Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj já mám roštěp rtu i patra operovali me mockrát. jsem ročník 76…
Poprvý mi patro dělali šest neděl po narození. Teď se to dělá i dřív dej si poradit v porodnici jinak je to nyní mnohem lepší jde to zrevidovat tak, že není poznat ani na mluvě, že tam roštěp je. Výborná klinika je na sv Anně v Brně tam se s roštěpy začínalo další dobrý lékař je v Praze a Třinci.
Nevěš hlavu já sama mám zdravé dítě a druhé co bydlí v břiše zatím taky vypadá, že je bez roštěpu.
Ahoj, kdyby se ti sem sama neozvala, tak kontaktuj uživatelku @hanka.br, ta dítě s rozštěpem má a jistě ráda poradí.
Ahoj,
kamarádovi se narodila holčička s rozštěpem patra.
Operovaná nebyla hned po narození (dřív jsem si myslela, že taky se musí operovat hned a co nejdřív) ale kamarád si našel nějakou paní doktorku z Brna, prý opravdu kapacita na rozštěpy u nás v republice, operovalo se po pár měsících (je fakt, že čekali na to až holčička bude mít dobrý výsledky krve). Holčička byla krmená ze začátku sondičkou. Dneska jsou jí dva roky a nepoznala bys na ní, že ten rozštěp měla. Je to krásná a ukecaná holčička.
Nevěš hlavu ![]()
Ahoj, já mám dceru s oboustranným kompletním rozštěpem, tedy i tvrdého a měkkého patra. No ale o operaci patra takhle brzy nic nevím - nejdřív se operuje v půl roce, pokud mají ty děti i rozštěp rtu, tak většinou až mezi 9-12 měsícem. V Brně je fakt, že paní doktorka Vokurková operuje patro prý už v půl roce, i při rozštěpu rtu. Jste s tím určitě někde sledovaní? Kde? V Praze se to operuje mezi tím 6-9. měsícem.
Jinak myslím, že by malá neměla mít moc problémů, záleží na rozsahu toho rozštěpu, ale určitě se nelekni, pokud jí bude mlíčko vytékat nosánkem ven - určitě doporučuju krmit ve zvýšené poloze. Možná bude mít trochu problém se sáním, protože měkké patro je pro sání důležité - v tom případě bych pak zkusila (v případě krmení z lahve) savičku s větším průtokem, aby jí to tolik nenamáhalo.
Doporučuju i podívat se na stránky www.zanovymusmevem.cz. Neboj, vše zvládnete ![]()
Děkuji za odpovědi. Nám je teď teprve necelých 14 dní, budeme chodit v Praze na plastiku do Vinohradské, teprve se budeme objednávat. Krmíme lahvičkou pro děti s rozštěpem ve zvýšené poloze i spíme, ale mlíčko nám pořád nosánkem vytéká… ![]()
Dr. v porodnici říkala, že ten rozštěp je fakt malej a že bychom si toho sami ani nevšimli, což je fakt, kdybych to nevěděla a nekoukala jí do pusinky, tak o tom ani nevím…
Zakl.
@helenkka píše:
Hm, to ani nevím, že jsem měla takovéhle problémy jako mimino. Asi než se naučí pít, prostě to patro ovládat větší silou. Každopádně teď, když, tak mi to taky trochu jde nosem
Tak radši nebliju
Ahoj, já sice zkušenost s rozštěpy nemám, ale ona brněnaká kapacita je MUDr. Vokurková a daleko předchází svou pověst, měla jsme tu čest být jako medička před několika lety přítomna u operace rozštěpu a ta zručnost, jistota, jemnost a zkušenosti.. ![]()
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi. Nám je teď teprve necelých 14 dní, budeme chodit v Praze na plastiku do Vinohradské, teprve se budeme objednávat. Krmíme lahvičkou pro děti s rozštěpem ve zvýšené poloze i spíme, ale mlíčko nám pořád nosánkem vytéká…
Dr. v porodnici říkala, že ten rozštěp je fakt malej a že bychom si toho sami ani nevšimli, což je fakt, kdybych to nevěděla a nekoukala jí do pusinky, tak o tom ani nevím…
Zakl.
Mlíčko se jí vrací i když spinká? A dostává UM? Co reflux? v takovém případě se mlíčko vrací
Naší holčičce teda ve spánku nikdy nevytékalo mlíčko nosánkem.. ![]()
@IvkaV
Jj, vrací právě, ale jako ne moc, jen tak prostě trošku jí vyteče, dostává UM, moje mlíčko jí nechutná a ani ho moc není, takže toho se spíš snažím zbavit… Ale hlavně si mi nechce vůbec odříhávat, i když jí nechám třeba 20 minut, tak si mi neodříhne buď vůbec nebo jen tak jakože aby se neřeklo… A proto se jí podle mě to mlíčko i vraí asi… ![]()
Jo odhaluji svou anonymitu… Bála jsem se být tu za sebe, abych nedostala vynadáno, že má moje dítě rozštěp…
(už se mi to stalo)
@_Kaczenkaa_ píše:
Jj, vrací právě, ale jako ne moc, jen tak prostě trošku jí vyteče, dostává UM, moje mlíčko jí nechutná a ani ho moc není, takže toho se spíš snažím zbavit… Ale hlavně si mi nechce vůbec odříhávat, i když jí nechám třeba 20 minut, tak si mi neodříhne buď vůbec nebo jen tak jakože aby se neřeklo… A proto se jí podle mě to mlíčko i vraí asi…
Jo odhaluji svou anonymitu… Bála jsem se být tu za sebe, abych nedostala vynadáno, že má moje dítě rozštěp…(už se mi to stalo)
Tys dostala vynadáno, že má dítě rozštěp!?
A od koho proboha?
Jako bys za to mohla!?
![]()
Jinak teda mohla by to být tím, že si neodříhne - zkus sledovat, jestli když si odříhne, tak potom neublinkne když spinká a naopak.. Pakliže v tom nebude rozdíl, možná bych zkusila vyměnit mlíčko anebo mlíčko zahustit například Nutritonem.. Podle mě tohle s rozštěpem nemá nic společného.. ![]()
@IvkaV
No ve svý podstatě mi bylo sděleno jedním „kamarádem“, že za to můžu a že je malá divná… ![]()
Jinak jsem vypozorovala, že když si odříhne neublinkává, jenže s tím odříhnutím je to prostě boj no… Někdy se podaří, ale spíš ne…
Jinak dáváme už od porodnice Nutrilon a ublinkávat začala až po pár dnech doma, taky je to možná proto, že to do ní cpeme fakt pod tlakem (nelíbí se mi to, ale musíme, narodila se s nízkou por. hmotností a nechce moc jíst)… ![]()
@_Kaczenkaa_ takkamaráda bych poslala do šípku ![]()
já myslela NutriTon, to je škrob ze svatojánskýho chleba nebo tak něco.. Jinak v tom případě bych jí držela klidně půl hodinku než si odříhne, speciálně v noci.. Nám třeba taky nekrkne hned, tak ji položíme a po pár minutách zkoušíme znovu.. ![]()
@IvkaV
Už se stalo…kamarád už není kamarád…
ím, že si myslela nutriton, já to myslela tak, že si psala změnit mlíčko, tak jakože máme už od porodnice to stejný a začala nám ublinkávat až teď, takže si myslím, že to mlíčkem asi nebude…Já se jí snažím držet co nejdýl, teď jsme na doporučení drky začali dávat Sab simplex kvůli prdíkům a začala si mi po něm i docela hezky odříhávat, tak snad to bude lepší… Ještě jí v pondělí jdu pro probiotika, tak snad to bude dobrý…
Mě je jí vždycky tak hrozně líto, jak ublinkává tím nosánkem…
I když vím, že jí to nebolí bo tak…
Ahoj.Chci se zeptat kdy se da poznat, ze ma mimco rostep. Jestli uz podle ultrazvuku?
Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat, zda některá nemáte zkušenosti s tímto druhem rozštěpu? Narodila se nám dcerka s rozštěpem měkkého patra a chtěla bych vědět, co nás čeká a tak… Budu ráda za každou zkušenost.