Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No pokud budeš jinak zdravá, tak proč ne. Nejela bych v případě jakýchkoli komplikací nebo chladné/extrémně horké předpovědi počasí.
@Anonymní píše:
Maminky, jely byste na hudební festival (poměrně hlučný), kde byste spaly 2 noci ve stanu, na úplném počátku těhotenství - zhruba v 7. tt?
Nutno dodat, že stanování je bez sprch - a sprchy, do kterých by šlo jít, využívá velká spousta lidí, štítím se jich i bez těhotenství. Ty 2 noci (3 dny) bych si tak musela vystačit s provizorní hygienou (petlahev, vlhčené ubrousky…). Záchody jsou na festivalu kamenné a celkem čisté.
Co se týče hudby, bývá hlasitá, ale držela bych se stranou repráků i velkého množství lidí. Víc mě asi děsí to už zmíněné stanování.
Na jednu stranu se bojím - kdyby se pak něco stalo, budu si to do smrti vyčítat. Na druhou stranu si říkám, že některé ženy v tomto týdnu o těhotenství ještě ani neví a že je to možná poslední šance, jak si tuto mou velmi oblíbenou akci užít.
Děkuji za názory!
Nešla bych bez ohledu na těhotenství - nemám tyhle akce ráda. Nicméně pokud ty ano, nevidím důvod, proč nejet - pokud nemáš nějaké konkrétní zdravotní problémy, tak není nic k řešení… prosperující těhotenství opravdu nezávisí na tom, zda se dva dny osprchuješ nebo neosprchuješ.
Já bych jela úplně v pohodě. Tomu milimetrovému zarodku co v sobě máš neublíží ani ta hlasitá hudba. Provizorní hygiena se pro jednou přežije. Akorát bych se bála prochladnutí, kdyby nebylo vyloženě tropické počasí, tak pak nějaký zánět mocaku apod by nebylo moc příjemné a taky bych vzala v potaz, že ti může být už blbě a celý festak prozvracis.
Stanovala jsem mnohem později než v 7. týdnu a nic se mi nestalo. Ale asi 20 m od nás byly teplé sprchy a žádný bordel. Výsledkem je jedinec, co ve stanu spát nechce. Ale je mu teprve 7. Až bude moct na fesťák, jestě bude prstíčkem hrabat, abych mu půjčila stan ![]()
V sedmém týdnu bych to vůbec neřešila ![]()
Jen dávej pozor, ať zbytečně neprochladneš (deku navíc), to je asi tak jediný. V takhle nízkém týdnu není mnoho věcí, co by plodu mohlo uškodit (pokud teda nechceš chlastat jak dán
).
Takto rané těhotenství je hop nebo trop, nehledě na chování matky (krom echt extrémů, samozřejmě)
Já jsem na fesťáku byla (doteď zatím naposledy
někdy v 10tt, ale spala jsem teda v hostelu. Od stanování mě obecně odrazuje právě ten nedostatek hygieny, což bych v těhotenství nebrala na lehkou váhu. Není možnost jít večer spát jinam než do stanového městečka? Nebo jet na jiný fesťák, kde to možné je?
Jinak ty ostatní věci jsou v pohodě - hlasitou hudbu mě upřímně nenapadlo řešit a do žádného divokého kotle jsem nelezla. Ještě bych si dala bacha na pochybné jídlo a agresivní ožraly, ale to platí i obecně.
