Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o váš názor, možná i radu… Mám první Mimi a nějak nemůžu vychytat pořád vecer, kdy je kazdy den přetažená a podrazdena. Ráno vstává kolem šesté, do osmé se ještě valime, občas pospava po kouskách. Kolem 9-9:30 jídlo pak je už unavená tak ji jdu uspat (odmala má problémy se spánkem, spí málo a chvíli),někdy se poštěstí 45 min, ale spíše 20. Pak si hrajeme po 12 má oběd a kolem jedné plus mínus vyrážíme ven. V kočáru toho taky moc nenaspi, pořád se budi. Tak max hodinu a to jsme venku třeba tři hodiny. Kolem čtvrté jídlo a když jsme doma tak neusne do koupání, které je plus mínus po šesté, protože už je opravdu protivna a to už od pěti. Někdy s ní vyrážím ještě po čtvrté ven, ale řve a dá max 20 min a stejně je pak protivná. Po koupání má jídlo a je unavená tak jdu uspávat, většinou v osm spí. Noční spánek je taky nic moc teda… Jde mi o ten večer kdy už je fakt nepříjemná každý den od pěti. V pět ji koupat a pak dávat spát, to by mi vstala už ve čtyři. Už teď vstává většinou 5:15. Poraďte, nějak se v tom večeru placam.. jak by jste to udělali vy? V létě s ní budu venku déle budu s ní chodit i po páté, tak si pospí a koupání chci posunout na osmou… Ale teď je brzy tma tak do pěti jsme vždy doma.
Nemá toho spánku přes den málo? Vnouček má přes tři měsíce a nevydrží víc než hodinu, hodinu a půl vzhůru. Spí taky po troškách, ale prostě častěji. MOžná je moc přetažený, když tak málo spí
Cim dalsi dite, tim vic jsem prichazela na to, ze nema cenu se jim do toho montovat.
Jakmile dite vypada, ze by spalo, necham ho usnout a spat.
Kolem te pate to klidne muze mit jako dalsi denni spanek, a na noc usne treba v devet-deset.
@vokishka Ma ho málo, uspávám pořád mi přijde, ona vypne tvrde na 5 min a pak se probudí, vydrží půl hodiny a opět protivná, řeším to celý den, každý den, I když je unavená a vypadá na spaní tak prostě neusne, už ani v autě…
@Lucie_Sx právě,že bych byla ráda, kdyby kolem tě páté měla další spánek, ale ona prostě neusne a řve do koupání. Které jsme z původních osmi hodin posunuli už na šestou, ale prostě kolem páté mi přijde opravdu brzo koupat aa dát spát. Po koupání má vždy jediný tvrdý spánek který trvá čtyři hodiny jinak se pořád budi a bojím se že by mi usnula po tě páté a v devět vzhůru…
@Pavlas.1991 píše:
@Lucie_Sx právě,že bych byla ráda, kdyby kolem tě páté měla další spánek, ale ona prostě neusne a řve do koupání. Které jsme z původních osmi hodin posunuli už na šestou, ale prostě kolem páté mi přijde opravdu brzo koupat aa dát spát. Po koupání má vždy jediný tvrdý spánek který trvá čtyři hodiny jinak se pořád budi abojím se že by mi usnula po tě páté a v devět vzhůru…
Tak to zkus, co to udela, kdyz ji v pet nechas usnout
.
Bude spat do sesti a pak usne v devet, to jde, ne…?
Dcera 5 měsíců a nechávám ji spát jak ona chce. V noci, když nevypadá na spánek, tak stačí zhasnout, chvíli ji nechat a ona usne. Nechávám ten režim na ní nebudu jí ho nějak nastavovat. Jsou dny, kdy je unavená po hodině, někdy vydrží 5 a spát nechce.
Zkus se přizpůsobit jí. Je známo, že děti, které spí málo přes den, tak mají problém i v noci.
Dceři třeba stačí spát půl hodiny, ale párkrát za den. Upřímně ani netuším, kolik těch spánků má. ![]()
Příspěvek upraven 04.02.22 v 03:12
@Lucie_Sx No právě jak píšu, já bych byla ráda, kdyby usnula v pět, zkoušela jsem ji několikrát uspat a koupání bychom posunuli třeba na sedmou, problém je, že ona neusne. Usla by, jen kdybychom ji v těch pět vykoupali, uložili jako že je večer to by měla ten první tvrdý spánek, který trvá 4 hodiny a pak už se pořád budi. Takže by vstala v devět a pak by se budila každou hodinu. Nevím jak z toho ven 😁 včera jsem ji udyndala v šest a koupali jsme tak že to vyšlo že usnula po osmý a strašný večer pořád se budila. Přítel chodí v pět z prace takže by ji ani neviděl. Tak to vidím tak, že s ní budu chodit ven ještě kolem páté aby si dala těch 20 min a byla min protivná ![]()
Taky bych ji vykoupala dřív a nechala spát jak chce. Tak vstanete ve 4, a pak se ještě můžete valet jako to děláte teď.
Nebo bych s ní chodila ven i dopoledne, když aspoň trochu spí nebo aspoň kouká, ale leží v kočárku.
Já mám 3,5 měsíční, vstává ráno kolem 6. Do cca 14 hod, kdy jsme doma, má celkem 3 spánky po 30 minutách. V cca 14 hod jdu s oběma dcerami ven asi na 2 hodinky, to většinou celé prospí. Domů se vracíme kolem 16.15. Pak je vzhůru až do koupání, které je v cca 18,15, pak kojení a usíná sama kolem 18.45.
Dnes jsme se z procházky vrátily kvůli dešti dříve (v 15.30) a byla vzhůru až do koupání.
My máme za pár dní 3 měsíce teda… Ale režim má nastavený v noci. V 8 večer jde spát, po nějaké době pochopila že v 8 večer se spí a pak hotovo. V 1:30 budím na krmení a spí do 7.30. Přes den to nechávám úplně na ní, většinou spí 9-9.30, 11.30-12.15, 14:30-15:00, na procházce pak max půl hodiny a potom si zdřímne už jen tak na 20 minut kolem 18:15 a ve 20 ukládám. Někdy je to min, někdy víc, ale vždy si aspoň na 20 minut mezi krmením zchrupne (krmím po 3 hodinách). My ale úplně odmala nastavovali ten režim, že se jde ve 20 spát. Bylo vidět jak to časem pochopila nebo se přenastavila a toho spánku večer a v pozdějším odpoledni dost ubylo…
Syn (4,5m) taky nechce přes den moc spát. Doma si dá vždycky slofika po kojení, což je 10, max 20 min, pořádně se vyspi jen na procházce v kočáru, ovšem musím fakt jet, nejlíp po polnackach
nějaký moje pokusy že ho nechám spát na balkoně, to mi fakt neprošlo… ![]()
Když se vzbudí po 3, už vydrží do koupání, 18.00, když je to dřív, většinou je tam ještě jeden slofik. Ale samozřejmě se taky stane, že už neusne ať se snažím jak chci, a od 5 je protivnej, přesně jak popisuješ. Podle nálady po tom koupání buď ještě blbneme nebo jdeme hned spát. My teda máme dlouhé uspavani, většinou to pod hodinu nedám, ale zase mi v noci krásně spí s 1-2 probuzením pouze na kojení… Ja si říkám, že čím bude starší, tím to bude lepší a musím vydržet… ![]()
Me tretatko od porodnice spi dopoledne pul hodiny, poo tak hodku, navecer si tam nekam zakomponoval pul hodinku, vubec jsem mu do toho umele nezasahovala. Rano mi vstava v pul seste, v sest a v noci max co dve hodiny, dele ne.. jsou deti, kterym to muze stacit
Ja bych ji klidne v pet vykoupala a dala spat, treba si hodi 20 minut, odpocine si a v osm pujde spat znovu? Ridila bych se podle toho mimca, urcite bych ji umele nenatahovala spani.. Ono se to jeste tolikrat zmeni, prijde rust zubu, v lete vic svetla.. Nekdy mi spi dopo pul hodky, pak treba odpo 2 hodiny v kocarku, proste ruzne, mam tech relativne malych deti vic, tak to kolikrat ani nestacim sledovat, kdo je z ceho a kdy unavenejsi a protivnejsi ![]()
@Pavlas.1991
Ahoj, nápisu ti jak to mam já. Mám chlapečka jsou mu 4 měsíce od malá totální nespavec ve dne i v noci. Ale už cca. od 2 měsíců si držíme tento režim:
Vstavame mezi 8-9 (dikybohu, i když dneska teda už v 7) v 10 hodin max půl 11 další spanek přesně na půl hodiny NIKDY nespi víc. Pak další spanek mezi půl 1-1 opět půl hodinky. Ve 3 hodiny odchazime ven a jsme tam do 5- půl 6, v 7 hodin koupání a max. 19:30 jdeme spinkat. Samozřejmě ze někdy se stane, ze někam jdeme nebo tak.. ale jedu v tom režimu 1 krátký spanek dopo, jeden krátký a jeden dlouhý odpo. Samozřejmě ze v tvém případě kdy ti vstává tak brzo bych ještě přidala jeden odpoledne. A posunula bych celou procházku