Rodičovský příspěvek - úřednický šiml :(

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6
25.9.17 14:50

Rodičovský příspěvek - úřednický šiml :(

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu či zkušenosti. 28.8. se nám narodila 2.dcerka do té doby jsem byla na rodičovské s první dcerou (25měs), dávky jsem měla nastavené do 31.8. na první dceru, protože mimčo se mělo narodit až v září, no chtělo se jí dřív. dnes mi na úřadu řekli, že to budu muset vracet (větší částku než jsem dostávala, protože mi dopláceli do 220tis.) to je asi jen takový povzdech to s tím asi nic neudělám :,(.
jenže. měla jsem smlouvu na dobu určitou, která již skončila. takže jdu rovnou na rodičovskou, a denní vyměřovací základ podává manžel. moje blbost je, že jsem šla rovnou na úřad práce pouze s papírem od zam-tele. denní vyměřovací základ mi tedy potvrdí ještě jinde. ale baba na úřadu práce mi řekla, že denní vyměřovací základ se vypočítává z příjmu za 12kalendářních měsíců a musí to být u stejného zaměstnavatele. má pravdu? nikde jsem tuto podmínku nenašla. manžel je ve firmě od 1.9.2016 a k 1.8.2017 povýšil čímž se mu změnilo i působiště firmy - je to koncern původně měl razítko se sídlem v Hlinsku, teď spadá pod Modřice. on je stále na stejné židli, papíry mu vyřizuje stejná baba na personálním..
to opravdu kvůli tomuto budu muset jít na 4roky rodičovské? :zed:
a ještě otázka: až po 12 měsících kdy bude pracovat tedy u stejného zaměstnavatele (i razítkově) budu si moci změnit rodičovskou na kratší dobu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101534
25.9.17 15:00

@kiwikik Motáš 2 věci dohromady - pro nárok se počítají všechna zaměstnání, ale výše příjmu se dokládá jen z toho posledního. A to buď za 12 měsíců nebo za kratší dobu, pokud tam byl méně, ale tedy pokud to má jedno IČ, tak je to stále stejný zaměstnavatel, bez ohledu na různé adresy či pobočky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
25.9.17 15:03

@kiwikik Jestli jen povýšil, tak je to pořád stejný zaměstnavatel, ne? Pokud by byl zaměstnán u jiného zaměstnavatele, dokládal by ty příjmy jen od jiného zaměstnavatele, i kdyby to bylo za kratší dobu. Příjmy se standardně dokládají za 12 měsíců, ale pokud poslední pojištění netrvalo tak dlouho, tak se dokládají za kratší dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
25.9.17 15:06

No vycházím z toho co mi řekla baba na úřadu práce. IČ je různé. takže na ossz půjdu s papírem s potvrzenými příjmy za 1 měsíc (nový zam-tel). a mám tedy nárok, když manžel za 12kal. měsíců pracoval u dvou firem? podle té baby ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
25.9.17 15:09

Lendeš: povýšil a tím změnil papírově působiště. dle IČ je to jiný zaměstnavatel i když je to stejná fabrika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5707
25.9.17 15:33

@kiwikik V tomhle ti přesně neporadím, ale od ledna nebudou muset na 4letou rodičovskou ani rodiče bez příjmu, platí nová pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
25.9.17 15:43

Jsem na tom podobně jako ty a bylo mi řečeno, že pokud přecházím z jednoho rodičaku na druhy, můžu si délku zvolit. Taky jsem si ho dala do tří let věku dítěte, beru 6tisíc. Peníze jsem vracela taky. To se nedá nic dělat. Sice mi to přijde postavené na hlavu, ale neudělám s tím nic.

• Citovat
  • Upravit
16098
25.9.17 15:47

@kiwikik Jestli ti smlouva na dobu určitou skončila až v průběhu pobírání první PPM nebo prvního RP, tak můžeš i přes sebe volit až do výše 7600,–Kč/měsíčně (což je asi na 29 měsíců, takže ani ne do 2,5 let věku dítěte).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
25.9.17 15:54

@zrcadlo jak? smlouva mi skončila v průběhu první PPM - odcházela jsem na ni 6/2015, smlouva končila 9/2015

@Martina D. a nová pravidla, doufám budou platit i pro ty co zažádali ještě postaru..

jinak jsem volala na ossz. jim je jedno kolik má manžel za 12měs. zam-telů, potvrdí ten jeden měsíc. nárok mám pokud 12měs. pracoval (což pracoval bez přestávky, nemocenské atd.) jak tohle ale doložím? nepotřebuju ještě jeden papír?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.9.17 15:57

Ahoj ženy mám dotaz na rodičovský příspěvek

Ahoj mám dotaz když jsem nikdy nepracovala a zažádam si o RP můžu si ho dát ma tři roky? Děkuji za odpověď ps: sem nová omlouvám se za dotaz tu a děkuju že odepisete

• Citovat
  • Upravit
101534
25.9.17 16:13

@kiwikik Nijak, OSSZ to ví a na tom papíře pro UP, kter ti oni potvrdí se neuvádí za jak to bylo dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
25.9.17 16:15
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz když jsem nikdy nepracovala a zažádam si o RP můžu si ho dát ma tři roky? Děkuji za odpověď ps: sem nová omlouvám se za dotaz tu a děkuju že odepisete

Pokud bys chtěla na 3 roky, tak musíš žádat přes DVZ tatínka dítěte (tedy pokud s ním žiješ) jinak bys v současné chvíli měla na 4 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
čundračka
25.9.17 16:18

@Gumidci Nežiju děkuju a teď sem se dočetla že by to mělo jit od 1.1.2018 udělali nový zákon a bude platit na nový rok. Miminko se narodi v prosinci tak to je dobrý děkuju :palec:

• Citovat
  • Upravit
16098
25.9.17 16:19

@kiwikik Pak jsi mohla tady ve formuláři žádosti v části F (volba výše dávky) napsat, že žádáš výši X (max. 7600) a pod tím tu druhou možnost (že se na tebe vztahuje druhá odrážka výše)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
25.9.17 16:41

@zrcadlo díky. už si připadám jak debil. a kdybych se rozhodla pro tuto variantu co jim musím doložit? musím znovu na ossz s potvrzením mých příjmů před 1.PPM nebo rovnou na UP? vždyť už to tam mají..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat