Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj rada bych se zeptala, zdali nektera z Vas mate zkusenosti s RA v tehotenstvi a v snazeni o mimi. Ra mam necele 2 roky beru plaquenil 1/2 1× denne o miminko se snazime 4 mesice a zatim bez uspechu. Jak jste zvladli tehotenstvi z touhle nemoci? a mohli jste brat tyto prasky? Nebo jste byli bez prasku? ???? ach jo tak se bojim ze to ublizi plodu nebo ze to ovlivni otehotneni. Dekuji za jakykoliv prispevek ????
Ahoj, já jsem revmatička. Určitě to řeš s doktorkou. RA klidně umí mít obdobi, kdy není potřeba léků. Já je brala 4 roky a pak byl klid tak jsem je mohla vysadit kvůli snažení o miminko. Nakonec jsem se k nim ani nemusela vracet. Ale popravdě nějaký vliv to asi má. Jinak by mi to doktorka nevysazovala. Brala jsem Salazopyrin EN. Nebo tak nějak.
Jinak otěhotněla jsem až po roce vysazení. Jestli to mělo vliv to netuším
.
Těhotenství celkové bez léků úplná paráda… Hormony udělají své a tělo se naopak zlepší. Jen teď ke konci ( mám pár dní do porodu) je to fakt zabil na kyčle a kostrč. Snažit se lehce hýbat hodně odpočívat a cvičit na míči. Sem tak otoky jsou, ale není to nic co by se nedalo přežít. Prostě jak zavládne počasí. Tak je
![]()
Problém by mohl nastat až po porodě. Musíš být pak sledována, může se stát že se revma rozjede v plné palbě. Dnes jsem to zrovna řešila s mojí revmatolozkou. Je to prostě 50 na 50.
Kontrola až po šestinedělí s testama, kdyby bylo ouvej volat dřív.
Držím pesticky ![]()
@boska90 tak to ti moc preju
neni to sulfalazin? Jestli ano, tak ten jsem brala taky a mela jsem 40 horecky musela jsem ho hned vysadit a k tomu se musi vysadit nekolik mesicu pred snazenim o miminko. Ja jsem z toho prave spatna, nerada bych brala leky v tehotenstvi, dnes jsem byla na gynekologii a i sam dr rikal ze by bylo lepsi kdybych je nebrala aspon prvni 3 mesice, nejlepe vubec
zrovna ted mam zhorseni, bolesti kloubu a otoky po ranu, mam to teda jen v rukach( prsty a zapesti) na Revmatologii mi rikala ze vetsinou se to v tehotenstvi zlepsi, ale pak rapidne zhorsi
dnes jsem se objednala do Prahy do Revmatologickeho ustavu abych byla pod kontrolou profiku, u nas v malem meste z toho mam strach
moc ti dekuji a doufam ze ti vse dobre dopadne i po porodu
ja jdu za 14 dni na krev aby se zjistilo jestli ovuluju, tak jsem na to zvedava ![]()
@Tyna111 sulfasalazin jsem brala prvně ale z něj se mi udělaly vředy na žaludku a já skončila po půl roce na kapackach na umělé výživě. Salazopyrin byl nějaká obnoz bez těchto vedlejších účinků. Mně když to propuklo tak jsem měla vodu úplně všude i v pantech. Ležela jsem půl roku na lůžku a dalšího půl roku byla na vozíčku. To mi bylo 15 a říkali, že děti vůbec. Teď mi je 27( úspěšne bylo až druhé těhotenství, ale to úplně z jineho důvodu, dělala jsem s chemikáliemi).
Ale mezitím jsem se nesnažila. Vlastně ani teď ne
po potratu jsem to nechala být. Byla jsem hodně v prd.li. Bolesti rukou taky mám. Někdy neotevru ani láhev. Ale já si na to nějak zvykla.
Raději to po ránu přežiju než se cpat praskama.
Hele ono to teď může být i počasím. Já to měla vždycky na podzim a na jaro horší než jindy. Tak to zkus teď neřešit a počkej si třeba na březen ať máš ty první tři měsíce v klidu. Já v létě jen poznala kdy přijde bouřka
. O zimě nemluvím vůbec. To jsem jen jak medvěd v posteli
. Je i docela hodně druhů revma. Já mám přímo Juvenilní revmatoidní artritida s přítomností HLA-B27 antigenu