Rozšíření ledvinné pánvičky

59
28.8.12 15:22

rozšíření ledvinné pánvičky

Ahojda, chtěla bych se zaptat, jestli mmáte někdo s tímto zkušenosti.
Ve 30tt se na ultrazvuku zjistilo zozšíření, které se po porodu potvrdilo. Malý má teď 3měsíce, rozšíření je na pravé 4.stupeň, na levé 2.stupeň, reflux potvrzen z rentgenu nebyl, čeká nás urologie a pak se prý uvidí co dál, nadále máme sledování v nefro poradně…operace by prý byla ožná až kolem 1 roku věku, al erdoufám, že nebude třeba, prý se může stát, že s růstem se vše vyřeší samo, ale nevím, nemáte někdo podobnou zkušenost?? :( :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3765
28.8.12 16:22

Ahoj, už tu podobné diskuze jsou, mužeš se tam kouknout
jinak my měly skoro stejný nález, reflux neměl, pro datum operace jsme si jely v 10 měsících a to už nebyla potřeba, což se stává naštěstí často, v září mu bude 6, jedna ledvina je uplně v pořádku, druhá sťupeň 1-2, letos poprvé jdeme na kontrolu až po roce, malej sportuje dělá judo, hasičský sport, tenis, jezdí na kole prostě docela akční dítě a hlavně naprosto bez omezení, držím palce ať to u vás má podobný průběh, jestly tě ještě něco bude zajímat napiš sz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
28.8.12 16:30

Já ve screeningu nic neměla, dokonce ledviny okukovala dr. hooodně poctivě bo manželův bratr má ren duplex. Po narození dělali UZ ledvin už na novorozeneckým jako screening a tam měl rozšíření. Bylo nekonstantní - měnilo šířku i během jednoho UZ vyšetření. Jednu chvílu to vypadalo i na hydronefrozu. Ale pak se to zlepšilo zpátky na „jen“ malé rozšíření (stupeň nevím). Prcka kontroluje nefroložka, pak při tom rozšíření byl prcek i na urologii, chodí po čtvrt roce na UZ a 2× byl na scintigrafii. Zatím se to drží stejné. Jen při teplotě, když k tomu není kašel a rýma, nabírám moč na kultivaci a posílám do laboratoře. Aby se když tak zachytila infekce včas.

Příspěvek upraven 23.03.15 v 17:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
29.8.12 08:24

Díky za informace, snad se nám to všechno povede jako vám, a bude vše v pořádku :)
jsme na 26.9. objednaný na scintigrafii do HK, tk pak se snad už něco zjistí, nejvíc mi vadí, že mi každý doktor říá něco jiného, jeden, že je to v pořádku, ale je třeba to řešit a pak se dozvím, že je vše zase úplně špatně…tak nevím, uvidíme :( :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
29.8.12 08:35

Ještě jsem se chtěla zeptat, máme i zakázané plavání s dětmi, docela jsem se na to těšila, ale asi bohužel to nevýjde :( nemáte s tím někdo zkušenosti, jestli se to dá pak nějak praktikovat, až bude malý větší, nebo na to máme prostě zapomenout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
29.8.12 08:53

@Werunkaaaa Nám plavání nikdo aktivně nezakazoval. Ani nefroložka, ani urolog. Já se teda neptala, protože tady plavání není, musela bych dojíždět a na to nemám ani auto a ani řidičské schopnosti. Takže vůbec nevím. Obyčejný pedaitr mi jen klade na srdce, aby se prcek nenachladil a nepřehřál :-).

Příspěvek upraven 23.03.15 v 17:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
29.8.12 09:04

Nám to jen zjistili na utz ve 20.tt a ve 24.tt už to bylo téměř v pořádku. Takže já neporadím, ale přeju brzké uzdravení :kytka:

• Citovat
  • Upravit
3765
29.8.12 10:35

Plavání jsme zakázané měly, doma jsme se ale koupat v bazénu mohly, taky v bazénu u babičky, druhý rok ve školce už mohl i na plavání ve školce, taky jsme jezdily do H. K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9266
28.2.14 16:51

Ahoj maminky,

v porodnici synovi zjistili rozsirenou panvicku, byli jsme 2× na kontrole a zlepseni zadne, rozsiril se i mocovod. Dneska jsme se s lekarkou v nemocnici domluvili na mikcni, jestli neni reflux moce zpet do ledviny. Chci se zeptat jestli mate zkusenost, jak to s takovym mimnkem (3,5mesice) probiha. Je mi jasne, ze to nesnasi nejlepe. Nebo myslite, ze mame jeste s timto pockat treba za dva mesice a nechat jen kontrolovat utz, jestli se to nezlepsi? Opravdu nevim a ptam se na vase zkusenosti, popripade kdy se to vasim detem zlepsilo ci samo upravilo. Uz ted je mi z te predstavy, ze ho budeme tak trapit, uzko. Vim, ze jsou horsi veci jeste, ale vite jak to je… Moc dekuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hanak
28.2.14 17:18

@Schara
Nevím, jak se to dělá teď, ale dřív se to dělalo v narkoze, protože je to poměrně nepříjemné vyšetření. V podstatě napustí na maximum močový měchýř a sledují, jestli se moč (nebo vzduch) nevrací zpátky do ledviny. A průběžně dělají snímky.

