Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
mám dotaz.Lze vychovávat už roční batole? Aby vědělo, co je mu dovoleno a co zakázáno?
Určitě, já malé říkám nenene, když dělá něco, co nesmí a myslím, že už teď v tom roce tomu rozumí, i když občas nedbá ![]()
Uřčitě. My už jsme v roce říkali dceři NE a chápe to. Vždycky se nafoukne ![]()
Já když trošku zvýším hlas.Tak už ví, žeto nesmí. Ale nekřičím na ni. Jenom je to jiný ton hlasu
Lze, ale je potřeba si uvědomovat, že ne všechno pochopí a že rychle zapomíná - takže když se domluvíte, že kočičí granule se nepapají, tak za hodinku se do té misky vnoří s naprosto čistým svědomím a musíte se domluvit znovu…já to řeším raději odstraněním zakázaných věcí, pokud to jde…věci, jako odpadkový koš prostě pilujeme neustále ![]()
Rozhodně. Nenechávala jsem si dítě skákat po hlavě a dělat ho, co se mu zamanulo, takže jsem vysvětlovala, zakazovala, odváděla pozornost… ze začátku to bylo jak do dubu, ale brzy pochopil (případně mě zkoušel což dělá občas dodneška a dělat bude
). Zkrátka stojím si za tím, že je potřeba začít nastavovat dítěti mantinely.
Určitě je dobré dávat najevo nelibost nad zakázanými činnostmi a o výchovu se pokoušet. Některé děti to už i poberou. Ale obecně bych neočekávala, že tak malé dítě bude nějak výrazně poslouchat, moje děti v tomto věku nějaké nenene absolutně nebralo, plácnutí po ruce si prakticky vůbec nespojili se zakázanou činností. Nějaké chápání přišlo tak o čtvrt roku později. Čímž neříkám nevychovávat, jen být velice opatrná ve svých očekáváních, co z té výchovy aktuálně poplyne, aby sis předčasně neodpravila nervy ![]()
Já už nenene říkám od 9 měsíců a zdálo se mi, že tehdy to pochopil, ale teď v 13 měsících si z toho moc nedělá. Taky se snažím vychovávat a na troubu pálí celkem reaguje i když to zkouší, ale na koš na odpadky nějak nereaguje, dneska ho musel prozkoumat ![]()
Moje zkušenost je, že chápe co nesmí, ale nedbá. Jak dělá něco co nesmí, tak na mě kouká, směje se a čeká až vstanu a půjdu mu to sebrat.
Případně se začne vztekat.
Já už zkoušela nenene, plácnutí po ručičce, odvézt pozornost, nic neplatí, možná někdy na chvilinku, ale za chvíli to dělá zase
Když řeknu nenene, tak mi přijde, že rozumí, ale nechce rozumět, i hlavičkou dělá jako nenene, ale je to prd platný, jede si dál to svoje. Nevadí mi, když šmejdí v lince, nebo v šuplíkách, chápu, že objevuje a je zvědavá, ale nechci, aby dlabala hlínu z květináče, vytahovala kabely ze zásuvky atd…Nechci na ní křičet, ani jí plácat, ale domluva nepomáhá, chápu, že je ještě malinká, ale většinou mi přijde, že rozumí až moc dobře, jen nechce rozumět
![]()
Já ještě důrazné NE doplním vysvětlením. Mám pocit že tomu trochu rozumí. Já to navíc musím dělat duo, protože starší se po mladší ve všem opičí, místo aby šel příkladem.. ![]()
Párkrát řeknu ne, odvedu pozornost když to nezabere přijde na řadu plácnutí.
@Aspera píše:
Moje zkušenost je, že chápe co nesmí, ale nedbá. Jak dělá něco co nesmí, tak na mě kouká, směje se a čeká až vstanu a půjdu mu to sebrat.Případně se začne vztekat.
jo, dneska na kroužku byl chlapeček, co pořád chodil otevírat dveře třídy (za dveřmi jsou hned schody dolů, takže nebylo úplně žádoucí, aby je otevíral). Přiběhl ke dveřím otevřel je, usmál se a pravil „Tytyty“
A chudák jeho matka jen lítala zavírat dveře, ale nějak nesdílela veselí nás ostatních, bylo to fakt roztomilé ![]()
Dceři je 15 měsíců a vždy, když udělá co nemá, vysvětlujem a dáme najevo zvýšením hlasu, že to či ono nesmí. Když provede něco vážnějšího - jako například: tuhle se tak vztekla, že chňapla hrnek a majzla s ním o zem, tak jsem ji plácla přes ruku
Nejsem zastánce tělesných trestů, ale plácnutí mi příjde jako nejúčinnější ![]()
@Etcetera78 píše:
jo, dneska na kroužku byl chlapeček, co pořád chodil otevírat dveře třídy (za dveřmi jsou hned schody dolů, takže nebylo úplně žádoucí, aby je otevíral). Přiběhl ke dveřím otevřel je, usmál se a pravil „Tytyty“A chudák jeho matka jen lítala zavírat dveře, ale nějak nesdílela veselí nás ostatních, bylo to fakt roztomilé
Tohle si dokážu živě představit. Chudák maminka. I když být tam já s malým, tak musím startovat ještě rychleji, jak jsou někde otevřené dveře, už je pryč.