Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
jsem v 17 tt a dnes mi volali, že má mám pozitivní výsledek z vyšetření krve na riziko rozštěpu páteře. Na podrobný ultrazvuk jsem objednaná za několik dní.
Zajímalo by mě, v kolika případech ultrazvukové vyšetření potvrdilo výsledek z krve. Máte s tím nějaké zkušenosti?
@Whiterose12122 muzu se zeptat, co to bylo za test? na vysledky z prvniho screeningu je to pozde a na druhem se krev nebere ne
jinak bohuzel neporadim.snad se nekdo najde…
Výsledky prvního screeningu byly naštěstí v pořádku. Tohle byly odběry krve na biochemické markery II. trimestru.
@Whiterose12122
Me vyslo riziko 1:4 a rozstep patere tam nebyl
Tak to je dobrá zpráva, že bylo miminko nakonec v pořádku
. Mně vyšlo riziko 1:14.
Našla jsem tady pouze diskusi z roku 2013 a tam často psali, že riziko měli, ale nakonec se nic nepotvrdilo. Jedna maminka dokonce uvedla, že testy jsou značně chybové, proto jsem otevřela toto téma a ráda bych věděla, jaké zkušenosti mají ostatní maminky. Musím říct, že když mi volali výsledky, tak jsem se hodně vyděsila.
Ten test, to býval dřív tripple test, ne?
Ten už je zrušenej, protože byl celkem chybnej…ale jsou pořád doktoři, čím víc testů, tím líp…i moje doktorka ho ještě dělá…pak se nějak dokonce kombinují výsledky z prvního screeningu s těmito, tomu se zas říká kombinovaný test…ale…tento test často vycházel falešně pozitivní a děsil maminky…teď půjdeš na ultrazvuk pro jistotu, ale bude to dobré…on ten rozštěp by byl pravděpodobně vidět už v 13tt
Myslím, že máš pravdu, že to byl tripple test.
Také doufám, že rozštěp by viděli už na prvním screeningu.
@Tarinka píše:
Ten test, to býval dřív tripple test, ne?Ten už je zrušenej, protože byl celkem chybnej…ale jsou pořád doktoři, čím víc testů, tím líp…i moje doktorka ho ještě dělá…pak se nějak dokonce kombinují výsledky z prvního screeningu s těmito, tomu se zas říká kombinovaný test…ale…tento test často vycházel falešně pozitivní a děsil maminky…teď půjdeš na ultrazvuk pro jistotu, ale bude to dobré…on ten rozštěp by byl pravděpodobně vidět už v 13tt
Jenže tripple testy právě dobře zachycují rizika rozštěpu páteře, líp než prvotrimestrální screening. Proto je hodně lékařů ještě dělá.
Tento test jsem odmitla ve 4. tehotenstvi (v 36 letech) prave kvuli jeho nepresnosti a castym falesne pozitivnim vysledkum. Nechtela jsem se zbytecne nervovat. Sla jsem jen na prvotrimestralni screening a na druhotrimestralni UZ.
@Janli píše:
Jenže tripple testy právě dobře zachycují rizika rozštěpu páteře, líp než prvotrimestrální screening. Proto je hodně lékařů ještě dělá.
no on má dobrej záchyt, ale taky hodně falešně pozitivního záchytu…ten ultrazvuk bude asi rozhodující…
jo, dohromady se ty dva testy jmenují integrovaný a né kombinovaný…to jsem spletla…
@Janča6 A tobě vyšel v předchozích těhotenství také pozitivní? Je to moje první těhotenství, takže člověk je ze všeho docela vyjukaný
. U mě snad platí, co test tak problém ![]()
@Whiterose12122 píše:
@Janča6 A tobě vyšel v předchozích těhotenství také pozitivní? Je to moje první těhotenství, takže člověk je ze všeho docela vyjukaný. U mě snad platí, co test tak problém
Ve druhem tehotenstvi (v 32 letech) mi vyslo zvysene riziko tusim Downa. Ale prvotrimestralni screening byl v poradku, tak jsem mu verila. Ale to az pote, co jsem se vydesila a vyhledala si informace, ze triple test je casto falesne pozitivni a ze zbytecne stresuje tehotne.
V tretim tehotenstvi (v 33 letech) jsem triple test znovu podstoupila, ale s tim, ze se jeho vysledky nebudu stresovat. No a v tom ctvrtem tehotenstvi jsem se na to rovnou vykaslala. Mimo jine proto, ze uz mi bylo vice nez 35 let, a to tento test “nema rad”. Svoje rozhodnuti jsem zkonzultovala s gynekologem, ktery rekl, ze vzhledem k vysledku prvotrimestralniho screeningu se mnou souhlasi.
@Whiterose12122 píše:
@Tarinka a ty jsi měla testy v pořádku?
jo, mně zase vycházela celkem špatně nějaká hodnota z krve v tom prvním screeningu, celkově to bylo negativní, ale tadle hodnota byla dvakrát hodně mimo…tak jsem to různě studovala, ale pozitivní tripple vychází hodně maminkám, které mají pak zdravé miminko…i tvůj výsledek je pořád 14 zdravých dětí a jedno nemocné…určitě to bude dobré ![]()
Divím se, že někdo ten tripple test ještě dělá. Většina gynekologů od něj ustoupila. Má význam pouze u žen, které nestihly screening v prvním trimestru. Ta jeho míra falešných výsledků je katastrofická. Co se týče rozšťepu páteře, ten stejně odhalí screening v druhém trimestru. Takže je úplně k ničemu. Já jsem teď v 17 týdnu ( třetí těhotenství) a teď mi ani nabídnout nebyl. Takže být tebou, zkusila bych být klidná. Test zbytečně stresuje a přitom většina dopadne nakonec stejně dobře.