Buď ráda, že to tvému mimčátku podchytili včas. Na můj oboustranný reflux a rozšíření ledvinové pánvičky se přišlo až v mých 12i letech a v té době už neustále se vracející moč měla za následek narušení jedné ledviny, která je tudíž sotva poloviční, malá, svráštělá a funguje na cca 20% a močový měchýř neměl možnost se pořádně rozvinout, tak zůstal malý s kapacitou 1 dcl. Vše se pak řešilo ve 14i letech operací, kdy mi udělali plastiku moč. měchýře a odstranili refluxy, ale narušenou ledvinu to už nezachránilo.

Určitě budete sledování v nefrologické nebo urologické poradně, možná dostanete léky, které mohou pomoct případný reflux eliminovat, ale pokud bude reflux silnějšího stupně, pak vás nemine operace. Ono u refluxů je mj. jejich zrádnost v tom, že mnohdy moč obsahuje bakterie, ale neprojeví se to jako při normálním zánětu močového měchýře, kdy tě pálí při čůrání. Prostě nevíš o tom, přitom tam bakterie je a koná dílo zkázy, proto se mnohdy podávají dlouhodobě různé léky. Rozhodně je ale super, že jste to podchytili takto včas, protože mate šanci, že ledviny zůstanou nepoškozené.
Držím palce!!! :hug: :hug: :hug: :hug:

• Citovat
  • Upravit
9266
28.2.14 17:55

@hanak dekuju :) no o narkoze mudr. nemluvila. Bylo by fajn kdyby byl aspon utlumeny. Rekla mi at mu vezmu hracku a piti treba, jenze piti mam u sebe v podobe MM stale :( a asi mu ho tam na stole jaksi nedam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
28.2.14 19:21

@hanak Ahoj, a jak se ten reflux moci projevuje? A co zpusobuje? Muj syn ma totiz cca rok a pul neustale se opakujici horecky - z niceho nic tri tny horeckuje, pak jako kdyby nic. Jako miminko byl sledovany na nefro, kvuli zvetsene ledvinove panvicce, ktere se ale samo upravilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
28.2.14 19:25

Prelozi mi nekdo tohle do „srozumintelne reci“?

*Reflux se neprojevuje specifickými příznaky, ale je charakterizován recidivující IMC, která má často obraz pyelonefritidy. Někdy mů - že být jediným příznakem opakovaný krátkodobý vzestup teploty až přes 39 °C při chudém somatickém nálezu. Prvním příznakem
refluxní nefropatie může být i hypertenze, kterou trpí až 15% dětí s VUR. U kojenců může být dominujícím příznakem neprospívání.
Vzácnějším příznakem refluxu může být i noční pomočování**

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hanak
28.2.14 20:33

@74paja
To v překladu znamená, že se to neprojeví typickou infekcí močových cest, ale občas vylítne teplota, může být problem s pomočováním se, neschopností udržet moč (protože jak se moč vrací do ledvin, pak zase prudce sestoupí do močového měchýře a ten už je přeplněný, takže člověk musí jít na wc hned, jinak to opravdu neudrží) a při kontrolních náběrech sterilní moče na rozbor se většinou objeví bakterie (e-coli, streptokok…) a to se pořád takhle vrací I po přeléčení. Když už se objeví větší příznak, často až v podobě zánětu ledviny.

• Citovat
  • Upravit
130
8.1.16 13:40

Ahoj, prosím vaše zkušenosti, dnes jsem byla s malou na kontrole ledvin, dělaly jí ultrazvuk ledvin a Dr. oznámil, že máme hraniční pánvičku v jedné ledvině, že se to lepší a máme přijít na kontrolu za půl roku, vím, že to malá měla už od narození, když jsme tam byli před tím v květnu tak říkal, že je vše ok. tak tedy nevím co si myslet. měl někdo z vašich miminek taky větší pánvičku a jak se to řešilo, dalo se to samo do normálu nebo jak? děkuji za jakoukoli rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí