Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, jestli mohu poradit, řekni to kožnímu lékaři, protože různé výrostky na kůži, znaménka se špatně léčí. Sama jsem měla znaménko, které jsem si rozškrábla, různě měnilo tvar, barvu, lékařka se na něj podívala takovým „malým světlem“,řekla, že se musí ihned odstranit. Ještě jsem musela jít před „melanovou komisi“ chirurg, kožař, onkolog, kde naznali, že to znaménko je atypické a mělo by se odstranit. Odeslali ho do laboratoře, kde zjistili, že dělalo velkou neplechu, když to řeknu laicky, abych to nemusela označit přímo „natvrdo“,kdybych to tak rok ještě nechala, tak už by se nic nedalo zachránit. Ale nechci Tě strašit. Zajdi k lékařce.
Škrábnutí ani jiné poškození neškodného znaménka nemůže způsobit melanom. Pokud bylo rizikové, může se tím stát zranitelnější. Teď naštěstí není slunce agresivní.
Sleduj, jestli bude dále svědit, rudnou, nebo se zvětšovat.
@Emimin7 píše: Škrábnutí ani jiné poškození neškodného znaménka nemůže způsobit melanom. Pokud bylo rizikové, může se tím stát zranitelnější. Teď naštěstí není slunce agresivní.
Sleduj, jestli bude dále svědit, rudnou, nebo se zvětšovat.
Tak to není úplně pravda -zakladatelka by měla v případě strženého mat. znaménka dojít ke kožnímu, který stav ošetří, aby při hojení na poškozených buňkách nevznikaly nějaké změny -neníto nutnost, ale děl se to z opatrnosti
@Sofierules píše:
Tak to není úplně pravda -zakladatelka by měla v případě strženého mat. znaménka dojít ke kožnímu, který stav ošetří, aby při hojení na poškozených buňkách nevznikaly nějaké změny -neníto nutnost, ale děl se to z opatrnosti
Mne to takhle rekla kozni, kdyz jsem si taky podrazdil neskodne znamenko. Ale dojit na kontrolu neni od veci.
Holky mě se taky na krku udělalo vystouplé malinké tmavé znaménko a kolem něj to mám červené. Mám s tím na kožní asi jít že? Navíc jsem těhotná, tak se mi jich teďka dělá více.
@LLenule111 píše:
Holky mě se taky na krku udělalo vystouplé malinké tmavé znaménko a kolem něj to mám červené. Mám s tím na kožní asi jít že? Navíc jsem těhotná, tak se mi jich teďka dělá více.
V případě jakékoliv změny -změna barvy, velikosti, ohraničení je potřeba to nechat zkontrolovat na kožním -vyš. dermatoskopem (to světlo jak to někdo výše zmiňoval)-těhotenství v tom nehraje roli:-)
Ted je to takové…
Nebylo to vůbec vystouplé, prostě 1-2mm tečka, světlá piha, ale nebyla jsem si jistá, jestli to třeba není nějaký podkožní bordel a snažila jsem se to vytlačit. Udělal se tam malinký stroupek a ted je to v takovém stavu…
Vůbec to nekrvácelo, tak nevím…ale spíš to byl nějaký névus, to mi došlo až pak…
@Anonymní píše:
Ted je to takové…
Nebylo to vůbec vystouplé, prostě 1-2mm tečka, světlá piha, ale nebyla jsem si jistá, jestli to třeba není nějaký podkožní bordel a snažila jsem se to vytlačit. Udělal se tam malinký stroupek a ted je to v takovém stavu…
Vůbec to nekrvácelo, tak nevím…ale spíš to byl nějaký névus, to mi došlo až pak…
ano pravděpodobně to je nevus -takže jak říkám pokud se vám to to nějak nebude zdát, měnit se to, růst, něco vytékat -zajít na kožní ať na to mrknou dermatoskopem
Dobrý večer,
Na obličeji jsem měla něco jako pihu, znaménko, malou hnědou tečku, asi 2mm velkou. nevim jestli je to piha, nicméně mi to nedalo a snažila se to vymáčknout, krev z toho nebyla, jen jedna tupka Po rozskrabnuti.ted tam mám malý stroupek, jako když si rozkrabnete pupínek, nevím jestli pod tím „piha“ zůstala. ale kdyby to byla piha nebo nějaký jiný nevus, mohlo se stát že bych si tímto mohla způsobit melanom?
Děkuji