Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda, chtěla bych se zaptat, jestli mmáte někdo s tímto zkušenosti.
Ve 30tt se na ultrazvuku zjistilo zozšíření, které se po porodu potvrdilo. Malý má teď 3měsíce, rozšíření je na pravé 4.stupeň, na levé 2.stupeň, reflux potvrzen z rentgenu nebyl, čeká nás urologie a pak se prý uvidí co dál, nadále máme sledování v nefro poradně…operace by prý byla ožná až kolem 1 roku věku, al erdoufám, že nebude třeba, prý se může stát, že s růstem se vše vyřeší samo, ale nevím, nemáte někdo podobnou zkušenost??
![]()
Ahoj, už tu podobné diskuze jsou, mužeš se tam kouknout
jinak my měly skoro stejný nález, reflux neměl, pro datum operace jsme si jely v 10 měsících a to už nebyla potřeba, což se stává naštěstí často, v září mu bude 6, jedna ledvina je uplně v pořádku, druhá sťupeň 1-2, letos poprvé jdeme na kontrolu až po roce, malej sportuje dělá judo, hasičský sport, tenis, jezdí na kole prostě docela akční dítě a hlavně naprosto bez omezení, držím palce ať to u vás má podobný průběh, jestly tě ještě něco bude zajímat napiš sz
Já ve screeningu nic neměla, dokonce ledviny okukovala dr. hooodně poctivě bo manželův bratr má ren duplex. Po narození dělali UZ ledvin už na novorozeneckým jako screening a tam měl rozšíření. Bylo nekonstantní - měnilo šířku i během jednoho UZ vyšetření. Jednu chvílu to vypadalo i na hydronefrozu. Ale pak se to zlepšilo zpátky na „jen“ malé rozšíření (stupeň nevím). Prcka kontroluje nefroložka, pak při tom rozšíření byl prcek i na urologii, chodí po čtvrt roce na UZ a 2× byl na scintigrafii. Zatím se to drží stejné. Jen při teplotě, když k tomu není kašel a rýma, nabírám moč na kultivaci a posílám do laboratoře. Aby se když tak zachytila infekce včas.
Příspěvek upraven 23.03.15 v 17:23
Díky za informace, snad se nám to všechno povede jako vám, a bude vše v pořádku ![]()
jsme na 26.9. objednaný na scintigrafii do HK, tk pak se snad už něco zjistí, nejvíc mi vadí, že mi každý doktor říá něco jiného, jeden, že je to v pořádku, ale je třeba to řešit a pak se dozvím, že je vše zase úplně špatně…tak nevím, uvidíme
![]()
Ještě jsem se chtěla zeptat, máme i zakázané plavání s dětmi, docela jsem se na to těšila, ale asi bohužel to nevýjde
nemáte s tím někdo zkušenosti, jestli se to dá pak nějak praktikovat, až bude malý větší, nebo na to máme prostě zapomenout?
@Werunkaaaa Nám plavání nikdo aktivně nezakazoval. Ani nefroložka, ani urolog. Já se teda neptala, protože tady plavání není, musela bych dojíždět a na to nemám ani auto a ani řidičské schopnosti. Takže vůbec nevím. Obyčejný pedaitr mi jen klade na srdce, aby se prcek nenachladil a nepřehřál
.
Příspěvek upraven 23.03.15 v 17:23
Nám to jen zjistili na utz ve 20.tt a ve 24.tt už to bylo téměř v pořádku. Takže já neporadím, ale přeju brzké uzdravení ![]()
Plavání jsme zakázané měly, doma jsme se ale koupat v bazénu mohly, taky v bazénu u babičky, druhý rok ve školce už mohl i na plavání ve školce, taky jsme jezdily do H. K.
