Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahoj,
u dcery jsem si vsimla, že hodně často silha. Dělala to dost často, hlavně když se dívala na něco zblízka, někdy i když se dívala třeba na mě. Na 10mesicni prohlídce jsem to řekla a Dr nám napsala zadanku na oční. Tam jsme byli v pondělí (takže v 11 měsících).Řekla jsem doktorce, že často silha, když se na něco dívá zblízka. Doktorka na mě, že kdo nás sem poslal. Tak říkám, že dětská. „Neuvěřitelné“. A pak jestli vím, že taky silhám, když se na něco dívám zblízka
Nakonec teda, mne napsala nějaký kapky, že ji mám rozkapat oči a pak někdy přijít (přesně nás neobjednala).No a já teď nevím. Doktorka me úplně rozhodila. Navíc se to za ten měsíc dost zlepšilo. Teď ji od pondělí pozoruji a jako na potvoru snad ani jednou nezasilhala. Manžel mne tvrdí, že nesilha a ať se na to vykašlu. A ja vaham. Sama ji nechci zbytečně trápit (já sama kapání do očí fakt nesnáším a nesnesu).
Na druhou stranu teď googlim a nikde nic o tom, že je šilhání na blízko normální nemůžu najít. Naopak se všude píše, že se to má řešit, co nejdřív. Navíc pokud se na to teď vykašlu a pak bych to znovu třeba za čtvrt roku řešila, tak budu za blázna.
Potřebovala bych prosim další názor.
Děkuji.
Byt tebou, objednam se jeste k jinemu ocari, protoze tato doktorka je evidentne kravicka neprijemna. Hele za to nic nedas, a aspon budes v klidu.
@marcellia píše:
Byt tebou, objednam se jeste k jinemu ocari, protoze tato doktorka je evidentne kravicka neprijemna. Hele za to nic nedas, a aspon budes v klidu.
Nikde jinde v Brne tak malé dítě nechtějí vzít. A trochou štěstí by tam priste měla službu jiná Dr.
Jinak ještě dodám, že manžel má silné dioptrie. Já slabé, takže funguji i bez brýlí.
Tak zalezi, jak moc na blizko to silhani je…je prirozene, ze pokud si strcite neco 10cm pred nos, tak na to bude silhat kazdy, zkuste ji ukazat predmet z dalky a postupne priblizovat, ale ne uplne k hlave, pokud stiha a preostruje normalne a ocicko neujizdi, tak bych neresila, jinak ano - je potreba to slabsi oko vytrenovat.
V Otrokovicich je vyborny doktor Cervenka, sjizdi se za nim rodice s detmi z cele CR, resi je od miminek.
@Anonymní píše:
Nikde jinde v Brne tak malé dítě nechtějí vzít. A trochou štěstí by tam priste měla službu jiná Dr.Jinak ještě dodám, že manžel má silné dioptrie. Já slabé, takže funguji i bez brýlí.
Já byla s miminem na vyšetření očí a nikdo na mě nepřijemný nebyl, ale specializují se i na děti Já bych na to vyšetření šla. Kapičky nepálí jako u dospělého, nic se mu nestane. Jestli se tam lékaři střídají, natrefíš třeba na jiného.
Obě mé děti v tomto věku šilhaly na hračku, kterou měly blízko před obličejem, takže mě to taky nepřijde nic divného. Pokud jí očíčka neujíždějí i při koukání do dálky, nebo třeba na tebe z kočárku atd., tak bych to v tomto věku neřešila vůbec.
Rozhodně ti můžu vyšetření očí doporučit. Mělo by být do dvou let součástí prevence, protože pak se na spoustu očních vad přijde pozdě. Pokud by ti nevadilo jednorázově dojet do Litomyšle, je tam skvělá dětská oční klinika Binocular. Tam tě nikdo neodbyde a dítě dostane tu nejlepší péči.
Mě dětská řekla, že do 2 let to prakticky, nemá cenu řešit… U většiny dětí se lehké šilhání samo vyřeší.
Dcera má 21 měsíců a už nešilhá.
Řešila bych. Řešila jsem vždy vše, co se mi ve vývoji, či zdravotně u syna nezdálo. Lepší jít někam zbytečně, než pozdě. Držím palce, ať je vše v pořádku ![]()
Tak male dite nemusi mit jeste dostatecne posilene ocni svaly, proto silha.
Pises ale, ze oba s manzelem nosite bryle, takze bych nejpozdeji od dvou let resila, zda dite nepodedilo ocni vadu, at vcas resite pripadnou tupozrakost.
@cecetka píše:
Tak male dite nemusi mit jeste dostatecne posilene ocni svaly, proto silha.
Pises ale, ze oba s manzelem nosite bryle, takze bych nejpozdeji od dvou let resila, zda dite nepodedilo ocni vadu, at vcas resite pripadnou tupozrakost.
A myslíš, že kdyby měla nějakou oční vadu (mimo to šilhání), tak by na to při tomto vyšetření už přišli?
@Anonymní píše:
A myslíš, že kdyby měla nějakou oční vadu (mimo to šilhání), tak by na to při tomto vyšetření už přišli?
Záleží, jaká vyšetření jí dělali.
Ze silha pri koukani na vec zblizka je normalni, Ty taky. Ale doktorka byla neprijemna. Oci bych ji ale s rozkapanim vysetrit nechala i tak. Silhani mame v rodine, deti nesilhaji, ale byly na vysetreni uz v 8 mesicich a 1 roce a obe dostaly tehdy bryle, nosi je doted uz 7 let. Rozkapani oci zadna hruza neni ani to vysetreni u ocniho, chodime do 6 mesicu s obema na kontroly
Ahoj,
u dcery jsem si vsimla, že hodně často silha. Dělala to dost často, hlavně když se dívala na něco zblízka, někdy i když se dívala třeba na mě. Na 10mesicni prohlídce jsem to řekla a Dr nám napsala zadanku na oční. Tam jsme byli v pondělí (takže v 11 měsících).
Řekla jsem doktorce, že často silha, když se na něco dívá zblízka. Doktorka na mě, že kdo nás sem poslal. Tak říkám, že dětská. „Neuvěřitelné“. A pak jestli vím, že taky silhám, když se na něco dívám zblízka
Nakonec teda, mne napsala nějaký kapky, že ji mám rozkapat oči a pak někdy přijít (přesně nás neobjednala).
No a já teď nevím. Doktorka me úplně rozhodila. Navíc se to za ten měsíc dost zlepšilo. Teď ji od pondělí pozoruji a jako na potvoru snad ani jednou nezasilhala. Manžel mne tvrdí, že nesilha a ať se na to vykašlu. A ja vaham. Sama ji nechci zbytečně trápit (já sama kapání do očí fakt nesnáším a nesnesu).
Na druhou stranu teď googlim a nikde nic o tom, že je šilhání na blízko normální nemůžu najít. Naopak se všude píše, že se to má řešit, co nejdřív. Navíc pokud se na to teď vykašlu a pak bych to znovu třeba za čtvrt roku řešila, tak budu za blázna.
Potřebovala bych prosim další názor.
Děkuji.