Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den všem,
snad nikoho hned nenamíchnu ale jde pro mě o vážné téma a rád bych požádal o nestranné názory.
Moje otázka je, jestli si myslíte, že soudní řízení o děti je při rozvodu, kde nejde o nějaký závažný problém ve vztahu k dítěti, ale hlavně o rozvod rodičů automaticky na místě.
Z mých zkušeností u ještě normálních lidí právě toto dokáže rozpoutat pravé zlo, není lepší, nechat rodičům každému rovné práva a povinosti a právě sledovat připadné problémy a ty pak řešit, pokud se vůbec vyskytnou, něco jako střídavka na zkoušku, jen bez rozsudku, protože z mých zkušeností by to často bylo lepši řešení, než to současný systém.
Předem děkuji za jakýkoli názor.
Andy
Rekla bych, ze soucasny system právě je, ze pokud to jde, nebydlite od sebe pul republiky a dite nema specificky problem, dávat stridavku. Nechci rict uplne automaticky, ale velmi casto.
Taky zalezi na veku dítěte a jeho potrebach. Tyden a týden stridavka u trileteho „mimina“ je silena, u desetiletého, pokud jste oba v klidu, vcelku běžná.
Jaky ma nazor matka dítěte?
Existuje system spolecne pece, existuje asymetricka stridava péče, muzete se stridat po půl týdnu, nebo jak se to hodi vzhledem ke směnám, krouzkum treninkum dítěte atp.
@teo423 píše: Více
Nějak nechápu dotaz. Nám nikdo do ničeho nezasahoval. Rozsah péče otce vůbec u soudu nezazněl. Měli jsme to jako péči společnou, byť otec bydlí 80 km. V rozsudku je jen trvalé bydliště dětí.
Zadny prava a povinnosti se neomezuji. Oba rodice maji stejna prava i povinnosti, protoze oba dal maji rodicovskou odpovednost. Svereni do pece a uprava styku jen upravuji fakticky stav, ktery se nejak vyresit musi. Ale prvni co u soudu delaji je, ze rodice vedou k dohode. Nejak nevim, proc by se paj meli rozhadat vlivem soudu. To spis nejsou tak v pohode jak si mysli, treba jeden jede ve svem zazitem vse bude jak ja chci a ono ejhle, ty prava ma prave i ten druhy
Vždyť to je jen na těch rodičích. Pokud se dohodnou v klidu, tak na soudu jen potvrdí, že styk bude dle dohody, a hotovo. Pokud se nedohodnou, no tak holt musí nastoupit soud, zvážit požadavky obou stran a najít řešení, které bude nejschůdnější pro dítě. Nikdo ti ale nebude kecat do péče o dítě, pokud se dohodneš s druhým rodičem, jak to chcete.
Úprava styku s dětmi je povinná a řeší se jako První, ještě před rozvodem, za pomoci Ospodu, kam se musí jít.. u nás se ptali i dětí, vše bylo na dohodě a soud naši dohodu plně akceptoval.. sice mám děti svěřeny já, ale faktický stav nikdo nekontroluje, ve skutečnosti praktikujeme společnou péči a na všem se průběžně s ex domlouváme.. bydlíme přes cestu, o to je to jednodušší…
soud není žádný strašák, buď v klidu.
Pokud jste nebyli manzele, k soudu vůbec nemusíte.
Pokud jste manzele, před rozvodem vás rozhodnuti o péči o děti u soudu nemine.
Pokud jste ale domluveni, podate dohodu a soud ji odklepne.
Rozhadani se se vztahuje k situacím, kdy rodiče donluveni nejsou a u soudu bojují proti sobě. Tam za to ale nemůže soud, ale oni.
@Lama Lama může být, je to dost na lokálním právu a zvyklostech.. u nás se na odpod před soudem chodí standardně… ospod píše doporučení a zprávu…
pokud vás neviděli, těžko se pak mohli smysluplně vyjádřit, že…
@Lucy75 píše: Více
OSPOD se smysluplně neumí zpravidla vyjádřit ani po 10 letech intenzivní práce s rodinou… Viz nedávný soud, kdy opět navrhovali zcela zvrácené řešení, místo srovnání situace raději dítě do ústavu.
Ale k zakladateli - pokud se na „vyzkoušení“ střídavky dohodnete a nespěcháte na rozvod, proč ne. K soudu o děti se zpravidla chodí buď proto, že někdo spěchá být rozveden, nebo se na péči o dítě rodiče nedohodnou.
Ideální postup je tento:
@Lama Lama píše: Více
jo, toho jsem si na OSPODech vážila nejvíce, když do dohod rodičů neházely vidle. Teď jsem viděla případ, kdy matka vyloženě poučila dítě a pojmenovala konkrétní pracovnici OSPOD, které má říct, co jí uložila. Takže evidentně proběhla dohoda mezi matkou a pracovnicí OSPOD, že ona bude ten pohovor provádět. No všechno klaplo, jen to dítě to omylem vykecalo. Soudu to bylo jedno, vyjádření dítěte měl. A rozhodl podle něho. Fakt mám pocit, že méně dětí by trpělo, kdyby se OSPOD v opatrovnických řízeních jako zástupce dítěte zrušil. Stačí, když „zájem dítěte“ hájí soud, to stačí nadělat paseky dost.