Rezistence z antibiotik

17
13.10.23 21:41

Rezistence z antibiotk

Ahojky, měla jsem od června minulého roku do ledna 7× antibiotika..doktorka mi tvrdí že už mi začíná antibiotická rezistence…Kolik antibiotik jste měli nejvíc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4373
13.10.23 21:54

Tak at ti tu breberku nakultivuji a otestuji ;)

dcera mela v 1,5 roce multirezistentni E. coli na asi 15 ATB 8o, chytla to v lete v bazenu, sama ATB do ty doby mela 1× penicilin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4237
13.10.23 22:03

Je mi 46 let, v dětství si moc nepamatuju, to jsem měla spíš bronchitidy, jen jednou to po týdnu přešlo do angíny, tak to jsem ATB měla. V dospělosti pak asi 6×. Zhruba 12 let bez ATB, pak jsem chytla nějakou bakteriální chřipku, tak to jsem je týden brala. Pak s dcerou, to jsem od ní chytala nějaký hnusy a šlo mi to na průdušky + jsem od ní chytla angínu. Naposledy jsem měla ATB na gynekologický zánět asi před 7 lety. Od tý doby to tak nějak přežívám bez ATB :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9783
13.10.23 22:25
@krissten píše:
Ahojky, měla jsem od června minulého roku do ledna antibiotika..doktorka mi tvrdí že už mi začíná antibiotická rezistence…Kolik antibiotik jste měli nejvíc?

A na co jste měla tolik ATB? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9053
13.10.23 22:38

Od prosince 4×.
Léčím se ke všemu na imunologii. Primář je na nervy, ještě není konec roku. Loni si liboval že to zvládnem max 2× za rok. A ono prd.
Tak teď si píchám imunoglobulin ve zkráceném protokolu a ještě beru Imunor a ještě něco dalšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
13.10.23 22:40

Za poslední tři roky také 7×. Předtím naposledy ve 4. třídě. :think:
Antibiotická rezistence je ale složitější problematika. Na co ta atb bereš?

• Citovat
  • Upravit
646
13.10.23 22:50

V dětství jednou penicilin na spálovou anginu. V pubertě jednou na zánět močových cest. A v dospělosti 3× na močové cesty a teď v červenci jsem chytla od dcer angínu takže penicilin. Takže 6× za 30 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
13.10.23 23:31
@Kolicek95 píše:
Za poslední tři roky také 7×. Předtím naposledy ve 4. třídě. :think:
Antibiotická rezistence je ale složitější problematika. Na co ta atb bereš?

Jednou gynda jinak respirační. Beru léky na potlačení imunity. Takze žádné imuno léky. Vysvětis mi tu rezistenci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
14.10.23 09:15
@krissten píše:
Jednou gynda jinak respirační. Beru léky na potlačení imunity. Takze žádné imuno léky. Vysvětis mi tu rezistenci?

vznik rezistence je v principu jednoduchy, bakterie (tj. ty potvurky na ktere berou se ATB) se snazi za kazdou cenu prezit a mnozit se dal, takze se umi vyborne prizpusobovat (maji na to ruzne mechanismy), takze kdyz mas populaci bakterie a nasadis ATB, tak drtiva vetsina umre, ale muze se stat ze nektere ne (naucily se jak prezit) a stanou se rezistentní… to se muze stat pri jakemkoliv setkani s ATB, treba hned pri prvnim…
no a ty rezistentni se v uvolnenem prostoru pomnozi a lekar nasadi dalsi jina ATB… a kolecko se opakuje
takhle se muze stat (a v zemich kde zobou ATB jako lentilky je to bezne), ze se bakterie nauci postupne na vsechno a to je prusvih, protoze pak uz je nemas cim lecit a dopadne to jak to bylo v minulosti… lide zas zacnou vice umirat na infekce, ktere jsme umeli pomoci ATB vylecit

takze jestli jsi mela 7 ruznych leku, tak cokoliv co v tobe prezilo muze byt teoreticky na tech 7 rezistentnich (nebudou uz ucinkovat)… zjistuje se to kultivaci…