Ahoj maminky,
v porodnici synovi zjistili rozsirenou panvicku, byli jsme 2× na kontrole a zlepseni zadne, rozsiril se i mocovod. Dneska jsme se s lekarkou v nemocnici domluvili na mikcni, jestli neni reflux moce zpet do ledviny. Chci se zeptat jestli mate zkusenost, jak to s takovym mimnkem (3,5mesice) probiha. Je mi jasne, ze to nesnasi nejlepe. Nebo myslite, ze mame jeste s timto pockat treba za dva mesice a nechat jen kontrolovat utz, jestli se to nezlepsi? Opravdu nevim a ptam se na vase zkusenosti, popripade kdy se to vasim detem zlepsilo ci samo upravilo. Uz ted je mi z te predstavy, ze ho budeme tak trapit, uzko. Vim, ze jsou horsi veci jeste, ale vite jak to je… Moc dekuju ![]()
@Schara
Nevím, jak se to dělá teď, ale dřív se to dělalo v narkoze, protože je to poměrně nepříjemné vyšetření. V podstatě napustí na maximum močový měchýř a sledují, jestli se moč (nebo vzduch) nevrací zpátky do ledviny. A průběžně dělají snímky.
Buď ráda, že to tvému mimčátku podchytili včas. Na můj oboustranný reflux a rozšíření ledvinové pánvičky se přišlo až v mých 12i letech a v té době už neustále se vracející moč měla za následek narušení jedné ledviny, která je tudíž sotva poloviční, malá, svráštělá a funguje na cca 20% a močový měchýř neměl možnost se pořádně rozvinout, tak zůstal malý s kapacitou 1 dcl. Vše se pak řešilo ve 14i letech operací, kdy mi udělali plastiku moč. měchýře a odstranili refluxy, ale narušenou ledvinu to už nezachránilo.
Určitě budete sledování v nefrologické nebo urologické poradně, možná dostanete léky, které mohou pomoct případný reflux eliminovat, ale pokud bude reflux silnějšího stupně, pak vás nemine operace. Ono u refluxů je mj. jejich zrádnost v tom, že mnohdy moč obsahuje bakterie, ale neprojeví se to jako při normálním zánětu močového měchýře, kdy tě pálí při čůrání. Prostě nevíš o tom, přitom tam bakterie je a koná dílo zkázy, proto se mnohdy podávají dlouhodobě různé léky. Rozhodně je ale super, že jste to podchytili takto včas, protože mate šanci, že ledviny zůstanou nepoškozené.
Držím palce!!!
![]()
@hanak dekuju
no o narkoze mudr. nemluvila. Bylo by fajn kdyby byl aspon utlumeny. Rekla mi at mu vezmu hracku a piti treba, jenze piti mam u sebe v podobe MM stale
a asi mu ho tam na stole jaksi nedam.
@hanak Ahoj, a jak se ten reflux moci projevuje? A co zpusobuje? Muj syn ma totiz cca rok a pul neustale se opakujici horecky - z niceho nic tri tny horeckuje, pak jako kdyby nic. Jako miminko byl sledovany na nefro, kvuli zvetsene ledvinove panvicce, ktere se ale samo upravilo…
Prelozi mi nekdo tohle do „srozumintelne reci“?
*Reflux se neprojevuje specifickými příznaky, ale je charakterizován recidivující IMC, která má často obraz pyelonefritidy. Někdy mů - že být jediným příznakem opakovaný krátkodobý vzestup teploty až přes 39 °C při chudém somatickém nálezu. Prvním příznakem
refluxní nefropatie může být i hypertenze, kterou trpí až 15% dětí s VUR. U kojenců může být dominujícím příznakem neprospívání.
Vzácnějším příznakem refluxu může být i noční pomočování**
@74paja
To v překladu znamená, že se to neprojeví typickou infekcí močových cest, ale občas vylítne teplota, může být problem s pomočováním se, neschopností udržet moč (protože jak se moč vrací do ledvin, pak zase prudce sestoupí do močového měchýře a ten už je přeplněný, takže člověk musí jít na wc hned, jinak to opravdu neudrží) a při kontrolních náběrech sterilní moče na rozbor se většinou objeví bakterie (e-coli, streptokok…) a to se pořád takhle vrací I po přeléčení. Když už se objeví větší příznak, často až v podobě zánětu ledviny.
Ahoj, prosím vaše zkušenosti, dnes jsem byla s malou na kontrole ledvin, dělaly jí ultrazvuk ledvin a Dr. oznámil, že máme hraniční pánvičku v jedné ledvině, že se to lepší a máme přijít na kontrolu za půl roku, vím, že to malá měla už od narození, když jsme tam byli před tím v květnu tak říkal, že je vše ok. tak tedy nevím co si myslet. měl někdo z vašich miminek taky větší pánvičku a jak se to řešilo, dalo se to samo do normálu nebo jak? děkuji za jakoukoli rady