Rozbor vody - je pitná?

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
36
30.6.23 14:35

Rozbor vody,je pitná?

Ahoj holky, nechali jsme si testovat vodu ze studny, jestli je pitná. Už mám rozbor, moc tomu teda nerozumím, není tam přímo napsáno, jestli je pitná nebo ne. Já si myslím, podle těch výsledku, ze asi není. Pokud tomu někdo rozumí, tak bych byla rada jestli by mi k tomu někdo neřekl víc 😀 dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68920
30.6.23 14:40

Nejsem teda odborník přes vodu, ale v pravém sloupečku máš limity a opravdu nemálo hodnot je několikanásobně převyšuje (vč. e.coli, koliformních bakterií…). Někde je limit čistá nula a nález v řádu stovek. Otázka, co to udělá po převaření - bakterií byses zbavit mohla, ale dusičnanů ne a těch je tam šestinásobek povoleného limitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
30.6.23 14:41

Ne, fakt není. Plná bakterií. V tom sloupečku „limit“ je, kolik by tam mělo být, aby byla pitná (tj. mělo by jich být 0 a máš jich tam 1000). Vše, co je tučně, je nad limit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4277
30.6.23 14:44

Není pitná a to ani po převaření (kvuli dusičnanům). Připadá mi, že vám tam stéká voda z nějakých hnojených polí.

Můžete zkusit oslovit nějakou firmu, co prodává filtrační zařízení, jestli by toto uměli vyčistit, ale nebude to asi levné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9670
30.6.23 14:49

Není, ani omylem. Pravděpodobně vám do ní prosakuje septik (bekterie, dusičnany).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115728
30.6.23 14:49

Vždyť to tam máš, že není pitná. Bakterie mimo limit. Studnu vyčistit, použít pak savo na studny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11796
30.6.23 15:05

Nemáte někde v okolí pole nebo nepasou se vám tam někde v okolí nějaká zvířata?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9275
30.6.23 15:50

Určitě není pitná ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
30.6.23 16:19

Cokoli tučně ve výsledcích je mimo rozsah. U něčeho stačí dokonce i hodnota 5 a je to off, když tam nesmí být nic. Ale souhlasím, že by jeden očekával i nějaké vyhodnocení toho testu. U studny je hloupé to, že i když 1.7. vyjde pitná, 14.7. už to tak být nemusí- stačí déšť, nebo nějaký únik v okolí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4385
30.6.23 16:55
@monica2304 píše:
Ahoj holky, nechali jsme si testovat vodu ze studny, jestli je pitná. Už mám rozbor, moc tomu teda nerozumím, není tam přímo napsáno, jestli je pitná nebo ne. Já si myslím, podle těch výsledku, ze asi není. Pokud tomu někdo rozumí, tak bych byla rada jestli by mi k tomu někdo neřekl víc 😀 dekuju

To co je tučným, je nadlimit, takže bohužel, ale tohle opravdu pitná voda není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41791
30.6.23 17:00

Není, je tam velká kontaminace fekálními bakteriemi. A vysoké dusičnany. Jedině zkusit studnu vydezinfikovat (třeba savo), vyčerpat. Ale jestli proniká něco z okolí, asi to nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10726
30.6.23 17:01
@Ivan PPZ píše:
Cokoli tučně ve výsledcích je mimo rozsah. U něčeho stačí dokonce i hodnota 5 a je to off, když tam nesmí být nic. Ale souhlasím, že by jeden očekával i nějaké vyhodnocení toho testu. U studny je hloupé to, že i když 1.7. vyjde pitná, 14.7. už to tak být nemusí- stačí déšť, nebo nějaký únik v okolí…

A pak se tedy naskyta otazka, proc delat rozbory. :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
30.6.23 17:23
@Ivan PPZ píše:

I u vrtaných? Tam bych takové výkyvy neočekávala. (což ale, tipla bych, nebude tento případ)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
30.6.23 18:45

U studní je to složité- lepší to bude u vrtaných, ale nějaká „jistota kvality“ bude jen u opravdu hlubokých, které se dostaly pod nějaké nepropustné vrstvy a „nemá“ na ně vliv povrchová „situace“. Jenže s obecný poklesem hladiny spodních vod nastávají nebývalé situace, takže se i tohle může měnit. Takže ano, kontrola kvality vody pomůže, ale výsledek platí jen k tomu datu odběru a nikde není dáno, že to za měsíc bude stejné.
A u něčeho pomůže desinfekce study, případně převaření, ale jsou položky, na které tohle nemá žádný vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
1.7.23 21:58

Ahoj, s rozbory mám bohatou zkušenost, i když ne ze studny, ale z vodovodního kohoutku.
Vše, co je v rozboru tučně, je mimo limit a dle zákona nesplňuje kvalitu pitné vody.

Naprosto zásadní jsou první tři ukazatele, které musí být vždy nula. U vaší vody tyto tři ukazatele jednoznačně dokládají ČERSTVÉ fekální znečištění vody - doslova vám tam odněkud tečou hov.na, pravděpodobně ze septiků, splaškové kanalizace, splachů z pole hnojeného organickými hnojivy apod.

Čili tak, jak ta voda je, tak rozhodně není pitná. Pokud se napijete, očekávejte nevolnost, průjmy, zvracení, bolest hlavy…

Ostatní ukazatele, které jsou mimo limit, už nejsou tak tragické, i když dlouhodobé pití vody se zvýšenou konduktivitou (obsah solí) může být chuťově nedobré, je to, jako byste pili každý den „lázeňskou vodu“ a taky to může trochu projimat a způsobovat bolest hlavy.

Voda má taky zvýšenou tvrdost, takže i kdyby byla jinak nezávadná, budete mít po každém převaření vody bílý povlak v konvici. V tvrdé vodě se i špatně vypere prádlo. U tvrdosti vody je to s limity trochu jiné - sice limit přesahuje, ale tvrdá voda se považuje za prospěšnou pro lidský organismus, proto se výsledek většinou nevyhodnocuje jako problematický.

Každopádně, zkontaktujte nějakou firmu na úpravu studniční vody, pošlete jim tento rozbor a oni podle něj navrhnou řešení. Doporučuju takhle obeslat klidně 3 až 5 firem. Každá totiž může nabídnout něco trochu jiného, za jiné peníze a hlavně se dívejte na to, kolik bude stát celoroční údržba.
Já osobně jsem si nechala instalovat sice dražší řešení, ale na celkový provoz vyjde levněji než řešení od jiné firmy, které se původně tvářilo jako cenově výhodnější.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný