Rozšíření maturity
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj, já teda nemám přímou zkušenost, ale známá (pracuje na JIPce a musela si dodělat VŠ) mi říkala, že dneska musí mít sestřičky (asi se liší oddělení od oddělení) pomálu vysokou nebo vošku, takže jestli máš chuť studovat, tak bych si radši dodělala Bc. na tři roky, než rozšiřovala maturitu na dva roky a uplatnění bys asi měla lepší nebo prostě aspoň víc možností.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bublana já vím, já jsem si podala přihlášku na VOŠ i na VŠ, tohle je spíš taková pojistka- lepší něco než nic. Říkala jsem si, že mám šanci pak získat práci a dodělat si VŠ při zaměstnání, s gymplem by mě asi nevzali do nemocnice…
Nebp je to úplná blbost?
- Citovat
- Upravit
@byron Kompetence zdravotnického asistenta je odličná od sestry,je daná vyhláškou 55/2011, sestra v §4, zdr. asistent v § 30.. ZA dělá pod dohledem sestry. To neznamená, že na Tebe furt někdo kouká
. U nás to v praxi znamenalo to, že ZA a S dělaly to samé akorát za to ZA bral o dost horší peníze. Takže u nás si ZA houfně dodělávali pak VŠ Bc.
http://www.mzcr.cz/…3_949_3.html
dole je celá v PDFku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, já myslela, že už máš jako střední školu zdrávku. Nevím, no, ten zdrav. asistent bude podle mě, a ve vší úctě ke všem asisentům, jako „podřadná“ sestra nebo prostě ošetřovatelka. Když musí mít dneska sestřičky vyšší vzdělání než mají ze zdrávky, tak určitě o hodně míň myjou bažanty nebo dělají jiné „nepopulární“ práce, které pak samy zadají asistentovi, jestli rozumíš, jak to myslím.
Nikdy není blbost jít studovat. Pokud Tě ta práce v nemocnici láká a ta práce se Ti zalíbí, budeš si vzdělání třeba zase dál doplňovat. Takže jestli se nedostaneš na VŠ nebo VOŠ, tak bych to asi zkusila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jinak pacienti to vůbec nerozlišovali, pro ně sestra jako sestra. A brali u nás ZA i na JIPy, takže se k zajímavé práci dostali. Akorát ty peníze jsou fakt horší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bublana no toje tak, že Ti do směny na standardním oddělení dají dvě osoby (1 S a ZA), každá se stará o svou skupinu lidí (půlka oddělení), takže sestra má ZA jako drhou nezávislou jednotku. Nemá ho k sobě k ruce. To mají třeba dohromady sanitáře.. Na JIPu je to stejně akorát máš lidí míň. Žádné zdr. zařízení nedá do směny sestře k ruce ZA. Jde o peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danyk aha, já jsem jen psala svou domněnku
. S nemocnicemi máme relativně hodně zkušeností a na první pohled opravdu není poznat rozdíl mezi sestřičkou a asistentkou, jen od těch našich rodinných pacientů slyšíme, že ta dělá jen tohle a tahle zase jen tohle.
Je jasné, že jde o peníze, když na tu asistentku existuje dvouletá nástvaba na jakoukoliv střední školu a sestra má min. 4 roky zdrávky, to se musí někde promítnout. Jen je tedy k zamyšlení, že práci teda v podstatě dělají úplně stejnou
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bublana máš pravdu, že běžný člověk to nemůže poznat, kdo je kdo, zejména když mají i jednotné oblečení (bývá např. na JIP, na sále). Vizitka to nezachrání, málokdo ji přečte a zná systém barviček dané nemocnice.
Systém „ten dělá ten a ten zase tohle“ je dřívější. Např. jedna sestra oběhne celé oddělení s injekcema, duhá rozdá tabletky. Někdy ještě to bývalo tak, že jedna papíruje a druhá pracuje mezi pacientama. Dnes bys měla mít své pacienty a udělat si s něma vše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danyk @Bublana moc děkuju za názory, pokud se nedostanu na VŠ nebo VOŠ, tak do toho určitě půjdu, pokud otevřou třídu, musí se přihlásit určitý počet lidí. VŠ bych zkoušela dál. Jde mi o to, že s gymplem mě jako zdr asitenta nevezmou, takže tohle je určitě další krok k zajímavé práci
- Citovat
- Upravit
@byron S gymplem Tě vezmou jen jako sanitárku, tam nejsou žádné zvláštní požadavky, lze udělat pak v rámci práce sanitářský kurz. Některé VŠ mají na denní studium sestry časově méně náročné. Při dálkových chtějí praxi cca 3 roky, ale počítá se spraxí sestry nebo ZA. Nikoliv sanitárky. VŠ chceš zkusit kde a jak, denní studium?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@danyk no právě, sanitářku s emi moc dělat nechce, to už mám smysl ZA a pak si něco dodělat.
Na VŠ se hlásím na speciální pedagogiku, nad tou sestrou ale taky uvažuju dlouho- měla jsem to buď to nebo to. Ted je příležitost toho dvouletého- tak mě to moc láká.
Hlásím se dálkově, denní nepřipadá v úvahu
- Citovat
- Upravit
Ahoj!
Včera jsem zjistila, že by byla možnost rozšířit si maturitu na zdrávce- obor zdravotnický asistent (Nymburk).
Jedná se o dvouleté studium zakončené maturitou z odborných předmětů.
Nemáte některá zkušenost s tímto rozšířením maturity?
Je pouze maturita dostučující, nebo je nutné si dodělat vyšší vzdělání? Co vlastně zdravotnický asistent dělá?
Díky za odpovědi.