Rodičák - přijdu o něj?

8.8.16 20:37

Rodicak?! Prijdu o nej?

Zdravim maminky, verim ze mnoho z vas resilo podobnou situaci a tak mi poradite. Mam syna,2,5 roku, se kterym jsem na povinne 4 lete rodicovske dovolene. pred 3 mesici jsem zacala pracovat na dohodu. UP mi sdelil, ze je jim v podstate jedno kolik vydelavam a rodicak mi zkracovat nebudou a tudiz se mi bude prispevek vyplacetjeste cca rok. Mesic na to jsem si zajistila mateeskou skolku, kam syn nastupuje mesic pred 3. narozeninami a ja prejdu na hpp. Jsem oficialne jedinym rodicem dotete a od jeho 10- ti mesicu nemam narok na zadne pridavky ani ulevy. takze jedeme 3800 k cmesicne. vic ani korunu. A tak se ptam, zanikne mi rodicak, jakmile prejdu na HPP a kluk pujde do skolky? dwkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20767
8.8.16 20:39

Nezanikne. K rodičovskému příspěvku si můžeš vydělávat jak se ti zlíbí a od dvou let věku dítěte může dítě navštěvovat školku také neomezeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17019
8.8.16 20:40

Ne, nepřijdeš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20067
8.8.16 20:41
@Erynie Kleió píše:
Zdravim maminky, verim ze mnoho z vas resilo podobnou situaci a tak mi poradite. Mam syna,2,5 roku, se kterym jsem na povinne 4 lete rodicovske dovolene.

Kde? V ČR není rodičovská dovolená povinná a lze ji vybrat max. do věku 3 let dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5025
8.8.16 20:46
@eumedon píše:
Kde? V ČR není rodičovská dovolená povinná a lze ji vybrat max. do věku 3 let dítěte.

Paní myslí evidentně rodičovský příspěvek. Už mi to slovickareni tady trochu leze na nervy. V některých dotazech to mate, tady je naprosto jasný, jak to mysli.
Edit. překlep.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5808
8.8.16 20:47
@eumedon píše:

to je zvlastni, ze mam od porodu a ctyrletou variantu, na zvoleni kratsi nesplnujem(mozna bysme splnovali, ale tahle vyhovuje…) podminky…to do tech tri let ditete asi neklapne… :roll: a taky myslim, ze se bat nemusis @Erynie Kleió

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21889
8.8.16 20:53

@Gosi zlato, rodicovska dovolena je omluvenka v praci max. do 3 let ditete. Ty i zakladatelka myslite rodicovsky prispevek, coz je socialni davka.
Zakladatelko, o penize neprijdes. Budes chodit do prace, dite do skolky a k platu ti bude chodit i rodicovsky prispevek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.16 21:02

Vsem dekuji, preci jen jeste zajdu na UP si to potvrdit. a po tech 4 letech budu mit ulevu na danich? to jen tak mimo tema…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.8.16 21:08

Já měla rodičák na 3 roky malá šla do školky když měla 2 a půl roku a já na hpp a rodičák mi šel pořád normálně jediné co jsem nemohla byl paragraf na malou ;-) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21889
8.8.16 21:34

@Erynie Kleió já myslím, že odpočet na dítě si můžeš dávat rovnou. Stejně tak proplacení ročních nákladů na školkovné do určité výše. Ale to se spíš poptej u sebe v práci účetní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4190
8.8.16 22:21

Úlevu na dítě si můžeš uplatňovat hned a v ročním zůčtování doložíš výši platby za školky a bude ti také zohledněna (zde záleži jak moc si budeš vydělávat, možná nebude z čeho školku uplatnit. Tj. sleva na dani za poplatníka a dítě bude vyšší než skutečně odvedená daň).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102359
8.8.16 22:52

@yweta Školka se uplatňuje „dříve“ než dítě a dítětem lze jít do mínusu… tedy školku nelze uplatnit pouze tehdy, pokud by veškerou daň pokryla pouze sleva na poplatníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
9.8.16 10:17
@eumedon píše:

Mám taky čtyřletou variantu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102359
9.8.16 10:27
@dalmati píše:
Mám taky čtyřletou variantu :think:

Opět a znovu, nemáš žádnou 4 letou variantu rodičovské dovolené, ale pobíráš čtyřletou variantu rodičovského příspěvku, což jsou 2 naprosto jiné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
9.8.16 10:56
@j.a.n.i1 píše:
Opět a znovu, nemáš žádnou 4 letou variantu rodičovské dovolené, ale pobíráš čtyřletou variantu rodičovského příspěvku, což jsou 2 naprosto jiné věci.

Ne, jsem OSVČ. Po celé ty 4 roky mohu být OSVČ na vedlejší činnost a platit nižší odvody nebo míst pozastavenou živnost a pak se vrátit. Nejsem zaměstnanec. Zaměstnavatel musí držet rodiči místo 3 roky, ale může klidně i ty 4. (což už ovšem není jeho povinnost, záleží to na domluvě) Pak se to ovšem sice jmenuje neplacené volno, ale v okolí skutečně znám případ, když žena-zaměstnanec byla na 4 roky doma a pak se vrátila do předchozího zaměstnání. Takže i tohle je možné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat