Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Na nějaký mini umyvatko bych se vykašlal, když je vedle umyvadlo. Co jsem někde měl cest potkat, tak se do toho nedaly pořádně ani dát ruce a voda cakala všude.
Já bych umyvatko na WC nedávala. A problém je vyřešen. Posunutí stěny na úkor koupelny je nesmysl. To už tam nedostaneš vanu. Leda to změnit na sprchový kout. Ale i tak je ta koupelna malinká už teď. A instalovat umyvatko tak, že bude zasahovat do dveří mi přijde jako hodně hloupý nápad. Ta první společnost měla pravdu.
Máme zvlášť WC a koupelnu. Na WC umyvadlo nemáme a chodíme do koupelny. Nastěhovali jsme se až po rekonstrukci a dřív byla koupelna a WC v jednom. Kdyby to tak zůstalo bylo by to mnohem lepší.
Na umyvadlo na záchodě bych se vykašlal. Taky máme záchod cca 90 široký a stěna nešla posunout, protože by se tam nevlezla vana. Původně tam umyvadlo bylo, ale nakonec si tam stejně nikdo ruce neumýval. S rekonstrukcí se umyvadlo zrušilo.
Umývadlo máme na záchodě při šířce 85cm a je to naprosto v pohodě. Ale délka je 110. Míň by to nešlo.
Když na něco není prostor, tak to tam prostě nepatří. Cpát umyvadlo do 90×90 cm WC je nesmysl. Leze do dveří, vypadá hrozně a stejně je k ničemu. Sotva si tam opláchneš prsty, všude to cáká, nedá se to pořádně použít, takže když už, tak větší a ne nejmenší na trhu, úplný nesmysl.
A hlavně, vedle máš plnohodnotný umyvadlo, tak proč tahle urputnost? To fakt není známka promyšlenýho návrhu, ale spíš snahy za každou cenu tam něco dát ![]()
A k té podlaze, lesklá dlažba v koupelně je past. Jasně, v katalogu to vypadá luxusně, ale jakmile to namočíš, klouže to jak led. Hrozí pády a úrazy. Jestli to nemá být jen na fotku, ale na běžné fungování, zvol matnější, protiskluzový povrch. Design nemá být na úkor bezpečnosti a praktičnosti ![]()
Tak já půjdu proti proudu, ale umyvadlo na wc bych rozhodně chtěla i za cenu posunutí příčky, za mě je šíleně nehygienické sahat po wc neumytýma rukama na kliku od wc, pak od koupelny, vypínače… brrrr ![]()
@Janli píše: Více
Tak ono by se vešlo i na wc 90×90 cm. Ale bylo by to již zřejmě nekomfortní a vadilo by mi že přečuhuje přes dveře.
@Scherry píše: Více
Tento argument chápu a sama jsem na vážkách, jak se němu postavit.
@Fitsun píše: Více
Moderní dlažby nekloužou ani mokrý, v tom problém nevidím.
@Janli Tak to bych chtěla opravdu vidět na vlastní oči, zrovna kamarádka si lesklou dlažbu dala do chodby, je rok stará a nestála úplně málo…no a když stírá je to opravdu nebezpečný, to uznala i sama, že to byl velmi špatný nápad ![]()
Všem vám moc děkuji za příspěvky, nečekala jsem takovou odezvu. Varianta žádné umývatko je samozřejmě jedna z možností.
@Fitsun Nenazvala bych to urputností, jen hledáním možných řešení daných dispozic a osobních přání.
Jen doplním, zřejmě to z těch obrázků není vidět, ale posunula by se jen část zdi, tak aby si vana zachovala svoji délku. Vznikl by tam 10 cm „roh“ vedle vany, který samozřejmě přináší další problémy k řešení.
Po přečetní vašich komentářů partnerovi se přikláníme k variantě žádné umývátko.
Zdravím,
Máte někdo v koupelně na podlaze lesklou nebo leštěnou dlažbu? Všude v katalozích i koup. studiích vidím, že to dávají na podlahu. Není to nebezpečné, když po tom chodíte mokrou nohou?
omlouvám se za anonymitu, pod svým jménem vedu na emiminu citlivé diskuze.
Chci se zeptat na váš názor, případně konkrétní zkušenost nebo zda nemáte doma chlapa, co se v tom trochu pohybuje. Rekonstruujeme jádro, umakart půjde pryč, mezi wc a koupelnou vznikne 10 cm zeď. Mám dva dotazy.
1. wc bude 105×90 cm, ale budeme mít geberit, takže reálně ca 90×90 cm. Rádi bychom umývátko, jedna stavařka z firmy nám ale rovnou řekla, ať zapomeneme. V jiné firmě, kterou máme sjednanou na rekonstrukci, nám řekli žádný problém. Umývátko, i když jedno z nejmenších na trhu (31×17 cm) čouhá ze dveří. Podle mýho to vypadá hrozně (viz obr. 1.1 a 1.2, u obrázku zepředu chybí zeď a jsou naznačeny zárubně, aby bylo vidět, jak umývátko přečuhuje). Navíc, partner má 180 cm a myslím, že do něj bude vrážet. Já navrhla posunutí zdi 10 cm do koupelny, ale to nějak nepadlo na úrodnou půdu, i když se mi to zdá jako ok řešení (obr.2.1 a 2.2). Dá se s tím dělat něco?
2. jednodušší dotaz
Díky za jakýkoliv konstruktivní příspěvek.
Příspěvek upraven 15.06.25 v 11:20