Riziko krevní sraženiny

Anonymní
3.7.21 13:55

Riziko krevní sraženiny

Dobrý den, chci se zeptat jaké je riziko trombózy nebo krevní sraženiny po 1. dávce očkováni Pfizer? Je mi 23 let. Neléčím se s ničím ohledně ředění krve, beru pravidelně antikoncepci asi 7 let.
1. dávka očkování byla v pondělí. Od té doby mě pobolívá lýtka, někdy to přestane, jiný den mě píchne v jednom, pak jakoby byla lýtka ztuhlá, těžká, pocit pnutí. Na pohled nejde vidět nic, jen trochu viditelné křečové žíly na pravé noze, otoky žádné, bolest není nijak velká. Když dnes chodím, jsem taková ztěžklá, pořád na ty nohy myslím. Jinak přetrvává i velká únava, celý týden od pondělí spím tak 10 hodin a furt jsem unavená :D všimla jsem si i kolísavého tlaku a nízkého tepu (beru léky na tlak) Píchání mám chvilkově i různě po těle.

Preventivně jsem začala teď dva dny zpět pít půl rozpuštěné tablety acylpyrinu. Může i tak být riziko krevní sraženiny? Přemýšlím o pohotovosti aby mi udělali d dimery nebo ultrazvuk žil, počkala bych do pondělí, ale je svátek a můj lékař neordinuje. Nevím jak moc to může “hořet” a bojím se.. prosím o radu a jestli to čte nějaky zdravotník tak budu vděčná za radu dvojnásobně!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9006
3.7.21 13:58

Mam to uplne to same, u dr jsem na odberu byla vse ok, je to z ockovani a mam to taky tak dloiho jako ty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.21 14:00

@Nekoukej! A na jakém odběru jste byla, těch D dimerů a u praktické lékařky? Raději bych si pro klid v duši taky někam zašla, ale teď je to na nic s těmi svátky :? Na pohotovosti by mi ty hodnoty taky mohli vzít?

• Citovat
  • Upravit
9006
3.7.21 14:02

Moje prakticka mela dovolenou a poslala me na chirurgii ano dimery crp sestra rikala ze tam takovych jako ja bylo uz hodne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.21 14:11

@Nekoukej! Aha, to se divím.. ale jasně že chce každý pro jistotu vědět, že je v pořádku. A co Vám tedy řekli? Máte něco užívat nebo to má odeznít? :?

• Citovat
  • Upravit
9006
3.7.21 14:13
@Anonymní píše: @Nekoukej! Aha, to se divím.. ale jasně že chce každý pro jistotu vědět, že je v pořádku. A co Vám tedy řekli? Máte něco užívat nebo to má odeznít? :?

Rekli mi, ze je to z ockovani, na noc ibalgin, magnezium a vitamin B

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
3.7.21 20:45

Acylpyrin ti akorát zvýší riziko krvácení a riziko povakcinanci trombózy nijak nesnizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.7.21 21:06

@Lama Lama Tak snad je Acylpyrin na redeni krve prece? Když se bude redit krev, tak je nižší riziko vytvoření srazeniny pokud vim? Achjo, asi zajdu na pohotovost, aby mi udělali test z krve protoze to pichani v lytku a pocit těžkých nohou me začíná otravovat.

• Citovat
  • Upravit
Klopotkova
3.7.21 21:14
@Lama Lama píše:
Acylpyrin ti akorát zvýší riziko krvácení a riziko povakcinanci trombózy nijak nesnizi.

Naši se nechali naočkovat v květnu Johnsonem a doktorka jim doporučila brát čtvrtku acylpyrinu denně jako prevenci před krevními sraženinami týden po očkování. Brali půlku, protože co to čtvrt acylypyrinu je a neváží 50kg.
A četla jsem, že i někteří doktoři po očkování předepisují prášky vyloženě proti krevním sraženinám.
Zakladatelko, všude jsem četla, že ty krevní sraženiny se mohou tvořit pouze u značky Astra Zeneca a Johnson and Johnson, u Pfizeru a Moderny ne, jsou na jiné bázi. A i tak je riziko 1-2 lidi z milionu - údajně, není to náhodou více? Víte o tom někdo něco? To mě právě zajímá.