no a samozrejme ty tyhle breberky siris (coz je taky prusvih pokud se pohybujes mezi oslabenymi ci nemocnymi), uplne stejne jako ty muzes chytit zas jinou breberku co bude umet odolat jinym ATB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
14.10.23 09:27
@maminaAJ píše:
vznik rezistence je v principu jednoduchy, bakterie (tj. ty potvurky na ktere berou se ATB) se snazi za kazdou cenu prezit a mnozit se dal, takze se umi vyborne prizpusobovat (maji na to ruzne mechanismy), takze kdyz mas populaci bakterie a nasadis ATB, tak drtiva vetsina umre, ale muze se stat ze nektere ne (naucily se jak prezit) a stanou se rezistentní… to se muze stat pri jakemkoliv setkani s ATB, treba hned pri prvnim…
no a ty rezistentni se v uvolnenem prostoru pomnozi a lekar nasadi dalsi jina ATB… a kolecko se opakuje
takhle se muze stat (a v zemich kde zobou ATB jako lentilky je to bezne), ze se bakterie nauci postupne na vsechno a to je prusvih, protoze pak uz je nemas cim lecit a dopadne to jak to bylo v minulosti… lide zas zacnou vice umirat na infekce, ktere jsme umeli pomoci ATB vylecit

takze jestli jsi mela 7 ruznych leku, tak cokoliv co v tobe prezilo muze byt teoreticky na tech 7 rezistentnich (nebudou uz ucinkovat)… zjistuje se to kultivaci…

no a samozrejme ty tyhle breberky siris (coz je taky prusvih pokud se pohybujes mezi oslabenymi ci nemocnymi), uplne stejne jako ty muzes chytit zas jinou breberku co bude umet odolat jinym ATB

A to už je napořád? Chápu to…ale jsou horší někteří jako já. Já měla v dětství penicilín, pak nejké dvoje…a patnáct let nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
14.10.23 09:35
@maminaAJ píše:

no a samozrejme ty tyhle breberky siris (coz je taky prusvih pokud se pohybujes mezi oslabenymi ci nemocnymi), uplne stejne jako ty muzes chytit zas jinou breberku co bude umet odolat jinym ATB

A to už je napořád? Chápu to…ale jsou horší někteří jako já. Já měla v dětství penicilín, pak nejké dvoje…a patnáct let nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
14.10.23 09:49
@maminaAJ píše:
Tak at ti tu breberku nakultivuji a otestuji ;)dcera mela v 1,5 roce multirezistentni E. coli na asi 15 ATB 8o, chytla to v lete v bazenu, sama ATB do ty doby mela 1× penicilin

Jak to dopadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
14.10.23 15:34
@krissten píše:
Jak to dopadlo?

nastesti nic zasadniho, po 3dnech nez prisly vysledky dostavala neucinkujici leky, pak je vymenili za jine na ktere rezistence nebyla a ty zabraly vyborne (nastesti ji kultivaci udelali hned pri nastupu a ne az po x dnech kdyz by to nefungovalo, ono to prece jen trva, a ano bylo to s hospitalizaci a ATB v kapackach, mela jsem zakazano i vychazet z pokoje)
ale pak se to dlouho dolecovalo, aby tu rezistentni opravdu vymlatili, celkem byla na ATB mesic

za dva roky se ji E. coli vratila a tam uz zadna rezistence nebyla, uff, tu multirezistentni potvoru se podarilo vyhladit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
14.10.23 15:38
@krissten píše:
A to už je napořád? Chápu to…ale jsou horší někteří jako já. Já měla v dětství penicilín, pak nejké dvoje…a patnáct let nic.

jo to asi nikdo nedokaze odhadnout, populace tech breberek jsou dynamicke, postupne se meni samy od sebe, neco clovek ziska z okoli, pak staci nejaka strevni chripka a je to zas cele jinak…
po letech to uz asi je jinak, ale pokud ma nekdo x ATB za 1rok tak to uz je asi velky problem a tu kultivaci na citlivost by meli delat automaticky, tam je mozny ze uz ty rezistence naskakuji ve velkem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí