Rodičovská, výpověď v práci

41882
24.11.16 17:55

Rodičovská, výpověď v práci

Ahoj holky, jdu si pro radu. :mavam:
Rodičák na mladšího syna mi končí v září 2017, měla jsem ho do 3,5let syna, aby to navazovalo se školkou. Malý se narodil v dubnu 2014.
Do práce, kde mám smlouvu na dobu neurčitou se vracet nejspíš nebudu. Kdy a co zařídit právě v práci? Už v dubnu? A podat výpověď nebo jak na to? A nebo to celé řešit, až terpve, když mi skončí rodičák? Zase nevím, budu si chtít hledat něco jiného, takže co když by mi nabídli nástup o něco dřív a já byla přitom stále v HPP někde jinde. Neporadíte, jak se tohle správně dělá? Je to možná zmateně napsané, ale nevím přesně, jak položit otázku. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33005
24.11.16 17:58

@lyrica Začít to řešit nejpozději dva měsíce před tím, než ti skončí nahlášená rodičovská dovolená, protože po skončení RD tě jinak očekávají druhý den v práci. A pokud budeš dávat výpověď ty, tak počítat s tím, že je tam dvouměsíční výpovědní lhůta, nedohodneteli se jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
24.11.16 18:02

@Svistice a lze dát výpověď v průběhu rodičovské? Já doufám, že se jinak dohodneme, protože já prostě skrz děti a směny manžela směnnost v mé práci prostě nedokážu nakombinovat. A nechci být vázaná s další prací na to, že jsem zaměstnaná někde, kam se stejně vrátit nemůžu. Jestli jsem to napsala srozumitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.11.16 18:04

@lyrica Pracovní poměr Ti trvá, takže samozřejmě můžeš dát výpověď kdykoliv během rodičovské (ta Ti samozřejmě končí ukončením pracovního poměru).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
24.11.16 18:06

@Svistice super, moc díky za odpověď. Musela jsem nad tím pořád přemýšlet, i když je relativně ještě čas. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
24.11.16 18:20

@Svistice jo a vidíš, když jsi tak šikovná :mrgreen: :oops: Když bych tedy dala výpověď dřív, pobírala bych rodičák. Tak do té doby, než bych našla zaměstnání je to s pojištěním jak? To si pak musím platit sama?
Omlouvám se za blbou otázku, ale v tomhle směru jsem úplně tupá :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
24.11.16 18:44

@lyrica V době, kdy pobíráš rodičovský příspěvek, platí za tebe zdravotní pojištění stát, ale měla bys to zdravotní pojišťovně nahlásit po skončení pracovního poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
24.11.16 18:47

@Lendeš díky moc, myslela jsem si to. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
24.11.16 20:18

@lyrica : a hlavně rd mas jen do 3 let ( tedy do dubna ), to že máš asi rp až do srpna je něco jiného. Co jsi hlásila v práci? Kdyby jsi chtěla byt doma do srpna, musela by si zažádat o neplacené volno ( od toho dubna ) ale zaměstnavatel ti nemusí vyhovět. Takže pokud na malý 3 roky v dubnu, tak výpověď musíš podat 2 měsíce předem ( takže tak do konce ledna ) a nebo dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
2.12.16 19:33

@myskalucka nemusí vyhovět..a jak se to tedy dělá, když v tom případě není kam,,dát,, děti? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
2.12.16 19:35

Teda řeknu Vám upřímně, jsem z toho dost zmatená. Firma, kde jsem zaměstnaná změnila majitele a s tím je tam i jiná personální, která, když jsem si loni přišla pro papír ohledně daní, nevěděla, co do toho napsat. Takže to asi bude zábava. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
3.12.16 08:03
@lyrica píše:
@myskalucka nemusí vyhovět..a jak se to tedy dělá, když v tom případě není kam,,dát,, děti? :think:

V případě, že ti zaměstnavatel nevyhoví s neplaceným volnem a nemáš kam dát děti (nechceš/nemůžeš shánět ani např. chůvu na těch pár měsíců), tak musíš dát výpověď před skončením RD nebo ukončit pracovní poměr dohodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
3.12.16 14:53
@lyrica píše:
@myskalucka nemusí vyhovět..a jak se to tedy dělá, když v tom případě není kam,,dát,, děti? :think:

Tak když nemůžeš nastoupit zpět do práce, tak nezbyva než ukončit pracovní poměr buď výpovědi ( tam je 2 mesicni lhůta a musí se podat min. 2 měsíce před nástupem ) a nebo dohodou. Ze zákona je povinnost držet ženě místo 3 roky a pak je moznost neplaceného volná, což není pro zaměstnavatele povinnost, ale benevolence, když ti vyhoví. A dítě není kam dát? Vždy jsou možnosti, kam ho dát ( bohužel někdy stojí víc, než je nám milé ), ale pokud si žena chce udržet místo, tak těch pár měsíců se to vydrží než dítě nastoupí do státní školky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41882
7.12.16 10:43

@myskalucka já si to místo ovšem udržet nechci, protože směnnost v mé práci nezkombinujeme s manželem. Mám v péči mámu na vozíku a někdo musí být doma. To jen jako dodatek, protože do práce se samozřejmě chystám, ale ne do té původní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat