Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, jaký režim mají vaše předškolní děti v MŠ ohledně WC? Můžou si jít kdy chtějí nebo chodí organizovaně?
U nás je předškolní třída mimo klasickou budovu MŠ už ve škole. WC školky je zamknuté a děti můžou na WC jen organizovaně a hromadně.
Je to standart i u vás ve školce, že předškoláci musí vydržet, až do doby, kdy půjdou na WC všichni? U nás je to pro učitelku strašný problém, aby se dítě dovolilo a šlo s asistentkou, kterou tam učitelka má na to WC, protože jim to prý strašně narušuje režim…
Počůrané dítě jim ho potom asi nenaruší… ![]()
@74paja
Obojí, chodí organizovaně vždy předtím, než odcházejí ven, ale zároveň si mohou dojít i kdykoliv jindy. Záleží, jak často u vás s nimi chodí, ale může to působit trošku stres, když si představím, že by se mi zrovna v tu dobu nechtělo, nic bych ze sebe nevypotila a začalo se mi chtít za 30 minut, kdy zrovna jít nemůžu.
@74paja Je otázka, jak často je ono organizované čůrání. Pokud každou hodinu, tak si myslím, že by to dítě mohlo vydržet. Ve škole se taky v hodině chodí jen v nejnutnějších případech.
Jiná věc je kakání, to se asi naplánovat nedá
A pokud by měla asistentka chodit co 15 minut s každým děckem, pak chápu, že to pohodlné není. Ale to je zase problém dané školky, že nemá zajištěné záchody.
Je to dvousečné a chápu obě strany ![]()
Ale ne, nemáme to tak, takže píšu jen názor.
Nemám předškoláka ale školačku + první rok ve školce. Vždy chodily děti na wc organizovaně před odchodem ven a pak před spaním, jinak chodí samy- řeknou učitelce že na wc jdou. Tuto praxi má zavedenou většina školek, jsou ale i vyjímky kde děti musí chodit organizovaně- jak píšete.
@Aries6 Chodí před svačinou, dopolední procházkou a obědem, potom znovu po obědě čistí zuby, potom zas před odpolední svačinou. Takže asi co 2 hodiny…
Jako já chápu, že už musí mít nějaký režim, ale zároveň mi nepřijde normální dělat okolo toho ze strany školky takové tyátry. Protože dát klíček mně /pro dítě/ před vstupem do třídy, obsahovalo dneska ráno skoro patnáctiminutovou přednášku…
Příspěvek upraven 28.11.17 v 12:05
Obojí. Si nějak nedovedu představit, že by měli mít ve školce záchody zamčené.
@74paja Po určitých událostech se chrání všelijak. Na naší školce/škole taky došlo k několika změnám.
Ale co dvě hodiny je dle mě málo.
No tak to mi teda přijde zatraceně málo, když to vezmu podle sebe, hlavně já bych to nedala psychicky takže bych tohle u dítěte nechtěla
@Aries6 píše:
@74paja Po určitých událostech se chrání všelijak. Na naší školce/škole taky došlo k několika změnám.
Ale co dvě hodiny je dle mě málo.
Jako já to chápu. Oni to mají navíc až přes školní chodbu a jedny těžko otvíratelné dveře. Chápu i to, že jim to narušuje režim. Ale nechápu, proč okolo toho dělá učitelka takové haló a tím ať už úmyslně nebo neúmyslně buduje v těch dětech strach se na to wc dovolit…
Hlavně ale, že má zrovna tahle učitelka čas česat holčičkám vlásky a ještě i tohle mi zdůrazňovala, kolik jí zabere času. Já teda nevím, ale holčičky by se teda mohly učesat i samy ne?
@ka2ka píše:
No tak to mi teda přijde zatraceně málo, když to vezmu podle sebe, hlavně já bych to nedala psychicky takže bych tohle u dítěte nechtěla
No přesně. Taky jsem si představila sebe a normálně se mi orosilo čelo… ![]()
@74paja a proč tedy nemůžou chodit na záchod ve škole sami…to nějak nechápu, u nás to mají jako většina tady, tedy organizovaně plus kdo chce řekne si a dojde si sám…myslím, že i paní učitelky jsou rádi že si řeknou a nepočůrají se jim ve třídě ![]()
na tohle bych asi paní učitelce řekla, že i já chodím kdy chci a ne kdy se to hodí někomu jinýmu
samozřejmě ve vší slušnosti…
jako ve škole je hodina max. 45 minut a i tam děti občas lítají v hodině a to by mohly vydržet, ale pro pětileté dítě 2 hodiny i hodina může být problém, hlavně pro kluky ![]()
@74paja píše:
No přesně. Taky jsem si představila sebe a normálně se mi orosilo čelo…
mě stačí představa že musím vydržet i jen půl hodinu a už nutně potřebuju. Proč nesmí chodit sami?
@74paja píše:
Jako já to chápu. Oni to mají navíc až přes školní chodbu a jedny těžko otvíratelné dveře. Chápu i to, že jim to narušuje režim. Ale nechápu, proč okolo toho dělá učitelka takové haló a tím ať už úmyslně nebo neúmyslně buduje v těch dětech strach se na to wc dovolit…
Hlavně ale, že má zrovna tahle učitelka čas česat holčičkám vlásky a ještě i tohle mi zdůrazňovala, kolik jí zabere času. Já teda nevím, ale holčičky by se teda mohly učesat i samy ne?
To může být velký problém, to je jasné. Dcera nechce chodit ve školce na velkou a není to sranda, když je tam občas do 5…
@74paja píše:
holčičky by měly být učesány z domova tak, aby to učitelka vůbec nemusela řešit… popřípadě se umět učesat sami, i moje pětiletá s extra hustými vlasy a afrem to umí ![]()
@welovefashion Nemůžou chodit sami, protože je to přes školní chodbu, ne hned někde vedle jejich herny. Chápu, že za ně učitelka nese zodpovědnost a cestou do wc by je mohli například unést ufoni. Prvňáky už ufoni v té škole asi neunášejí, ti chodí sami…
Já fakt nevím, jestli tenhle wc problém jít řešit ještě i s ředitelkou…, když učitelka /jen jedna ze dvou/ s tím má problém a obtěžuje ji to. Aby se pak po malým nevozila… S tou konktrétní učitelkou už jsem normálně slušně mluvila a dotazovala se.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.