sociální bydleni znevýhodněným občanům a ma peška jak zakladatelka, tak i sestra..

• Citovat
  • Upravit
1161
26.1.24 11:48

Nežij tam, buď jinde a plať pořád nájem. Takhle to udělala ženská od nás z baráku, když šla bydlet ke chlapovi, byt byl 2 roky prázdnej. Pak tam přišel bydlet její synek, ona ho po rozchodu vykopla a žije tam opět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí