Rozchod manželů, na co mám nárok?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rozchod manželů, na co mám nárok?
Ahoj,
můj problém je asi trošku jiný, než ty, co by se tady měly řešit, přesto ale doufám, že mi pomůžete. nechci tady rozebírat co a jak, jen mi jde o to, že manžel se o víkendu bude stěhovat a mě by moc zajímalo na co mám vlastně nárok, myslím teď sociální příspěvky, protože jako maminka na mateřské zatím nemám ani na zaplacení bytu
taky nevím jestli je třeba a by manžel měl hned změněné trvalé bydliště, nebo to není potřeba.
a ještě jednu otázečku si dovolím položit. nevíte náhodou některá jak mám vyřídit svěření malého do péče, je to potřeba? a jak často má tatínek nárok vídat prcka?
Já vím je to asi všechno docela zmatené, ale jsem teď v docela složité situaci a opravdu mi pomůže každá odpověď.
díky a hezký den
Kitten
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahojky, zatím ne. To plánujem až nejdřív za půl roku. (dohodnutý rozvod)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kitten, dokuk nejste rozvedení a budete žít odděleně, tak záleží jen na Vás jak se dohodnete ohledně výchovy dítětě a ohledně financí.
Před samotným rozvodem proběhne nejdříve stání o tom, komu bude dítě svěřeno do péče a kdy ten druhý bude moct dítě vídat.
Většinou je to jeden víkend za čtrnáct dní, týden o prázdninách a nějaký den o Vánocích. Samozřejmě záleží na tom, jak spolu budete vycházet a jestli bude manžel chtít dítě mít i mimo stanovené dny soudem, tak jestli ty mu vyhovíš. Ale to je potom už jenom na Vás.
A zároveň se řeší alimenty na dítě dle platu manžela.
Pak je stání (nebo může být rovnou při tom o dítě) kvůli finančnímu a majetkovému vyrovnání. Když k soudu přijdete a budete mít sami spolu dohodu o majetkovém vyrovnání, tak je to lepší. U soudu jsou to pak hrozný tahanice, když se ti dva nedomluví.
No a pak, když tohle všechno máte, tak je první rozvodové stání. Tam musíte prokázat, že spolu nějaký čas nežijete. Možná vás budou zkoušet zlomit, ať to ještě zkusíte…, ale většinou je napoprvé nebo napodruhé manželství rozvedeno.
Můj brácha se před dvěma roky rozváděl a bylo to docela peklo. Nechci tě strašit, ale oni dva se nedohodli na ničem a dost se nesnášeli, tak proto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
je to tak ako pise Luci.....
ja sama som rozvedena…a prezila som to tiez a nezavidim ti tie tahanice…drzim palce aby to prebehlo rychlo a netrpelo tym dieta…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
kitten, nejlepší bude, když zajdeš na sociálku v místě bydliště, tam ti poradí nejlíp. i když nevím, jestli máš na něco nárok, když máte jakoby s manželem společnou domácnost - sociální dávky se vypočátávají podle osob v domácnosti. asi by musel manžel rychle změnit bydliště. ale tam ti to řeknou přesně.
jinak rozvod - velmi orientačně - máš nárok na polovinu věcí získaných během trvání manželství nebo na kompenzaci jinými věcmi (např. ty si necháš auto a chatu a mně zůstane byt.trošku problém bývá, když jsou hypotéky nebo jiné úvěry.
doporučuju konzultovat s právníkem - na webu se dají najít bezplatné právní poradny, kde tě aspoň trochu nasměrujou, co a jak. a na tu sociálku určitě dojdi, možná existuje nějaké rychlé řešení pro tyto případy
držím palce, ať to všechno dopadne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kitten,já si myslím,že pokud manžel odejde a ty máš jen mateřskou,je povinen ti platit výživné na dítě a na tebe,jako manželku.Právě proto,že jste dosud manželé,musíte mít stejné finanční zabezpečení a to tím,že odejde,tak ty mít nebudeš.
Ale opravdu bude lepší,když to poradí na sociálce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jana32 píše:
Kitten,já si myslím,že pokud manžel odejde a ty máš jen mateřskou,je povinen ti platit výživné na dítě a na tebe,jako manželku.Právě proto,že jste dosud manželé,musíte mít stejné finanční zabezpečení a to tím,že odejde,tak ty mít nebudeš.
Ale opravdu bude lepší,když to poradí na sociálce.
Ano, to je pravda, má vyživovací povinnost vůči dítěti, ale také vůči tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bohužel dokud nejsi rozvedena, tak nemáš nárok vůbec na nic. Taky žijeme oddělené, rozvod se táhne od října, ještě není naplánováno žádné stání jen porad píší dopisy od soudu a my na ne reagujeme, manžel uznává jen dítě z prvního manželství a na to také platí, na nás už mu nechce zbyvat, tak já mám 3800 rodicak, za garsonku platim 5000 a manžel se se svou matkou a bývalou smějí a úřady taky
- Citovat
- Upravit