Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré ranko, jak se prosím projevili roupi u vašich dětí? Dcera se včera v noci vzbudila a křičela že jí bolí zadeček, svlékla jsem jí, koukam a teď nevim jestli se mi to zdálo nebo to byl kolem pipinky ten bílý mastek ale přišlo mi to jako červík
Lzou prý ven a kladou večer vajíčka, ale že by lezli takhle dakeko
Pak. už to tam nebylo. Ráno jsme zkoumali hovínko a nic. Musí tam být viditelní červíci nebo ne? Nevím jedtli zajet na pohotovost nebo co podnikat, co jí mohlo takhke večer bolet? Děkuju za reakce
Většinou večer nebo brzy ráno jsou vidět když roztáhneš zadeček takovy malinky bílý jak nitky, ale úplně ven nelezou. Nevim, jestli se u vás dá koupit i bez předpisu v lékárně, na pohotovosti s tím asi budes čekat věky
to zase neni tak akutní, i když je to nepříjemný. My měli dvakrát po roce ![]()
Příspěvek upraven 08.11.25 v 09:14
@Velryba černá píše: Více
Aha, tak u nas v Německu koupíš, sice to stojí asi 30€, ale o víkendu to bylo lepší než čekat do pondělí k dětský a je to teda mega hnusný
Molevac
@pikola píše: Více
Za mne je to kravina a něco volně prodejného by být mělo. Ale co naděláme, no.
@pikola rano jsem koukala a nic tam nebylo prave. Tzn podle toho co pises, nemuzou lezt az tak daleko a me uz z tech deti asi hrabe ze vidim cerviky vsude
Koukala jsem ze se u nas prodavaji nejake bylinne sirupy, a na pohotovosti by to byly zase 4 hodky a dalsi nachytany bacil pocitam ![]()
Dcera v noci křičela, že ji bolí pipka. Koukla jsem a vedle pysku jí lezl bílý červík. Hned jsem ji umyla. Ráno nic a ve stolici taky nic. Jak na pohotovost nejezdím ani s vysokými horečkami, tak tehdy jsem ji vzala. Byla to totiž noc z velikonočního čtvrtka na velikonoční pátek a čekat do úterý se nám nechtělo, aby to roznesla na další sourozence nebo rodiče. Navíc v úterý už byla zaléčená a mohla do školy. Dostali jsme Vermox pro celou rodinu. Nejmladší pak měla ve stolici mrtvé červíky.
Jen jsem pak dostala kázání od pediatry, že s roupy se na pohotovost nechodí. Když jsem jí řekla, že to byl velikonoční pátek, tak se docela uklidnila.
Doktorka na pohotovosti mě dost překvapila, protože mimo jiné dceři měřila teplotu a tlak, poslechla ji. Vždyť stačilo předepsat Vermox a mohly jsme jet domů. A kdyby šlo bez předpisu koupit něco účinného, tak s tím ani nebudu doktory otravovat.
A kupodivu tam kromě nás byly jen 2 horečky.
Příspěvek upraven 08.11.25 v 11:37
Tak ja to v noci opet vysetrim a uvidim, pokud neco najdu, tak zavolam v pondeli pediatrovi ![]()
Zkušenost máme také, ale vždycky byli vidět v noci cervici nebo ráno vajíčka. Vermox naštěstí zabral hned (i když spíš psychicky) a byl klid.