• Citovat
  • Upravit
81479
3.7.21 21:20
@Klopotkova píše:
Naši se nechali naočkovat v květnu Johnsonem a doktorka jim doporučila brát čtvrtku acylpyrinu denně jako prevenci před krevními sraženinami týden po očkování. Brali půlku, protože co to čtvrt acylypyrinu je a neváží 50kg.
A četla jsem, že i někteří doktoři po očkování předepisují prášky vyloženě proti krevním sraženinám.
Zakladatelko, všude jsem četla, že ty krevní sraženiny se mohou tvořit pouze u značky Astra Zeneca a Johnson and Johnson, u Pfizeru a Moderny ne, jsou na jiné bázi. A i tak je riziko 1-2 lidi z milionu - údajně, není to náhodou více? Víte o tom někdo něco? To mě právě zajímá.

no tak je doktorka blbá. :nevim: a nebo chtěla mít klid, protože lidi prostě něco na ty srážení chtěj.
ano, incidence je jeden z půl milionu. krvácení po acylpyrinu násobný vyšší, i to zivotohrozujici krvácení.
VITT vzniká jen po vektorových vakcinach, tedy Astra a Johnson.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
3.7.21 21:23
@Anonymní píše:
@Lama Lama Tak snad je Acylpyrin na redeni krve prece? Když se bude redit krev, tak je nižší riziko vytvoření srazeniny pokud vim? Achjo, asi zajdu na pohotovost, aby mi udělali test z krve protoze to pichani v lytku a pocit těžkých nohou me začíná otravovat.

tak jednoduché to není. ty povakcinacni srazeniny vznikají úplně jiným mechanismem a acylpirin to nijak neovlivní. jen zvýší riziko krvácení. je to i jednoznačně doporučení odborných společností. naopak, v pripade vzniku tech srazenin je nutné veškeré léky typu acylpyrin, heparin, warfarin ( všechno léky na ředění krve) ihned vysadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klopotkova
3.7.21 21:27
@Lama Lama píše:
no tak je doktorka blbá. :nevim: a nebo chtěla mít klid, protože lidi prostě něco na ty srážení chtěj.
ano, incidence je jeden z půl milionu. krvácení po acylpyrinu násobný vyšší, i to zivotohrozujici krvácení.
VITT vzniká jen po vektorových vakcinach, tedy Astra a Johnson.

Říkají to i lékárnice v lékárnách, slyšela jsem je, já už to fakt nechápu, celá problematika očkování mě neskutečně štve, ještě jsem se k očkování ani nerozhoupala, ale ráda bych ho měla za sebou, Ty jsi očkovaná? Pokud to tedy není tajné.

• Citovat
  • Upravit
Klopotkova
3.7.21 21:30

Okopírované ze stránek Benu lékárny.
Dobrý den tento obyčejný acylpyrin působí protisrazlive? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,
ano, kys. acetylsalicylová, obsažena v acylpyrínu má antiagregační účinky, působí tedy preventivně proti vzniku krevních sraženín. Je možné ji preventivně užívat, stačí 1/2 tablety (v nižších dávkach do 375mg působí proti srážlivosti, ve vyšších dávkach spíše proti bolesti a zánětu).
S pozdravem a přáním hezkého dne

PharmDr. Zuzana Kuncová
lékárnik, OC Albert, Brno

• Citovat
  • Upravit
35326
3.7.21 21:34
@Klopotkova píše:

Dobrý den,
ano, kys. acetylsalicylová, obsažena v acylpyrínu má antiagregační účinky, působí tedy preventivně proti vzniku krevních sraženín. Je možné ji preventivně užívat, stačí 1/2 tablety (v nižších dávkach do 375mg působí proti srážlivosti, ve vyšších dávkach spíše proti bolesti a zánětu).

PharmDr. Zuzana Kuncová

Ja tam ale nectu nic o ockovani. A v tom je tan zakopanej pes, ne? U ockovani ty srazeniny vznikaji z uplne jineho duvodu a proto acylpyrin nemuze pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
3.7.21 21:35
@Klopotkova píše:

Dobrý den,

PharmDr. Zuzana Kuncová

a co s tím? nic o tom, že by to fungovalo na VITT (strazeniny po ockovani) tam napíšou. koukni se na střenky csth.cz sekce doporučení, hned to první. níže máš i doporučení pro léčbu VITT. v podstatě plasmafereza a kortikoidy. rozhodně ne acylpirin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek