Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
porad nad tim premyslim (vymysleno v podstate mam) a rikam si, ze by nebylo spatny inspirovat se cizi zkusenosti ![]()
Takze: za mesic jedem na Rujanu pod stan. Deti uz spacaky maji, my taky a nejmladsi bude zrejme spat bud se mnou, nebo (a hlavne vecer) ve fusaku.
Zajimalo by mne, jak to spani mimina resite vy? Piste v cem spi, jak pytle, tak obleceni, budu rada za vsechny tipy ![]()
Ja mam vymysleno merino obleceni, pokud sezenem (ty ceny jsou otresny a my jsme po koupi stanu- hangaru a spacaku docela zruinovany). A ten fusak, pokud to v nem vydrzi. Bude tam zrejme docela kosa. Deti maji dekovy spacaky od Pinguina, jsou snad do -10, ale oba se dost poti, takze to merino by nebylo k zahozeni i pro ne…mate tip jakou znacku?
Diky moc za odpovedi!
Tak my byli pod stanem s Lindou v Alpách v červnu, když jí byl akorát rok. Už si přesně nepamatuju, co všechno měla na sobě, každopádně nějakými speciálními merino, outdoor nebo jinými věcmi jsme vybaveni nebyli a nejsme, takže pravděpodobně spala v obyč bodýčku, v obyč bavlněném overalu a přes to asi mívala mikinu, ponožky…
Spacák měla půjčený od svého tehdy 16ti letého bratrance, jen jsme jí ho dole zamotali, aby nám do něj neodcestovala.
Pro případnou zimu jsme sebou měli fleecovou kombinézu či jak to nazvat, taky tuším, že spávala v bavlněné čepičce a možná jsem sebou vezla tenké bavlněné rukavičky…
Počasí nás tehdy potkalo jak horko a v noci příjemně, tak i v noci šílený slejvák a ochlazení.
Tehdy si ale pamatuju, že jsem si říkala, že kdyby mělo být hnusně celý týden, co jsme tam byli, asi by to nešlo a pro nás dvě bychom hledaly ubytování v nějaké budově (byli jsme tam s partou bezdětných kamarádů..).
Diky
Ja o tom merinu uvazuju hlavne proto, ze se dost poti a bavlna pak studi. Pak kousku mam, ale deti je vic… pro starsi potrebuju hlavne trika s dlouhym, jinak je to fuk, poti se nejvic nahore. Ale nejspis to nakonec dame bez toho. Nakonec…ja nemam ani tenisky ![]()
Já nějak úplně nechápu kombinaci merino + spacák. Když je mi ve spacáku / pod peřinou horko, tak vylezu? Ale možná děti jsou jiný, ty prostě chrněj, i když jsou zpocený? - aspoň tak to má Linda teď, zachumlá se pod peřinu, ať je v pokoji 18 nebo 25 stupňů a v teple vylézá po odpoledním spánku celá propocená…?
Každopádně si myslím, že roční dítě to pod stanem bez problémů zvládne. Obzvlášť, když tam jedete jako rodina. Jak jsem psala, my jeli se skupinou bezdětných kamarádů (pět kluků + 1 holka), bála jsem se, jak budeme zdržovat a komplikovat situaci a nakonec to bylo přesně naopak… ![]()
Prave jsme se vratili ze stanove dovolene. Sice jsme byli u nas, ale vsichni se nas porad ptali, zda v noci nemrzneme, dokonce nam chteli pujcovat topeni s prodluzkou. Ve stanu nam bylo uplne normalne teplo, syn 2 noci porad otravoval s tim, ze je mu teplo a chce spat odkryty, coz se mi zdalo prehnane, zas takove teplo nebylo. Mel detsky spacak mumii a normalni pyzamko. Netusim, co je merino obleceni, pravdepodobne neco jako Moira atd.. No.. asi tak, deti do spacaku nenavlikej, budou zbytecne vytapet obleceni a jeste spacak, pokud by jim bylo teplo, pak se budou zbytecne pect v obleceni. Ja osobne spim ve spacaku v tricku s kratkym rukavem. Nejaky cas jsem pracovala u vyrobce spacaku a v maloobchode se spacaky, tak o tom cosi vim. Pochopila jsem spravne, ze maji vnitrek spacaku z bavlny? No ted uz asi nic, ale neni to stastna volba
. Nevim, co ti rikali prodavaci v obchode, ale bavlna krome toho, ze je na omak trochu prijemnejsi nez nylon ma jen horsi vlastnosti. Je tezsi, natahuje vlhkost a pomalu schne. Spousta rodicu kupuje detem velky spacaky, pak je dobry ty spacaky dole svazat, aby nezapadly deti a hlavne nevyhrivaly zbytecne cely spacak. Ja pro deti preferuju detske spacaky, ale chapu ze chce nekdo usetrit. Mame Hannah junior a spokojenost. Jo ted jsem si vsimla, ze mas dekace.. Noo, tak to nevim, jak to udelas s tim svazanim ![]()
Jeste me napadlo vzit si s sebou teplomer. Stan urcite trochu zadychate, zmeris teplotu kolik tam a je a podle toho vymyslis fusak pro Bena. Urcite to bude v pohode ![]()
Diky za odpovedi ![]()
Merino je ovci vlna, nekousava. Vlna je lepsi nez bavlna v tom, ze i mokra hreje. Funguje izolacne, takze v zime hreje, ve vedru chladi. Bavlna je dost nanic, co se tyce poticich se deti
Spacaky nemame s bavlnou, manzel mne sice ukecaval, ze jsou prijemnejsi, ale jednak Coleman, na ktery jsme koukali mel tu bavlnu docela nekvalitni, ze jsem mela pocit, ze by to hned prodreli a jednak to schnuti… Decka se pochopitelne nevzbudi, ani kdyz se pecou…
Jinak ty dekace od Pinguina jsou super, stahnout gumou se v pohode daji, nechtela jsem mumii, protoze tohle se da rozepnout a mit jako deku, s mumii nic neudelam.
No pro prte beru normalni zimni fusak a uvidime, tam je pocasi dost nevyzpytatelny.