Rodičovský příspěvek - další těhotenství

1
26.11.25 10:50

Rodičovský příspěvek - další těhotenství

Dobrý den,
Chci se zeptat ohledně rodičovské příspěvků. V prosinci začnu pobírat rodičovský příspěvek. S přítelem plánujeme další dítě. Kdyby se nám to povedlo třeba v nejbližší době, jde potom vybrat zbytek rodičovského příspěvků. Bylo by to naše třetí dítě.
 Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3162
26.11.25 10:52

Ano, je tam nějaká novinka nějaký ten pátek. Pokud si dobře pamatuji, tak pokud jeden z rodičů pracuje, tak můžeš o zbytek nevyčerpaného RP zažádat o vyplacení.

GPT to popisuje takhle:
Jednou z podmínek pro jednorázové vyplacení zbylé částky je, že alespoň jednomu z rodičů je možné ke dni narození nejmladšího dítěte „stanovit denní vyměřovací základ“ (DVZ), nebo že alespoň jeden z rodičů je považován za samostatně výdělečně činnou osobu (pro účely důchodového pojištění).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
26.11.25 11:09
@Sib22 píše: Více

Hele, jo, jde to, ale má to pár fíglů 😊. Když otěhotníš dřív, než stihneš vybrat celý rodičák, tak o ten zbytek úplně nepřijdeš – můžeš ho dočerpat, dokud ti nenaskočí nový mateřský na další mimčo.
Jakmile začneš brát novou mateřskou, ten starý rodičák automaticky končí. Ale pokud to vyjde tak, že mezi tím budeš mít pár měsíců, klidně si ten zbytek můžeš vybrat.
Hlavně si to pak pohlídej na úřadě, tam ti přesně spočítají, kolik ti zbývá a jak to nejlíp navázat, aby ti nic neuteklo. ❤️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10863
26.11.25 11:11
@lucka588 píše: Více

Nic neutece. Doplati to jednorazove, pokud jde stanovit DVZ u jednoho z rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.25 11:37

Řeším něco podobného. Přijdu si jak blbeček, protože jsem volala na úřad práce i pojišťovnu a tam mi opatrně řekli, že asi ano, ale že budou od ledna nějaké změny a…

Jsem těhotná.
Mám smlouvu na dobu neurčitou, aktuálně jsem ale na neplaceném volnu do nástupu na MD.
Nejmladšímu dítěti byly už 3 roky, mám do jeho 4 let (což bude v létě) nastavené pobírání RP.
Chtěla jsem vybrat RP před nástupem na novou MD.
Nastupovat na novou MD můžu mezi koncem února a začátkem března.

Myslela jsem, že si nastavím v Jendovi pobírání RP do února = do 28.2. a na MD nastoupím 1.3. a budu mít jistotu, že mi nikde nevzniknou nějaké mezery a přeplatky a nedoplatky. Ale nikdo mi nebyl schopen říct: Jo, takhle OK, pani. Ale přece to dává smysl, nebo…? Nebo jsem blbá já?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.11.25 11:38

A nedozvěděla jsem se, co to je za změny, paní na VZP byla nejistá a že si mám zavolat v prosinci. :nevim: :mrgreen: (Tam jsem se ptala, aby mi nevznikla doba, kdy bych měla být na VZP jako osoba pečující o dítě do 7 let, ale to jsem nezaznamenala.)

• Citovat
  • Upravit
35864
26.11.25 12:37

Pokud spíš podmínky tak ti zbytek doplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat