Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky… Ženy.. Letos to budou 2 roky, co jsem se rozvedla.. S bývalým máme 2 děti. Manželství bylo poslední roky špatné… Jenže, ten kdo se špatně choval byl právě bývalý a od něj každou chvíli slyším, jak jsem odešla od rodiny a že to byla moje volba.. Ale připustit on svou vinu nechce, kdy se ke mě nehezky choval.. ![]()
Někdy mi přijde, že jsem v životě selhala, a jsem snad špatná matka? Děti máme ve střídačce, trval na tom…
Mám teď nového partnera a díky němu jsem dostala tu odvahu od bývalého po těch letech odejít…
Má někdo z vás taky zkušenost,? Pocity toho, že by selhal? ![]()
@limetka.M píše:
Ahojky… Ženy.. Letos to budou 2 roky, co jsem se rozvedla.. S bývalým máme 2 děti. Manželství bylo poslední roky špatné… Jenže, ten kdo se špatně choval byl právě bývalý a od něj každou chvíli slyším, jak jsem odešla od rodiny a že to byla moje volba.. Ale připustit on svou vinu nechce, kdy se ke mě nehezky choval..
Někdy mi přijde, že jsem v životě selhala, a jsem snad špatná matka? Děti máme ve střídačce, trval na tom…
Mám teď nového partnera a díky němu jsem dostala tu odvahu od bývalého po těch letech odejít…
Má někdo z vás taky zkušenost,? Pocity toho, že by selhal?
Tak odesla jsi kvuli spatnemu chovani byvaleho, nebo kvuli noveho partnera? On je to totiz pomerne casty jev, ze kdyz se objevi nekdo novy, tak je se stavajicim partnerem najednou vsechno spatne… ![]()
Tak uprimne…manzelstvi (pry) bylo roky spatne, chyby delal prakticky jen manzel, ale odesla jsi az pote, co sis nasla milence.
Tezko rict, jak to bylo. Ale ta pachut, ze se nejspis snazis zbavit jakekoliv zodpovednosti za ten vztah, tu tam vidim.
@Silverine247 naše manželství bylo už hodně dlouho narušené… Stále jsem to držela, kvůli dětem… A řekla si, že stejně bych jednou odešla.. Už se to nedalo…
Pak se Teda objevil nový partner, aniž bych si ho sama hledala…
@Silverine247 píše:
Tak odesla jsi kvuli spatnemu chovani byvaleho, nebo kvuli noveho partnera? On je to totiz pomerne casty jev, ze kdyz se objevi nekdo novy, tak je se stavajicim partnerem najednou vsechno spatne…
Tak je možné, že odešla až tehdy, kdy měla kam jít. Tj. k novému partnerovi, to že si žena hledá během trvání manželství, které jí nevyhovuje, ale nemá kam odejít, tak asi to tak někdy bývá.
Každopádně máme tu verzi jedné strany, slyšet to od toho manžela, nejspíš by bylo dosti jiné. A jaká je skutečnost, tak možná zas dosti jiný popis, kdyby to viděl někdo z venku a psal nezaujatě.
Vis ono je to tezke posoudit, to fakt musis byt uprimna sama k sobe. Dokud se neobjevil novy chlap, tak to slo vydrzet… Pises, ze ex neni ochoten priznat nejake svoje pochybeni. Ty svoje ano? A jake?
Já bych to teda určitě neřešila tak, že bych začala bydlet hned s jiným chlapem, to děti budou mít v hlavě dost zmatek., navíc bych se cítila fakt blbě, kdybych měla odcházet jen v případě, že bych měla někoho jiného, protože v tomto případě by to mohlo fakt vypadat tak, že já jsem ta, co může za rozpad rodiny.
Tím, že jsem od chlapa odešla sama a sama s dětmi žiju a nejsem na nikom závislá a nepotřebuji nikoho, tak se cítím daleko lépe. Já jako pro tohle nemám moc pochopení, že odcházím od chlapa až když někoho mám, bych si tím akorát dokázala, že se nedokážu sama o sebe a svoje děti postarat a za každou cenu bych musela někoho mít, hlavně abych nebyla sama.
Ne, proč? Já nevidim rozdíl v tom, zda je člověk rozvedený nebo rozejitý, kdy měl dlouhodobý vztah bez svatby
(z hlediska nejakeho “morálního”, nemyslím teď na právní záležitosti).
@Zoe1 tak jasne, ale nový chlap zase muže člověka nakopnout, já jsem třeba odchazela od ex, když jsem měla milence, což on si začal vykládat tak, že na nej pomyslim vážně, alenebylo to tak
byla to jen souvislost časová, ale pověsit jsem se na nej fakt nechtěla, byla jsem soběstačná, vlastně mě tímto svým smýšlením i dost urazil tehdy a zanedlouho bylo finito i s nim
jen jsem proste videla, ze muže byt v zivote lip a měla radost, ze o mě chlapi mají zájem, tak mě to motivovalo, ať svůj život začnu konečně nějak řešit a udělala jsem radikální krok.
Moje rada pro tebe zni: je uplne jedno, kdo to zavinil. Stalo se. A pro to, abys šla dál, poučila se z chyb (treba ve výběru, treba v očekávání, treba i v chování) a na druhy pokus vytvořila spokojene partnerstvi, na to přeci není až tak důležité, že ON bude něco přiznávat. Ty si to srovnej se svym svědomím, neni nutné vždy „joooo, ten za to mohl/mohla, ukažme si na něj/ni“.
Nemám zkušenost ale ráda se vyjádřím. Rozhodně si nemyslím že bys selhala. Když jsi opustila manžela určitě jsi pro to měla pádné důvody. A navíc když v tom byly i děti. To chce,,koule". Proč bys měla být špatná matka? Jen proto že sis dovolila být šťastná a opustila jsi blbce? Promiň ale prober se. Neselhala jsi, ale tvůj ex selhal v tom že ti dává všechno za vinu. Jo holt stalo se. Nevrátíš to, a koukej být šťastná s tím co máš.
Můj manžel se ženil ve 25, ve 30 se rozvedl z důvodu, že jeho manželka mu oznámila, že nikdy nebude chtít děti (ačkoliv celou dobu říkala, že děti v budoucnu ano). Ikdyž manžel za rozvod v podstatě nemůže, říkal mi, že to bral jako svoje osobní selhání.
Měla jsem to stejně. Ex nulová sebereflexe většinou, odvahu mi dodal nový partner. Po 5 letech jsme se vzali, už jsme spolu 10 let. Starší děti mám taky ve střídavce. Špatné pocity nemám. Dělala jsem co jsem mohla, jeden člověk vztah nezachrání. Není důvod se trýznit a vyčítat si to. V manželství jsi nebyla sama. A já úplně nejedu v módu, že se člověk má obětovat. Ne, život máme jen jeden. Užívej si lásky.
@limetka.M píše:
@Silverine247 naše manželství bylo už hodně dlouho narušené… Stále jsem to držela, kvůli dětem… A řekla si, že stejně bych jednou odešla.. Už se to nedalo…
Pak se Teda objevil nový partner, aniž bych si ho sama hledala…
hm a jak se to dela, ze v se objevi novy partner, aniz by ho vdany clovek hledal?
me taky prijde, ze ti dochazi, ze jsi rozbila rodinu kvuli jinemu nabijeci, kdyby to bylo tak spatne, proc jsi neodesla driv? prisel novy chlap a najednou jsi to uz nechtela drzet kvuli detem? jak to vnimaji deti, kdyz se hned stehovali k jinemu chlapovi?