Tak záleží, jak se cítíš. Já byla na začátku těhotenství úplně kaput a ještě mi začaly nevolnosti, takže já osobně bych nejela, protože bych si to neužila. Nicméně pokud se na to cítíš, tak asi není žádný důvod nejet. Jinak já teď byla pod stanem ve 35tt celkem na divoko (bez hlasitý hudby), a taky to šlo ![]()
V prvnim tehu jsem nejenze kempovala v podobnem stadiu, ale pak jsem sla dvoudenni pochod kolem 20tt (s tim, ze jsem nesla jen maly batoh, vetsinu zateze si rozdelil zbytek party, ale rikam si, ze bych byla zvladla i vic, nenechali me) a pak jeste koncem 2.trimestru jsme taky byli pryc, akorat jsme spali v aute, to uz musim priznat, ze bylo trochu nepohodlne, ale slo to. Nejak extra jsem se neobavala, nevim, co by se tak mohlo stat
Dej bacha na prehrati nebo prochlazeni, ale jinak
Zdrave tehotenstvi to podle me nema jak ohrozit ![]()
Jestli se cítíš dobře, tak máš pravdu, že je to jedna z posledních možností na dlouhou dobu
Jinak já jela stanovat v 8. měsíci, jen jsem si koupila nafukovací matraci, bolely by mě kyčle z té karimatky. Dítě v tomhle věku hluk neřeší neb nemá ještě sluch a těm sprchám bych se též vyhnula. S velkým břichem bych na takovou akci už nejela, to jsem se bála do davu, ale takhle v začátku klidně jo.
Byla jsem na vodě, když sem byla úplně na začátku těhotenství. Hygiena téměř 0, chytla sem střevní chřipku. Ale vše bylo v pořádku.
@JancaS84 píše:
Byla jsem na vodě, když sem byla úplně na začátku těhotenství. Hygiena téměř 0, chytla sem střevní chřipku. Ale vše bylo v pořádku.
Na jaké vodě jste byli, že byla hygiena 0?
Dnes už v ČR snad neexistuje řeka, kde by ses nemohla alespoň jednou za den opláchnout někde v kempu/hospodě. Ale jestli existuje, sem s ní ![]()
Jela bych a užila si to, pokud se teda nechystáš tam jít pogovat do kotle.
Jenom opravdu pozor na prochladnutí, klíšťata a jídlo pochybné kvality. Za mne je třeba horší řešit na fesťáku MS než teda rané těhotenství, pokud samozřejmě dotyčná k tomu nebluje jak šakal, ale to by se zrovna na fesťáku ztratilo. ![]()
Ahoj já chodila stanovat do 4 měsíce těhotenství a úplně v pohodě 😃 na akci jsem byla asi v 6 měsíci a malá je zdravá není hluchá možná slyší všechno okolo ale to si myslím že na to vliv nemělo
takže si to užij a v klidu jeď ![]()
Znám slečnu, co už měla břicho a jela na vandr pod stan. Ale asi ne nic náročného po kopcích. Pokud se bojíš prochladnutí a spaní na tvrdém, doporučuju moc tuto nafukovací karimatku:https://www.hudy.cz/…-curry-women?…
Nejen, že se na ni parádně vyspíš a nic Tě nebude tlačit, ale ještě ke všemu perfektně izoluje. Chodím s ní na vandry i do zimy do mínusových teplot pod stan a paráda. Sbalíš ji do malé roličky, je lehká, nezabere moc místa a za tu pohodu a teplo fakt stojí.
Maminky, jely byste na hudební festival (poměrně hlučný), kde byste spaly 2 noci ve stanu, na úplném počátku těhotenství - zhruba v 7. tt?
Nutno dodat, že stanování je bez sprch - a sprchy, do kterých by šlo jít, využívá velká spousta lidí, štítím se jich i bez těhotenství. Ty 2 noci (3 dny) bych si tak musela vystačit s provizorní hygienou (petlahev, vlhčené ubrousky…). Záchody jsou na festivalu kamenné a celkem čisté.
Co se týče hudby, bývá hlasitá, ale držela bych se stranou repráků i velkého množství lidí. Víc mě asi děsí to už zmíněné stanování.
Na jednu stranu se bojím - kdyby se pak něco stalo, budu si to do smrti vyčítat. Na druhou stranu si říkám, že některé ženy v tomto týdnu o těhotenství ještě ani neví a že je to možná poslední šance, jak si tuto mou velmi oblíbenou akci užít.
Děkuji za názory!